Telefon:

031 425 42 63

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

În acest raport, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) evidențiază progresele și inovațiile din domeniul dezvoltării urbane inteligente în România. Documentul oferă o perspectivă aprofundată asupra modului în care ARSC contribuie la transformarea orașelor și comunităților prin tehnologii avansate și soluții sustenabile alături de sistemul de parteneri și membri. Accentuând viziunea ARSC de a îmbunătăți viața urbană, raportul prezintă realizările, provocările și strategiile viitoare ale asociației în contextul dinamic al industriei Smart City.

Repere 2023 – Delegația comună Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București și Asociația Română pentru Smart City la Barcelona Smart City Expo & World Congress 2023

 

La ediția din acest an a evenimentului Smart City Expo & World Congress (SCEWC) 2023, România își face simțită prezența prin cea mai mare delegație prezentă la un astfel de congres. Delegația organizată de Asociația Română pentru Smart City (ARSC) și de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București, având un total de 35 de profesioniști, reprezentând un spectru larg de instituții și interese, se alătură dialogului internațional pe teme de urbanism inteligent și dezvoltare durabilă.

Repere 2023 – Bucharest Education Summit, expo și conferință

Asociația Română pentru Smart City și Network One Distribution au organizat Bucharest Education Summit, expo și conferință, un eveniment dedicat accesării surselor de finanțare pentru educație. Evenimentul a adus împreună autoritățile centrale și locale, furnizorii de produse și servicii din industria educațională și participanți interesați de dezvoltarea infrastructurii educaționale din România. Network One Distribution, companie cu acționariat 100% românesc și cifră de afaceri de peste 389 milioane Euro în 2021,  este cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, cu o experiență de 20 ani pe piața de distribuție, o echipă formată din peste 400 de profesioniști, o rețea națională de parteneri specializați și peste 180 de branduri în portofoliu.

Repere 2023 – Smart City Industry Awards ediția 7

Gala Smart City Industry Awards 7: Liderii Industriei Smart City s-au reunit la Palatul Parlamentului. – Expo, Conferință, Gala de premiere – Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat cea de-a șaptea ediție a Galei Smart City Industry Awards, eveniment dedicat dezvoltării orașelor inteligente din România. Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și în parteneriat cu Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din cadrul Senatului României. În cadrul galei au fost înscrise 70 de proiecte reprezentând toate verticalele și domeniile industriei smart city, evidențiindu-se o creștere semnificativă a numărului de proiecte din zona mobilității urbane și a transformării digitale. Tema principală a ediției a reprezentat-o Sustenabilitatea, iar în deschidere a fost organizată conferința ”Inteligența Artificială în Transformarea Comunităților din România

Repere 2023 –Primăria Sectorului 6 și Asociația Română pentru Smart City implementează proiectul ”Planificare Strategică pentru Transformare Digitală și Energie Verde”, SMIS 155741

Proiectul Planificare Strategică pentru Transformare Digitală și Energie Verde este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului este de 3.653.288,40 lei, din care 3.580.222,63 lei reprezintă valoarea cofinanțării Uniunii Europene.
Peste 40 de organizații fac parte din clusterul #Smart6 un instrument unic de inovare și expertiză.
Acest proiect reprezintă un pas strategic în îmbunătățirea administrației locale și în asigurarea unui viitor durabil pentru comunitate.
Obiective – Obiectivul Principal
Pilonul central al acestui proiect vizează consolidarea capacității administrative la nivelul Sectorului 6 și simplificarea procedurilor administrative. Aceasta este realizat prin:

 • Dezvoltarea de strategii locale în domeniul transformării digitale și al energiei verzi.
 • Digitalizarea arhivei instituționale.
 • Îmbunătățirea competențelor personalului implicat în aceste domenii.

Obiective Specifice
Clusterul de Inovare: Crează un mediu colaborativ în care experții și părțile interesate au contribuit la elaborarea strategiilor.
Strategii Locale: Au fost elaborate și aprobate strategii pentru transformare digitală și energie verde, adaptate specificului local al Sectorului 6.
Digitalizarea Arhivei: Un proiect amplu de retro-digitalizare a 462 metri liniari de documente din arhiva instituțională.
Instruire și Dezvoltare: Programe de instruire implementate pentru a îmbunătăți cunoștințele și abilitățile personalului.

Repere 2023 – Parteneriat Strategic pentru Dezvoltarea Transportului Public în Chișinău

 

Urban Scope în colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Biz Matters au lansat proiectul ”Dezvoltarea Studiului de e-ticketing pentru Primăria Municipiului Chișinău”. Acest proiect vizează dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport în Chișinău, un pas semnificativ în direcția modernizării infrastructurii de transport public și, totodată, reprezintă primul proiect în consorțiu pentru Urban Scope și Asociația Română pentru Smart City în Republica Moldova. Informații suplimentare

Repere 2023 – ARSC la FOV 2023: Parteneriat pentru Orașele Verzi și Sustenabile 

Asociația Română pentru Smart City partener al evenimentului și facilitator al Workshop-ului de Digitalizare. În contextul celei de-a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, un eveniment de referință pentru sustenabilitatea de mediu din România, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) rămâne un partener implicat în dezvoltarea orașelor și comunităților sustenabile.

