Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

ROPAT 2023: Evenimentul anului pentru Transportul Public de Persoane

ROPAT 2023: Eveniment unic în domeniul transportului public pentru persoane

Liderii sectorului de transport public și oficialii guvernamentali explorează noi direcții pentru modernizarea mobilității urbane

Această prezentare necesită JavaScript.

București, 16-17 noiembrie 2023 – La Palatul Parlamentului, în cadrul conferinței Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public (ROPAT) 2023, elita transportului public local din România s-a reunit pentru a discuta și modela viitorul mobilității urbane. Evenimentul a subliniat nevoia urgentă de colaborare între sectorul public și cel privat pentru a aduce inovații și îmbunătățiri semnificative în domeniul transportului public.

ROPAT 2023: Conferința a reunit o gamă largă de participanți – de la operatori de transport, miniștri, secretari de stat și primari, la președinți de consilii județene și furnizori importanți din industrie. Misiunea ROPAT 2023 a fost de a stabili standarde pentru viitorul transportului public și de a prezenta inovațiile care vor defini mobilitatea de mâine.

  • Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor:Anul acesta, investițiile în infrastructura rutieră în România vor depăși 2,7 miliarde de euro, cu planuri ambițioase pentru construcția de drumuri și autostrăzi.”

Acesta a adăugat „Anul acesta am depasit intr-adevăr acea mie de kilometri, dar poate mai important e ceea ce am semănat în acești ani. Avem aproape 800 km de autostradă și drum expres cu contract de execuție lucrări. Avem zeci de șantiere mari deschise pe toate zonele țării, fie ca-i Moldova, fie ca e sudul tarii, fie că e Transilvania, în jurul Bucureștiului sau în alte părți. Aproape în toata tara avem șantiere majore deschise, nu centuri mici, nu pasaje, lucruri pe care am început să le descentralizăm. Ținta ar fi să ajungem la 1.000 km cu contract de executie lucrari. Si eu cred ca undeva in cateva luni ajungem la aceasta mie de kilometri. Dar marea provocare ar fi sa mentinem …] Asta înseamnă că statul trebuie să-și asume un nivel de finanțare cel puțin la nivelul pe care îl avem astazi, in asa fel incat urmatoarea mie de kilometri s-o atingem in 2028-2029, bineinteles mult mai repede fata de cei 40 de ani care ne-au trebuit să atingem prima mie de kilometri”.

  • Monica Săsărman, Secretar de Stat, MDLPA: „Colaborarea dintre autoritățile publice locale și Ministerul Transporturilor este crucială pentru asigurarea unui serviciu public de transport calitativ.”

În mesajul său, oficialul guvernamental a subliniat importanța parteneriatului între autoritățile publice locale și operatorii de transport pentru asigurarea unui serviciu public calitativ, accesibil, adaptat nevoilor comunității. “Factori importanți în acest sens sunt colaborarea dintre autoritățile publice locale și Ministerul Transporturilor prin care autoritățile publice au fost cooptate în rezolvarea problemelor de trafic, implicarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în elaborarea actelor normative de natură a încuraja asocierea și disponibilitatea de a conlucra cu structurile asociative ale operatorilor de transport și ale unităților administrativ- teritoriale pentru a îmbunătăți cadru legislativ.

  • Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu:Bucureștiul își va îmbunătăți semnificativ infrastructura și transportul public, cu planuri de achiziționare a 100 de troleibuze noi și integrare cu Metrorex.”

Dacă vrem să avem un transport public sustenabil, trebuie să avem o integrare cu Metrorex, cu extindere în Ilfov. Trebuie să analizăm ce anume trebuie să schimbăm pentru a oferi un acces ușor în oraș românilor din comunele de lângă București. […] De asemenea, este hilar ca staționarea pe prima bandă să fie sancționată cu 140 lei. Iar dacă nu costă parcarea în centru nu va exista un incentive ca cetățenii să lase mașinile în parcare. Totodată, vrem să scutim camioanele electrice de taxa de oraș”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimar al Primăriei Municipiului București.”

  • Ștefan Roșeanu, Președinte ARF:Proiectul ‘Ticketing Național II’ va unifica sistemul de ticketing pentru toți operatorii de transport, facilitând accesul la o rețea de transport integrată.” 

Președintele ARF a informat că prima fază a proiectului ar costa 30 de milioane euro, echipamente informatice și software. Proiectul purtând „nume de cod, Ticketing național II” se bazează pe un parteneriat între ARF, Telecomunicații CFR, Informatica Feroviară și CFR SA și ar fi finanțat prin Programul Operațional Transporturi. Orice operator de transport și orice autoritate publică de transport din România se va putea baza pe echipamentele electronice montate la nivelul stațiilor de cale ferată de mai mare și mai mică dimensiune. Va avea loc o extindere astfel încât să poată funcționa fără probleme și la nivelul comunităților care nu au acces la servicii de transporturi sau o casierie. Biletele vor putea fi cumpărate de la POS locale aflate în comunități locale, precum la buticuri. „Orice autoritate locală va putea să interfațeze în sistem astfel încât titlurile de călătorie locale să fie valabile și pe feroviar și orice român să poată construi fluent călătoria sa de la A la Z”, promite Ștefan Roșeanu

  • Rareș Hopincă, Prefectul Capitalei:Reformarea și modernizarea transportului public sunt esențiale pentru un București mai puțin aglomerat. Trebuie să ne inspirăm din marile capitale europene și să prioritizăm investițiile în această direcție.”

