Telefon:

031 425 42 63

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

De-a lungul anului 2020, industria Smart City în România a înregistrat o creștere semnificativă datorată implementării a numeroase proiecte și inițiative de dezvoltare inteligentă a comunităților urbane și rurale în sfera digitalizării și a modernizării. Inițiativele Smart City au luat naștere pe fundalul dificultăților generate de contextul pandemic. Multe dintre aceste inițiative s-au concretizat în regiunea Transilvaniei, fiind o adevărată inspirație pentru toate comunitățile din România!

Turda Smart City  

În 2020, Municipiul Turda a devenit primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric. Proiectul implementat de Primăria Municipiului Turda a fost câștigător la categoria Smart Mobility în cadrul Galei Smart City Industry Awards 2020, ediția a 5-a și reprezintă un reper pentru toate comunitățile din România în sfera mobilității nepoluante și sustenabile. 

eTurda - Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică - AGORA MEDIA

În luna Iulie a anului 2020, administrația locală din Turda a semnat un nou contract cu finanțare europeană, în valoare de peste 1,7 milioane de lei, privind implementarea proiectului ”eTurda – Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică”. Proiectul prevede consolidarea capacității instituționale și eficientizarea activității la nivelul Municipiului Turda prin continuarea simplificării procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, implementând măsuri din perspectiva back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea proceselor) și front-office pentru serviciile publice furnizate, aferente competențelor partajate ale administrației publice locale. 

Cluj-Napoca Smart City

În ceea ce privește gestionarea inteligentă a parcărilor, atât la nivelul orașului Cluj-Napoca, cât și în Brașov, Oradea și Iași, este disponibilă aplicația yeParking, singura aplicație de parksharing din România care vine în sprijinul autorităților locale ce își pot moderniza sistemele de gestiune a parcărilor, fără niciun cost de implementare. Practic, yeParking propune digitalizarea gestiunii parcărilor din marile orașe din țară.

În Iulie 2020, Primăria Cluj-Napoca a anunțat finalizarea lucrărilor de amenajare a primei străzi smart din România, în urma unei investiții de aproape 6 milioane de lei din fonduri europene. După finalizarea lucrărilor, strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca are 551 de metri pătrați suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați, cu un sistem de irigare cu senzori și un culoar pietonal modern și cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate. Există patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, Primăria Cluj-Napoca a anunțat achiziționarea a trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, care, cu ajutorul unor licheni, vor reduce poluarea din oraș. Proiectul este aprobat pentru finanțare în urma procesului de bugetare participativă.

La începutul lunii Octombrie, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a lansat primul cluster de educație din România, C-Edu, un instrument colaborativ de lucru care are drept scop găsirea răspunsurilor la marile întrebări și provocări în domeniul educației secolului XXI și creșterea calității actului educațional. 

De asemenea, orașul Cluj-Napoca a fost inclus de Comitetul European al Regiunilor pe harta modelelor de bune practici europene în proiecte cu impact asupra schimbărilor climatice. Clujul apare pe Harta E.U. Green Deal datorită proiectelor cu finanțare europeană de modernizare a flotei de transport public, investițiilor în autobuze electrice și strategiei de a avea o flotă de transport în comun integral electrică.

Nu în ultimul rând, Primăria Cluj-Napoca a anunțat la finalul lunii Octombrie 2020 începerea lucrărilor de foraje geotehnice pentru realizarea trenului metropolitan şi a metroului în oraş şi în comunele limitrofe.

Sibiu Smart City 

În ceea ce privește sfera digitală, Primăria Sibiu a lansat un nou tip de instrument digital: două hărți interactive, pe diverse categorii, utile publicului pentru orientare, dar și pentru informare. Este vorba de o hartă generală a orașului într-un format nou și o hartă cu informații urbanistice, prin care cetățenii se pot informa cu privire la studiile deja existente, precum planuri urbanistice zonale și de detaliu și avizele de oportunitate emise de Primărie. Hărțile pot fi accesate de pe pagina principală a site-ului sibiu.ro și sunt optimizate inclusiv pentru mobil.

Totodată, pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, Primăria Municipiului Sibiu a amplasat trei bănci inteligente în Piaţa Mică din centrul istoric, care îşi produc singure electricitatea pentru încărcarea dispozitivelor mobile, fiind prevăzute cu panouri fotovoltaice. Costul achiziţiei a fost de 82.000 de lei. 

Până la finalul anului 2020, Primăria Sibiu a anunțat că va fi instalată prima stație de autobuz smart, pe bulevardul Coposu, lângă Teatrul Național „Radu Stanca”. Stația va fi confecționată din metal și sticlă, va avea iluminat propriu și va fi conectată la internet, fiind dotată și cu un sistem de supraveghere video care să descurajeze actele de vandalism. Aceasta este echipată cu un ecran tactil interactiv care va afișa informații privind traseele de transport public, orarul de sosire în stație a autobuzelor, puncte de interes pe aceste trasee, conținut video informativ și alte informații de interes public.