În calitate de partener al FOV 2023, ARSC a fost prezentă pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, aducând contribuții semnificative în eforturile de a dezvolta orașele într-un mod sustenabil. Asociația și-a asumat cu determinare responsabilitatea de a transforma orașele românești în comunități inteligente, adaptate nevoilor secolului 21, prin integrarea soluțiilor inovatoare și a tehnologiilor verzi.

Repere 2023 – ARSC la GoTech World 

ARSC curatorul Scenei Smart City pentru al treilea an consecutiv. ARSC a fost curatorul scenei Smart City la GoTech World pentru al treilea an consecutiv. GoTech World, cea mai mare expo-conferință de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, a atras în această ediție peste 13.800 de vizitatori și a prezentat peste 100 de companii partenere cu soluții avangardiste. Evenimentul a inclus 11 scene dedicate unor teme variate precum Business Transformation, Retail & E-commerce, Smart City & Mobility, AI, Cybersecurity, Sustainability, DevOps, .NET Stage, Java Stage, Product & UX Design. Peste 140 de speakeri remarcabili, inclusiv Richard Browning, inventatorul costumului cu propulsie, au adus peste 65 de ore de conținut de calitate, acoperind aspecte precum inteligența artificială, sustenabilitatea, securitatea cibernetică și tehnologiile viitorului. Informații suplimentare

Repere 2023 – Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public (ROPAT) 

La Palatul Parlamentului, în cadrul conferinței Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public (ROPAT) 2023, elita transportului public local din România s-a reunit pentru a discuta și modela viitorul mobilității urbane. ROPAT 2023 reunește elita transportului public din România, aducând la aceeași masă operatori de transport, miniștri, secretari de stat, primari, președinți de consilii județene alături de cei mai importanți furnizori din industrie. Focusul conferinței ROPAT este să ajute la consolidarea parteneriatelor dintre sectorul public și cel privat, având ca scop un transport public de calitate, care pune accent pe digitalizare, transparență, reducerea poluării și îmbunătățirea experienței călătorului.

Repere 2023 – Întâlnirea Anuală ARSC – Leaders Meeting

La Palatul Parlamentului, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat cu succes Întâlnirea Anuală a Liderilor din Industria Smart City, marcând o etapă semnificativă în dezvoltarea comunităților inteligente din România. Un moment important al evenimentului a fost anunțarea proiectului Green Exchange, o inițiativă ARSC dezvoltată în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care va beneficia de finanțări semnificative în perioada următoare. Green Xchanges este o platformă inovatoare care facilitează tranzacționarea creditelor de carbon și susține inițiativele de reducere a emisiilor, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a orașelor și comunităților.

Repere 2023 – Prima Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027 (ADR BI)

ARSC este membru observator al Comitetului de Monitorizare. Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) a organizat prima reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027. La întâlnirea de lucru au participat fizic peste 80 de persoane, reprezentând membrii Comitetului de Monitorizare a Programului Regional București-Ilfov (CMPRBI) 2021-2027, observatorii desemnați în cadrul acestui organism și invitați speciali din partea Comisiei Europene. Din partea Comisiei Europene au fost prezenți domnul Krzystof Kasprzyk – Director adjunct al Unității pentru România și Croația, doamna Irina Șofletea și domnul Haroun Khalid, din cadrul aceleași unități.

Repere 2023 – SCERT-Smart City Excellence Rating ToolCertificarea companiilor din Industria Smart City din România. Procedura de certificare este concepută pentru a evalua nivelul de tehnologizare și capacitatea de implementare a unei companii, prin intermediul unor indicatori creați și adaptați de ARSC la Industria Smart City din România. Informații suplimentare

Repere 2023 – Smart Finance

Lansarea Smart Finance Serviciul de Accesare a Finanțărilor pentru Autorități Locale oferit de Asociația Română pentru Smart City. Smart Finance își propune să fie puntea de legătură între autoritățile locale și sursele de finanțare disponibile pentru proiecte Smart City. Ne concentrăm pe identificarea, accesarea și gestionarea eficientă a fondurilor europene, guvernamentale și altor tipuri de finanțare pentru a transforma orașele și comunitățile în spații inteligente, durabile și sustenabile. Informații suplimentare

Repere 2023 – Chișinău – Lansarea Platformei „Orașe și comunități sustenabile”

La invitația domnului Victor Nicolaescu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Locală „Smart City”, în cadrul evenimentului, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City, a anunțat susținerea și implicarea activă a asociației în proiectele de dezvoltare urbană inteligentă din Chișinău. 

 

 

 

 

Repere 2023 – Vizită de lucru Islanda

Asociația Română pentru Smart City își consolidează expertiza în Energie Geotermală printr-o vizită de lucru în Islanda în cadrul proiectului GENEX. În timpul vizitei, Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a avut oportunitatea de a discuta despre posibilitățile de implementare a tehnologiei geotermale în România cu Halla Hrund Logadóttir, Directorul General al Orkustofnun, și cu Ministrul Afacerilor Externe al Islandei, Sigríður Eysteinsdóttir.