Rareș Hopincă, Prefectul Municipiul București a subliniat: “O problemă care se rezolvă cu bani este doar o cheltuială. Sănătatea bucureștenilor este o problemă. Trebuie să ne punem problema cum să creăm un mediu mai sănătos în Capitală. Una este modernizarea transportului. Nu am văzut capitală europeană dezvoltată, funcțională și cu un nivel al vieții de top fără să aibă transport public de calitate eficient. Toate capitalele cu acest tip de transport eficient taxează mult mai mult parcarea. Un mediu sănătos se câștigă cu măsuri dure. E nevoie să ne aliniem marilor capitale europene, ceea ce înseamnă că o mașină te costă foarte mulți bani. Nouă luni pe an în București se poate circula cu un moped – scuter sau trotineta electrică. Oamenii trebuie să ajungă la muncă, dar cum facem să ajungă la muncă este responsabilitatea noastră, a tuturor”.

  • Mariana Miclăuș, Director General Metrorex:Metroul joacă un rol esențial în creșterea mobilității și reducerea emisiilor de carbon, fiind coloana vertebrală a transportului urban.”

„Metroul, din punctul meu de vedere, reprezintă o coloană vertebrală pe marginea căreia se poate dezvolta oraşul. Atunci când apare şi se construieşte, se dă în exploatare, o staţie de metrou, imediat zona, respectiv pe orizontală, se dezvoltă foarte puternic. De aceea avem multe proiecte. Sperăm să le realizăm.” Directorul companiei a dat ca exemplu protocolul semnat tot cu Primăria Sectorului 4, pentru a extinde reţeaua de metrou pe Magistrala 2, de la staţia Tudor Arghezi, cu încă trei staţii, spre comuna Berceni.”În prezent, studiul de prefezabilitate a fost aprobat. La momentul de faţă, studiul de fezabilitate se află în elaborare, bineînţeles că va fi şi el supus avizării Consiliului Tehnico-Economic al Metrorex şi vom derula aceleaşi activităţi pentru a avea succesul scontat de la Tudor Arghezi”, a afirmat Miclăuş.

  • Vasile Diaconescu, directorul general al Astra Vagoane Călători a subliniat că, în afară de cele tramvaiele noi pentru București, a realizat 100 de tramvaie pentru alte 5 orașe din țară. “Ne bucurăm că și Bucureștiul, singura capitală care nu avea tramvaie noi, va ajunge la tramvaiul nou cu numărul 53”, a spus Diaconescu.
  • Radu Dragomir, CEO Urban Scope, compania care a dezvoltat cele mai multe proiecte de mobilitate urbana durabila, cu cel mai mare impact in reducerea emisiilor poluante, în România, a atras peste 1 miliard de euro în zona administrației publice din fonduri UE nerambursabile pentru proiecte integrate de mobilitate urbană pentru 20 de orașe, printre care Sibiu, Buzău, Constanta, Iași, Focșani, Drobeta Turnu-Severin, Botoșani, Călărași.

“Fondurile europene sunt motorul dezvoltării orașelor din România, iar noi la Urban Scope derulăm proiecte importante atât în zona publică, cât și pentru companii private, facilitând dezvoltarea si creșterea calității vieții în România. De asemenea, ne bucurăm să fim prima companie care a dezvoltat un centru operațional integrat de management al mobilitatii urbane. În perioada următoare, focusul companiei este pe concepte de integrare și asigurare a intermodalitatii sistemelor de transport public”, a declarat Radu Dragomir, CEO Urban Scope.

  • Adrian-Victor Vevera, Director General ICI-București:Digitalizarea transformă transportul public. Trebuie să ne asigurăm că toți cetățenii înțeleg aceste mecanisme noi și să punem un accent puternic pe securitatea cibernetică și protecția datelor.

„Digitalizarea vine peste noi. Este deja aici. O înţelegem şi în acelaşi timp trebuie să facem să poată să fie înţelese aceste mecanisme şi de cei care nu mai sunt la vârsta liceului, pentru că acolo e mult mai uşor, sunt nativi digitali şi ei poate înţeleg mai bine, cu toate că abia acum încep să înţeleagă şi riscul datelor care pot să fie exfiltrate. Deci securitate cibernetică, protecţia datelor…În clipa în care sunteţi deţinători de date sau obţineţi date în baza unei aplicaţii, gândiţi-vă că anonimizate ele pot să fie o mină de aur pe care s-o puneţi la dispoziţia autorităţilor publice locale, operatorilor lanţurilor de magazine şi aşa mai departe….vor da o statistică foarte bună, foarte exactă pentru dezvoltări ulterioare”

  • Magda Peșu, directorul general Anadolu Automobil Rom, a amintit importanța impactului pe care mobilitatea electrică îl are.

