Inovație și tehnologie în proiecte Smart Village

INOVAȚIE RURALĂ

Cum putem folosi cele mai noi tehnologii în dezvoltarea proiectelor tip Smart Village.

7 tehnologii care pot fi folosite chiar mâine în aproape orice comunitate rurală din România:

  1. IoT – Internet of Things: Internetul obiectelor este legat de conceptul de Smart City, dar este perfect încadrabil și în zonele rurale. Spre exemplu, folosind senzori care permit o productivitate mai mare a culturilor sau soluții din zona educației și a sănătății în zone izolate (conceptele Smart Education și Smart Health fac parte din verticala Smart Living).
  2. Inteligență artificială: Haha. Știm. Amuzant. A.I. la țară. Dar…adoptarea sistemelor de inteligență artificială este direct aplicabilă îmbunătățirii culturilor și gestionării mediului, precum și în optimizarea serviciilor de sănătate și a utilizării infrastructurii.
  3. Big Data: cantitatea uriașă de date generate astăzi (Big Data), permite să analizăm impactul schimbărilor climatice sau consumul de apă, numărul animalelor, starea pășunilor și a pădurilor dar și alte informații esențiale comunității. În cele din urmă totul se reduce la monitorizare și optimizare.
  4. Drone: datorită utilizării dronelor, terenul poate fi monitorizat (automat) colectând astfel date despre temperatură, starea culturilor, mișcările animalelor sau controlul răspândirii dăunătorilor, îmbunătățind astfel utilizarea pesticidelor – totul corelat cu date meteo spre exemplu.
  5. Blockchain: conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a spori eficiența, transparența și trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare agricole și pentru a le face mai productive și mai durabile.
  6. Nanomateriale: folosirea materialelor inteligente (smart) are potențialul de a îngloba senzori, aplicarea de fertilizatori și straturi de protecție care să asigure creșterea siguranței alimentare, eliminarea deșeurilor și chiar combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra plantelor
  7. Roboți: de la tractoare autonome (care nu au nevoie de șofer) până la roboți capabili să culeagă fructe fără a le deteriora, introducerea roboților în zonele rurale conduce spre o revoluție în eficiență și dezvoltare durabilită.

Mai multe informații despre conceptul de Smart Village găsești aici.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.