 

Repere 2023 – ISE Barcelona 

ARSC a fost prezent alături de Samsung România la ISE Barcelona 2023. ISE 2023 este cel mai important eveniment din industria sistemelor integrate audio-video. Evenimentul a atras un număr record de 58.107 participanți unici, din 155 de țări și a înregistrat un grad de ocupare record în oraș.  Galerie de artă digitală
Creată de platforma de streaming online WindowSight, Galeria de Artă Digitală ISE, a găzduit o serie de expoziții de artă, din oră în oră, pe 36 de ecrane Samsung.
Mike Blackman, managing director al Integrated Systems Events, a declarat că ISE 2023 a fost o săptămână „extraordinară” care a oferit un „spectacol excepțional” pentru industrie și oraș.

Repere 2023 – Critical Infrastructure Protection & Resilience Forum 

ARSC prezent ca partener instituțional, Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a moderat panelul Smart and Secure Communities. CIP Forum VI 2023 este una dintre cele mai notabile inițiative în acest domeniu din România. Acest forum este mai mult decât o conferință: este un nucleu care reunește vorbitori de top din industrie și profesioniști capabili să facă o schimbare în acest sector esențial.

Repere 2023 – Lansarea Platformei Customer Portal la Christmas Innovation Gala

 Într-o atmosferă festivă, ARSC în parteneriat cu Vantage Towers a găzduit evenimentul „Christmas Innovation Gala” la Hotel Sheraton. Evenimentul a marcat un moment important în domeniul digitalizării și inovației tehnologice prin lansarea platformei „Customer Portal”.

 

Repere 2023 – ARSC partener al TPBI în cadrul evenimentului Săptămâna Europeană a Mobilității

EUROPEAN MOBILITY WEEK (Săptămâna Europeană a Mobilității) se desfășoară sub egida Comisiei Europene, începând cu anul 2002, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții prin promovarea mobilității și transportului urban sustenabil. În cadrul ediției din acest an a evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității”, TPBI a lansat și două campanii prin care publicul a fost încurajat să economisească energia în mod eficient: Be Energy Efficient și Energy Solutions. Astfel, pe ecranele din interiorul mijloacelor de transport în comun vor rula imagini care vor atrage atenția asupra importanței economisirii energiei, impactul pozitiv pe care îl poate avea acest fapt asupra mediului și alegerea modalităților de transport sustenabile.  Informații suplimentare

Repere 2023 – Shaping The Future of Technology 

Eveniment organizat de ARSC în parteneriat cu Vantage Towers. Evenimentul a reunit lideri din sectorul public și privat pentru a discuta despre provocările și oportunitățile din domeniul tehnologiei, cu un accent special pe dezvoltarea durabilă.

 • „Shaping The Future of Technology” oferă un cadru deschis pentru dezbateri relevante și soluții inovatoare, ghidate de tematicile propuse. Având la bază invitații și speakerii, evenimentul prinde contur în timp real, în funcție de contribuția și experiența invitaților din diverse domenii, permițând astfel o interacțiune autentică și dinamică între participanți.

Repere 2023 – Bucharest Tech Week

ARSC a participat ca expozant la Bucharest Tech Week, cel mai mare festival de tehnologie din România, care transformă Bucureștiul în capitala internațională a tehnologiei. ”Orașul de 15 minute” a reprezentat tema participării ARSC la Bucharest Tech Week

Repere 2023 – Economia Socială în Era Digitală 

Despre oameni, inovație și tehnologie la prima ediție a evenimentului. Evenimentul a reunit peste 125 de experți, oameni de afaceri, specialiști, politicieni și reprezentanți ai mediului asociativ la Palatul Parlamentului la prima ediție a evenimentului dedicat economiei sociale, prin perspectiva dezvoltării comunităților sustenabile și durabile, a incluziunii, educației, tehnologiei și fondurilor europene disponibile pentru astfel de proiecte marcând o etapă importantă în dialogul despre viitorul Economiei Sociale în România.

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – IANUARIE 2023

 • 12 Ianuarie – Webinar Smart City, episodul #131Întâlnire cu ADR București – Ilfov despre Banii Pentru Smart City și Smart Village. Informații suplimentare
 • 19 Ianuarie – Webinar Smart City, episodul #132  – Dezvoltarea urbană – de la pragmaticul necesar la realitatea haotică. Informații suplimentare
 • 26 Ianuarie – Webinar Smart City, episodul #133 – Perspective și oportunități pentru orașele inteligente din România în 2023. Informații suplimentare
 • 31 Ianuarie – 3 Februarie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a fost prezent alături de Samsung România la ISE Barcelona 2023. ISE 2023 este cel mai important eveniment din industria sistemelor integrate audio-video. Evenimentul a atras un număr record de 58.107 participanți unici, din 155 de țări și a înregistrat un grad de ocupare record în oraș. În premieră internațională, cea mai mare expoziție AV din lume, a oferit discursurile principale ale ISE în cinci limbi, iar traducerea a fost realizată cu ajutorul KUDO AI – un traducător în timp real, alimentat de inteligență artificială. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – FEBRUARIE 2023