„Apreciem colaborarea cu Primăria Municipiului Aiud în proiectul ‘Transport Ecologic în Municipiul Aiud’. Proiectul reflectă angajamentul nostru comun pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii necesare asigurării unui serviciu de transport public auto durabil, atractiv și eficient. Sunt mândră să spun că prin acest proiect contribuim la construirea unui depou modern destinat transportului electric, un pas crucial în reducerea amprentei de carbon și îmbunătățirea calității aerului în Aiud și împrejurimi”, a declarat directorul general Anadolu Automobil Rom

Impactul asupra Mobilității Urbane: Declarațiile de la ROPAT 2023 evidențiază un angajament comun pentru crearea unui transport public mai modern, eficient și sustenabil, care să răspundă nevoilor unei societăți în continuă schimbare.

Traian Urban, Director of Innovation Hub East, EIT Urban Mobility: „Provocarea actuală în transportul electrificat constă în timpii lungi de încărcare, costul depozitării energiei, consumul mare de materii prime și reciclarea intensivă energetic a bateriilor. Soluția noastră este dezvoltarea unei soluții de stocare a energiei prin utilizarea secundară a bateriilor vehiculelor electrice, accelerând astfel tranziția către electrificarea tuturor modurilor de transport urban. Viziunea noastră include utilizarea bateriilor EV oferind a doua viață pentru a susține încărcarea de mare putere a vehiculelor electrice, făcând astfel e-mobilitatea o opțiune de transport mai viabilă.”

Intervențiile invitaților de la ROPAT 2023 evidențiază un efort concertat pentru dezvoltarea transportului public într-un mod care nu numai că răspunde nevoilor actuale, dar și anticipează provocările viitoare ale mobilității urbane.

Prima zi s-a încheiat cu Premiile Industriei Transportului Public. Aceste premii reflectă eforturile și realizările remarcabile în domeniul transportului public, subliniind angajamentul continuu pentru inovație și dezvoltare în acest sector vital. Felicitări tuturor câștigătorilor pentru contribuția lor excepțională în modelarea viitorului mobilității urbane în România! Acestea au fost acordate:

1. Proiectul ‘Stația de metrou Tudor Arghezi
Câștigători:
– METROREX SA
– Primăria Sectorului 4
– Ministerul Transporturilor

2. Premiu pentru ‘Modernizarea și Dotarea Liniei de Tramvai în Municipiul București
Câștigători:
– Primăria Municipiului București
– Societatea de Transport București
– Astra Vagoane Călători

3. Premiul la Categoria Transport Metropolitan pentru Compania care a dezvoltat cele mai multe proiecte de Sisteme Inteligente de Transport la nivel național
Câștigător: Radu Dragomir, CEO, Urban Scope

4. Premiu pentru Proiectul ‘Sistem de Management al Traficului în Municipiul Bacău
– Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, Primar, Primăria Municipiului Bacău

5. Premiu pentru Proiectul ‘Transport Public Ecologic în Municipiul Aiud
Câștigători:
– Primăria Municipiului Aiud
– Anadolu Automobil Rom

6. Premiul pentru Excelență în Domeniul Organizării Transportului Public
Câștigător: Popa Iancu Ioan, Președinte, Alba Iulia – Transport Local (AIDA – TL)

În cadrul evenimentului au fost acordate două distincții speciale:

Partenerul Anului –  partenerul de mobilitate la nivel european a fost acordat EIT Urban Mobility, iar pentru parteneriatul la nivel național, Partenerul Anului pentru Activitatea de îmbunătățire și integrare a transportului public și mobilității la nivelul regiunii București-Ilfov acordat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI).

În cadrul celei de-a doua zi a evenimentului ROPAT 2023, a avut loc o întâlnire exclusivă, dedicată liderilor din companiile de transport, operatorilor de transport și Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-uri). Această sesiune a avut loc la sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), și a fost prezidată de Directorul General al TPBI, Domnul Vladimir Ghițulescu, alături de Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City.

Obiectivele ROPAT Connect au fost: Consolidarea relațiilor între stakeholderi, Identificarea și discutarea provocărilor tehnice și strategice, Schimbul de bune practici și soluții inovatoare, Inițierea de noi proiecte și colaborări

Această prezentare necesită JavaScript.

Mulțumim speakerilor, partenerilor și sponsorilor

Mulțumim partenerilor noștri de încredere, Astra Vagoane Călători, Network One Distribution, Urban Scope, Swarco, Anadolu Automobil Rom, Scala Assistance, Scope Systems, eMoiblity Rentals, Real World Systems, Novatech, Lenovo și Beia Internațional.

ROPAT 2023 a oferit o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și strategii, punând bazele pentru inițiative inovatoare și soluții pragmatice în domeniul transportului public. Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public (ROPAT) este evenimentul anual ce reunește principalii actori din domeniul transportului public pentru a discuta și elabora strategii pentru viitorul mobilității urbane și este organizat de Asociația Română pentru Smart City.

 

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.