 • 2 Februarie – Webinar Smart City, episodul #134 – Expertiza Bosch pentru comunitățile inteligente. De la siguranța în transport la vehiculele autonome. Informații suplimentare
 • 9 Februarie – Webinar Smart City, episodul #135 – Soluțiile Samsung pentru educație în era digitală. De la tehnologie inovatoare la facilitarea procesului de învățare. Informații suplimentare
 • 16 Februarie – Webinar Smart City, episodul #136 – Despre Mobilierul Urban Smart și Spiritul Comunitar. Informații suplimentare
 • 23 Februarie – Webinar Smart City, episodul #137 – Potențialul sistemelor GIS în Administrația Locală. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – MARTIE 2023

 • 2 Martie – Webinar Smart City, episodul #138 – Pot ajuta noile tehnologii în caz de cutremur? Informații suplimentare
 • 9 Martie – Webinar Smart City, episodul #139 – Monitorizarea geotehnică și structurală în proiectele Smart City. Informații suplimentare
 • 14 martie – Asociația Română pentru Smart City și Network One Distribution au organizat Bucharest Education Summit, expo și conferință, un eveniment dedicat accesării surselor de finanțare pentru educație. Evenimentul a adus împreună autoritățile centrale și locale, furnizorii de produse și servicii din industria educațională și participanți interesați de dezvoltarea infrastructurii educaționale din România. Evenimentul a inclus discuții, prezentări și informații din partea celor mai importanți și relevanți invitați din industrie, precum și o zonă de expoziție unde participanții au putut vedea cele mai recente produse și servicii din domeniul educațional. Network One Distribution, companie cu acționariat 100% românesc și cifră de afaceri de peste 389 milioane Euro în 2021,  este cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, cu o experiență de 20 ani pe piața de distribuție, o echipă formată din peste 400 de profesioniști, o rețea națională de parteneri specializați și peste 180 de branduri în portofoliu. Misiunea NOD, prin ecosistemul său de parteneri, este de a contribui la dezvoltarea societății și a economiei locale, punând la dispoziția mediului de business public și privat un portofoliu complet de soluții, know-how și competențe pentru o gestionare integrată a proceselor de modernizare prin tehnologie. Informații suplimentare
 • 16 Martie – Webinar Smart City, episodul #140 – Orașele inteligente și transformarea digitală a serviciilor guvernamentale cu Wacom. Informații suplimentare
 • 23 Martie – Webinar Smart City, episodul #141 – Bucharest Education Summit (partea 1). Informații suplimentare
 • 30 Martie 2023 – Gala Smart City Industry Awards 7: Liderii Industriei Smart City s-au reunit la Palatul Parlamentului. Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat cea de-a șaptea ediție a Galei Smart City Industry Awards, eveniment dedicat dezvoltării orașelor inteligente din România. Gala a avut loc în foaierul sălii de plen „Regele Mihai I“ din Palatul Parlamentului, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și în parteneriat cu Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din cadrul Senatului României. La eveniment au participat 370 de persoane. În cadrul galei au fost înscrise 70 de proiecte reprezentând toate verticalele și domeniile industriei smart city, evidențiindu-se o creștere semnificativă a numărului de proiecte din zona mobilității urbane și a transformării digitale. O noutate a acestei ediții a fost implicarea instituțiilor publice centrale, ceea ce arată dezvoltarea industriei smart city, proiecte mature și cu mari investiții. Tema principală a ediției a reprezentat-o sustenabilitatea, iar în deschidere a fost organizată conferința ”Inteligența Artificială în Transformarea Comunităților din România”. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – APRILIE 2023

 • 4 Aprilie – Lansarea FIT EDIH, singurul Hub de Inovare Digitală din Regiunea Centru. Marți 4 Aprilie, în Brașov a fost lansat Centrul de Inovare Digitală „Futures of Innovation Technology” (FIT EDIH), care este primul Hub de Dezvoltare Digitală din Regiunea Centru și are ca obiectiv oferirea accesului la servicii, tehnologii și facilități de testare pentru organizațiile din regiune, în vederea dezvoltării și adoptării soluțiilor digitale. FIT EDIH este un proiect crucial pentru Regiunea Centru și vine să acopere nevoile organizațiilor din diverse domenii și niveluri de maturitate digitală. Prin intermediul acestui hub de dezvoltare digitală, organizațiile vor putea avea acces la tehnologiile viitorului și la soluțiile digitale care să le ajute să se dezvolte în mod sustenabil și eficient. Informații suplimentare
 • 4 Aprilie – Președintele Asociației Române pentru Smart City invitat în cadrul emisiunii „Investiți în România!” la TVR Internațional. Ediția emisiunii a avut în centrul discuției rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea și transformarea comunităților, și ce înseamnă pragmatic vorbind, inteligenţă artificială şi sustenabilitate pentru o localitate cu proiecte pilot de anvergură pentru întreaga ţară şi care se vrea oraş magnet până în 2030. Informații suplimentare
 • 6 Aprilie – Webinar Smart City, episodul #142 – conferința ”Inteligența Artificială în Transformarea Comunităților din România” care s-a desfășurat în deschiderea Galei Smart City Industry Awards, ediția a 7-a. Informații suplimentare
 • 7 Aprilie – Chișinău – Lansarea Platformei „Orașe și comunități sustenabile”. La invitația domnului Victor Nicolaescu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Locală „Smart City”, în cadrul evenimentului, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City, a anunțat susținerea și implicarea activă a asociației în proiectele de dezvoltare urbană inteligentă din Chișinău. Acest demers vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și transformarea capitalei Republicii Moldova într-un oraș viabil, durabil și inovator. Asociația Română pentru Smart City a pus la dispoziția noilor parteneri din Moldova expertiza, proiectele și inițiativele necesare pentru a dezvolta și implementa soluții inteligente în domeniul transportului, energiei, mediului, infrastructurii și serviciilor publice. Informații suplimentare
 • 13 Aprilie – Webinar Smart City, episodul #143 – Gala Smart City Industry Awards 7. Informații suplimentare
 • 18 Aprilie – Profit TV – Eduard Dumitrascu, președinte Asociația Română pentru Smart City, interviu despre stadiul proiectelor Smart City în România la încheierea primului trimestru din 2023
 • 20 Aprilie – Webinar Smart City, episodul #144 – Bucharest Education Summit (partea 2). Informații suplimentare
 • 21 Aprilie – Interviu Radio România Actualități despre Reorganizarea Teritorială
 • 26 și 27 AprilieCritical Infrastructure Protection & Resilience Forum. ARSC prezent ca partener instituțional. Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a moderat panelul Smart and Secure Communities. Informații suplimentare
 • Webinar Smart City, episodul #145 – 27 Aprilie – Sectorul 5 – între realitate și potențial. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – MAI 2023

 • 3 mai – Prima Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027 (ADR BI). ARSC a fost membru observator al Comitetului de Monitorizare
 • Webinar Smart City, episodul #146 – 4 Mai – Ecosistemul și Expertiza Bosch pentru proiectele Smart City. Informații suplimentare
 • 5 Mai – PROFIT NEWS TV Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City: „Este o utopie să ne gândim la dezvoltarea economică a României fără să înțelegem importanța comunităților noastre.” Informații suplimentare
 • 10 Mai ARSC invitată la evenimentul principal al primăverii pe tema securității cibernetice – Cyber Resilience Forum. Informații suplimentare
 • 11 Mai – Asociația Română pentru Smart City a celebrat 7 ani de inovație și progres. În data de 11 mai, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a marcat un moment semnificativ în istoria sa – a împlinit 7 ani de la înființare. În această perioadă, ARSC a reușit să aducă o contribuție valoroasă în domeniul orașelor inteligente, ajutând la dezvoltarea și implementarea de soluții inovatoare pentru a crește eficiența, a îmbunătăți calitatea vieții și a reduce costurile de operare ale orașelor din România. Informații suplimentare
 • 11 Mai – Romanian Fiber Optic Conference 2023. ARSC a fost partener instituțional. Informații suplimentare
 • 11 MaiLansarea proiectului Smart 6! SMART 6 – Planificare Strategică pentru Transformare Digitală și Energie Verde. Valoarea totală a proiectului este de 3.653.288,40 lei, din care 3.580.222,63 lei reprezintă valoarea cofinanțării Uniunii Europene. Obiectivul proiectului îl face consolidarea capacității administrative a Sectorului 6 al Municipiului București și simplificarea procedurilor prin dezvoltarea de strategii locale în domeniul transformării digitale și al energiei verzi, prin digitalizarea arhivei instituționale și prin îmbunătățirea competențelor personalului implicat în aceste domenii. Informații suplimentare
 • Webinar Smart City, episodul #147 – 11 Mai – PLENTY-LIFE – Planificarea spațială și energetică integrată. Informații suplimentare
 • 13 Mai – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC invitat la Euronews România – intervenție despre ”Orașul de 15 minute”. Informații suplimentare
 • 18 Mai – Webinar Smart City, episodul #148 – Pot ajuta noile tehnologii în caz de cutremur? Informații suplimentare
 • 26 – 28 Mai – ARSC a participat ca expozant la Bucharest Tech Week, cel mai mare festival de tehnologie din România, care transformă Bucureștiul în capitala internațională a tehnologiei. ”Orașul de 15 minute” a reprezentat tema participării ARSC la Bucharest Tech Week. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – IUNIE 2023

 • 6 Iunie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a participat la discuțiile din cadrul Palatului Parlamentului despre conceptul #SmartMobility și ce soluții inovatoare pentru infrastructură și mobilitate sunt necesare regiunii București-Ilfov. Discuțiile au fost moderate de Alin Nica, președintele Comisiei Naționale de Transport din cadrul PNL, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și șeful delegației naționale PPE, Adriana Georgescu, președintele Comisiei de Transport București, Toma Petcu, președintele Comisiei pentru Transporturi din Senatul României și Hubert Thuma, președintele PNL București și președintele Consiliului Județean Ilfov.
 • 13 Iunie – ARSC a lansat Zen City – Agenția de Comunicare a Industriei Smart City. (https://zencity.ro/) Zen City este o agenție de marketing B2G cu servicii complete, specializată în furnizarea de soluții de marketing strategice și creative pentru Industria Smart City. Zen City este construită pe principiile inovației, integrității, colaborării și obținerii de rezultate tangibile. Prin înțelegerea profundă a pieței Smart City și a nevoilor clienților, Zen City dezvoltă strategii de marketing personalizate care generează valoare autentică pentru clienții săi. Informații suplimentare
 • 13 – 14 Iunie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC, speaker la evenimentul reConstruct Forum 2023, organizat de Wall-street.ro și start-up.ro. Informații suplimentare
 • 16 Iunie – România TV emisiunea TV Break 12 – Smart City, Smart Village, Orașul de 15 minute cu Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSC. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – IULIE 2023

 • 7 Iulie – Întâlnire de lucru ARSC – Amazon România – Eduard Dumitrașcu și Alin Bittel, AWS Public Sector Sales Manager – Romania, Bulgaria, Moldova. Informații suplimentare
 • 11 Iulie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC moderator al conferinței “Digitalizarea României” – ediţia a IV-a – organizat de Ziarul Bursa. Informații suplimentare
 • 18 Iulie – A doua reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Bucuresti-Ilfov 2021-2027. ARSC membru observator al Comitetului de Monitorizare. Informații suplimentare
 • 18 Iulie – Eduard Dumitrașcu invitat la emisiunea Esenţial, realizată de Constantin Rudniţchi. RFI România. Informații suplimentare
 • 20 Iulie – Eduard Dumitrașcu invitat la postul public TVR Info – discuții despre proiectele ARSC și cum putem accelera proiectele Smart City în cadrul emisiunii ”Banii, azi”. Informații suplimentare
 • 20 IulieCompania SIMAVI a devenit membru al Asociației Române pentru Smart City. Informații suplimentare
 • 27 Iulie – Primăria Brașov și Asociația Română pentru Smart City au anunțat încheierea unui parteneriat de colaborare pentru organizarea Forumului Orașelor Verzi 2023. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – AUGUST 2023

 • 21 August – ZF Business Hi-tech. Eduard Dumitraşcu, ARSC: „Autoritatea locală trebuie să devină un facilitator între mediul de business şi cetăţean şi administraţia locală şi mediul academic.” Informații suplimentare
 • 28 – 31 august – Asociația Română pentru Smart City își consolidează expertiza în Energie Geotermală printr-o vizită de lucru în Islanda în cadrul proiectului GENEX. În timpul vizitei, Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC a avut oportunitatea de a discuta despre posibilitățile de implementare a tehnologiei geotermale în România cu Halla Hrund Logadóttir, Directorul General al Orkustofnun, și cu Ministrul Afacerilor Externe al Islandei, Sigríður Eysteinsdóttir. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – SEPTEMBRIE 2023

 • 4 – 10 Septembrie – ARSC la FOV 2023: Parteneriat pentru Orașele Verzi și Sustenabile. Asociația Română pentru Smart City partener al evenimentului și facilitator al Workshop-ului de Digitalizare. În contextul celei de-a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, un eveniment de referință pentru sustenabilitatea de mediu din România, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) rămâne un partener implicat în dezvoltarea orașelor și comunităților sustenabile. Forumul, sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, a oferit o platformă unică de dialog și colaborare, iar ARSC a jucat un rol semnificativ în promovarea soluțiilor inovatoare și tehnologiilor verzi în dezvoltarea urbană folosind cele mai noi tehnologii. Informații suplimentare
 • 5 Septembrie – Webinar Smart City, episodul #149 „Transformarea Spațiilor Urbane: Design pentru Comunități Inteligente”. Informații suplimentare
 • 12 Septembrie – Webinar Smart City, episodul #150 Transformarea Digitală a României – expertiza SIMAVI. Informații suplimentare
 • 16 – 17 Septembrie ARSC partener al TPBI în cadrul evenimentului Săptămâna Europeană a Mobilității. EUROPEAN MOBILITY WEEK (Săptămâna Europeană a Mobilității) se desfășoară sub egida Comisiei Europene, începând cu anul 2002, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții prin promovarea mobilității și transportului urban sustenabil. Informații suplimentare
 • 19 Septembrie – Webinar Smart City, episodul #151: Transformare Urbană prin Inovație și Tehnologie. Episod realizat în parteneriat cu Digital Innovation Hub – Wallachia eHub și Beia Consult. Informații suplimentare
 • 19 Septembrie – Scala Assistance se alătură Asociației Române pentru Smart City. Informații suplimentare
 • 20 Septembrie – SMS Ticketing se alătură Ecosistemului Smart City România
 • 20 Septembrie – Interviu Economica.net. Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City: ”Nu se pot face proiecte strategice, dacă rămânem ancorați în paradigma proiectelor pe hârtie”. Ce înseamnă oraș ”smart” în 2023. Informații suplimentare
 • 21 Septembrie – ARSC semnează un parteneriat strategic cu agenția specializată în comunicare de marketing Confident Communications. În cadrul colaborării, CONFIDENT și ARSC propun o serie de inițiative și direcții de comunicare menite să promoveze conceptul de Smart City în România și adoptarea acestuia la scară largă. Informații suplimentare
 • 26 Septembrie – Webinar Smart City, episodul#152 Rural+Urban Hub. Infrastructura inovativă pentru combaterea decalajului digital. Informații suplimentare
 • 26 Septembrie – Interviu Agerpres. Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City: Jumătate dintre satele româneşti pot deveni ”smart” până în 2030. Informații suplimentare
 • 28 Septembrie – Forum IT, Canal 33 România – Eduard Dumitrașcu alături de Radu Dragomir – CEO, Urban Scope România, Radiografia #DeEtapă a ceea ce înseamnă Smart City în România. Informații suplimentare
 • 29 Septembrie – Primăria Sectorului 6 și Asociația Română pentru Smart City implementează proiectul ”Planificare Strategică pentru Transformare Digitală și Energie Verde”, SMIS 155741. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – OCTOMBRIE 2023

 • 3 OctombrieWebinar Smart City, episodul #153. Accelerarea Mobilității Electrice: Cum E-Mobility Rentals reimaginează Transportul Urban. Informații suplimentare
 • 10 Octombrie – Despre oameni, inovație și tehnologie la prima ediție a evenimentului Economia Socială în Era Digitală. Evenimentul a reunit peste 125 de experți, oameni de afaceri, specialiști, politicieni și reprezentanți ai mediului asociativ la Palatul Parlamentului la prima ediție a evenimentului dedicat economiei sociale, prin perspectiva dezvoltării comunităților sustenabile și durabile, a incluziunii, educației, tehnologiei și fondurilor europene disponibile pentru astfel de proiecte marcând o etapă importantă în dialogul despre viitorul Economiei Sociale în România. Evenimentul a fost organizat de Asociația Română pentru Smart City în parteneriat cu Euro Jobs și Diacostampet. Informații suplimentare
 • 10 OctombrieWebinar Smart City Ediția 154: Sursele de Finanțare pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare în Proiectele Smart City. Informații suplimentare
 • 12 – 13 Octombrie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC, speaker la Bucharest Cybersecurity Conference 2023, organizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Informații suplimentare
 • 17 OctombrieWebinar Smart City Ediția 155: „Transformarea Digitală a Orașelor: Cum Devine Slobozia un Model de Comunitate Inteligentă în România”. Informații suplimentare
 • 24 Octombrie Webinar Smart City Ediția 156: Smart City: Echilibrul Perfect între Tehnologie și Dezvoltare Durabilă. Informații suplimentare
 • 31 OctombrieWebinar Smart City Ediția 157: Digitalizarea Urbană prin Ticketing: Eficiența în Orașele Inteligente. Informații suplimentare
 • Octombrie – Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC s-a întâlnit la București cu Traian Urban, Directorul Innovation Hub East la EIT Urban Mobility. 

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – NOIEMBRIE 2023

 • 2 Noiembrie – Evenimentul „Shaping The Future of Technology 2023” a fost organizat de ARSC în parteneriat cu Vantage Towers. Evenimentul a reunit lideri din sectorul public și privat pentru a discuta despre provocările și oportunitățile din domeniul tehnologiei, cu un accent special pe dezvoltarea durabilă. Ediția s-a desfășurat sub forma unui Networking Event, oferind o oportunitate rară pentru lideri, experți și profesioniști din industrie să intervină direct și să își împărtășească cunoștințele într-un mediu interactiv. Informații suplimentare
 • 7 Noiembrie – Webinar Smart City Ediția 158: Transformarea Urbană: Realizarea și Rolul Grădinilor Urbane în Orașele Europene. Informații suplimentare
 • 7 – 9 Noiembrie – Delegația comună Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București și Asociația Română pentru Smart City la Barcelona Smart City Expo & World Congress 2023. Delegația a numărat 35 de persoane fiind cea mai mare delegație a României la acest eveniment. Delegația a reunit primari, parlamentari, reprezentanți ai PMB, ai primăriei sectorului 5, 6, Buzău, Pitești, Bacău, Brașov, parteneri și membri ai Asociației Române pentru Smart City. Informații suplimentare
 • 8 – 9 Noiembrie – GoTech World. ARSC curatorul Scenei Smart City pentru al treilea an consecutiv. Ediția 2023 dedicată proiectelor și tehnologiilor AI. Informații suplimentare
 • 13 Noiembrie – Interviu Ziarul Bursa. Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC, Economia circulară în era digitală: Impactul tehnologiei asupra sustenabilităţii şi a creşterii economice. Informații suplimentare
 • 14 Noiembrie – Webinar Smart City, episodul #159: Shaping The Future of Technology, episod oferit de Vantage Towers. Informații suplimentare
 • 16 Noiembrie – La Palatul Parlamentului, în cadrul conferinței Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public (ROPAT) 2023, elita transportului public local din România s-a reunit pentru a discuta și modela viitorul mobilității urbane. Evenimentul a subliniat nevoia urgentă de colaborare între sectorul public și cel privat pentru a aduce inovații și îmbunătățiri semnificative în domeniul transportului public. Conferința a reunit o gamă largă de participanți – de la operatori de transport, miniștri, secretari de stat și primari, la președinți de consilii județene și furnizori importanți din industrie. Misiunea ROPAT 2023 a fost de a stabili standarde pentru viitorul transportului public și de a prezenta inovațiile care vor defini mobilitatea de mâine. Informații suplimentare
 • 17 Noiembrie – ROPAT Connect. Ziua 2 a evenimentului ROPAT 2023 a însemnat o întâlnire dedicată liderilor din companiile de transport, operatorilor de transport și Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-uri). Această sesiune de lucru a avut loc la sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), și a fost prezidată de Directorul General al TPBI, Domnul Vladimir Ghițulescu, alături de Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City. Obiectivele ROPAT Connect: Consolidarea relațiilor între stakeholderi; Identificarea și discutarea provocărilor tehnice și strategice; Schimbul de bune practici și soluții inovatoare; Inițierea de noi proiecte și colaborări.
 • 19 Noiembrie – Navigând prin orizontul Smart City: Interviu cu președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu. Informații suplimentare
 • 20 Noiembrie – Întâlnire informativă despre tehnologiile și inovațiile Oizom. Discuțiile s-au concentrat pe dezvoltarea și extinderea rețelei City Air, prin integrarea tehnologiei Oizom în mai multe locații ale rețelei noastre. Aceasta va permite o monitorizare mai amplă și mai precisă a calității aerului, contribuind semnificativ la eforturile noastre de a transforma orașele în medii mai sănătoase și mai prietenoase pentru cetățeni. Informații suplimentare
 • 21 Noiembrie – Webinar Smart City, episodul #160: Reuniunea Operatorilor, Producătorilor Și Autorităților Din Transportul Public – ROPAT 2023. Informații suplimentare
 • 28 Noiembrie – Webinar Smart City, episodul #161: Automatizarea și Documentarea Geospațială în Administrația Publică. Informații suplimentare

Întâlniri, grupuri de lucru, dezbateri naționale, seminarii, conferințe – DECEMBRIE 2023

 • 5 Decembrie – Webinar Smart City, episodul #162: Primăria Roman – Model de Digitalizare premiat la Gala AMR. Informații suplimentare
 • 7 Decembrie – Întâlnirea Anuală ARSC – Leaders Meeting. La Palatul Parlamentului, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat cu succes Întâlnirea Anuală a Liderilor din Industria Smart City, marcând o etapă semnificativă în dezvoltarea comunităților inteligente din România. Întâlnirea Anuală a reunit persoanele, companiile și instituțiile cheie implicate în această transformare, fiind prezente cele mai importante companii din Industrie cu venituri de miliarde de euro, zeci de mii de angajați și integratori ai celor mai inovative tehnologii. Informații suplimentare
 • 8 Decembrie – Parteneriat Strategic pentru Dezvoltarea Transportului Public în Chișinău. Urban Scope în colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Biz Matters au lansat proiectul ”Dezvoltarea Studiului de e-ticketing pentru Primăria Municipiului Chișinău”. Acest proiect vizează dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport în Chișinău, un pas semnificativ în direcția modernizării infrastructurii de transport public și, totodată, reprezintă primul proiect în consorțiu pentru Urban Scope și Asociația Română pentru Smart City în Republica Moldova. Informații suplimentare
 • 12 Decembrie – Webinar Smart City, episodul #163: PIMEO AI USV – Vârful Inovației în Monitorizarea Acvatică. Informații suplimentare
 • 18 Decembrie – Lansarea Platformei Customer Portal la Christmas Innovation Gala. Într-o atmosferă festivă, ARSC în parteneriat cu Vantage Towers a găzduit evenimentul „Christmas Innovation Gala” la Hotel Sheraton. Evenimentul a marcat un moment important în domeniul digitalizării și inovației tehnologice prin lansarea platformei „Customer Portal”. „Christmas Innovation Gala” a fost un eveniment emblematic pentru ARSC, demonstrând angajamentul constant al asociației de a promova tehnologia și inovația în România. Prin astfel de inițiative, ARSC își continuă misiunea de a construi comunități inteligente și durabile, îmbunătățind calitatea vieții și eficiența serviciilor publice. Informații suplimentare

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.