Șelimbăr Smart City

De-a lungul anului 2020, Primăria Comunei Șelimbăr a digitalizat toate serviciile oferite cetățenilor. Cetățenii pot alege dacă merg la ghișeu sau efectuează toate operațiunile online. Fie că vorbim despre eliberarea unui certificat fiscal sau despre efectuarea altor declarații, locuitorii din comuna Șelimbăr pot face totul online, iar surpriza plăcută este dată de faptul că anumite operațiuni sunt rezolvate aproape instant. Site-ul instituției se actualizează și se îmbunătățește în mod constant în funcție de modificările legislative și sugestiile primite atât din partea specialiștilor IT, cât și a utilizatorilor acestei platforme.

administratie publica inteligenta. studiu de caz Selimbar | | Smart City Blog

În luna August 2020, Primăria Șelimbăr a anunțat o investiție de peste jumătate de milion de lei pentru achiziția a 404 aparate de iluminat de tip LED și a unui sistem de telegestiune ce va permite localității realizarea unei economii de energie de minim 78%.

Brașov Smart City 

În ceea ce privește sustenabilitatea în transportul public, Primăria Municipiului Brașov își propune ca până la finalul anului 2021, 75% din transportul în comun al Brașovului să fie electric. În acest sens, Primăria a semnat în 2020 un nou contract pentru autobuze eco în valoare de 22 milioane de lei. 

Calitatea aerului în orașul Brașov este una dintre problemele pe care municipalitatea încearcă să le gestioneze cât mai eficient. În vederea realizării acestui lucru, Primăria Municipiului Brașov a achiziționat și a instalat primii 12 senzori din sistemul de măsurare și monitorizare a calităţii aerului. Tot o măsură care promovează durabilitatea și încurajează transportul „verde” este și instalarea primelor patru staţii de încărcare a maşinilor electrice ce fac parte din pachetul de 19 staţii pe care municipalitatea şi-a propus să le amplaseze până în aprilie 2021. Pentru următoarele 15 staţii, fondurile sunt asigurate printr-o finanţare nerambursabilă de la Agenţia Fondului pentru Mediu, în valoare de aproape 3 milioane de lei.

Alba Iulia Smart City 

Cu numeroase proiecte Smart City implementate de-a lungul ultimilor ani, Municipiul Alba Iulia este unul dintre cele mai inteligente orașe din România. Unul dintre elementele pe care municipalitatea pune accent este dezvoltarea inteligentă a turismului la nivel local. În 2020, a fost implementat primul sistem de realitate augmentată care permite interacţiuni virtuale cu “personaje antice”, un element al dezvoltării inteligente a turismului. Vizitatorii care vor ajunge în Alba Iulia vor fi întâmpinaţi, atunci când se vor afla la câţiva metri de Muzeul Principia, cu mesaje virtuale de către “personaje antice” proiectate pe un perete de sticlă. Secvenţele video se declanşează de îndată ce este detectată prezenţa vizitatorilor la câţiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.

În ceea ce privește verticala Smart Living a unui oraș inteligent, mai multe locuinţe sociale din Alba Iulia au devenit locuinţe inteligente, în cadrul unei acţiuni pilot desfăşurată prin proiectului “Social Green”, care a fost implementată de administraţia locală în parteneriat şi cu sprijinul Agenţiei Regionale pentru Energie Tartu (Estonia). Pentru a sprijini locatarii şi a diminua cheltuielile la utilităţi, Primăria Alba Iulia, prin proiectul ‘Social Green’, a instalat (fără costuri pentru locatari) dispozitive inteligente de monitorizare, control şi contorizare: centrală tip casă inteligentă pentru senzori radio, software şi control la distanţă; senzori de temperatură pentru interior în tandem cu controlere inteligente de calorifer cu reglarea temperaturii; ştechere inteligente cu oprire şi contorizare; senzor de fum; unitate inteligentă pentru climat interior cu display (temperatură, umiditate, CO2); contor inteligent monofazat de energie electrică pentru consumul general al apartamentului și becuri LED.

De asemenea, la finalul lunii Septembrie, Primăria Municipiului Alba Iulia a anunțat că  Asociația Cluj IT Cluster va elabora strategia de digitalizare şi Smart City a orașului Alba Iulia, procedură derulată prin licitație publică. Procesul de elaborare a documentului strategic va urmări direcţiile pe 11 verticale prioritare ale Municipiului Alba Iulia pentru următoarea perioadă de dezvoltare a ecosistemului urban, iar Strategia Alba Iulia Smart City va fi predată municipalității în luna aprilie 2021.

Târgu Mureș Smart City 

În 2020, Primăria Târgu Mureş a implementat aplicaţia “Târgu Mureş Report”, prin care fiecare cetăţean poate veni cu sesizări, însă şi cu propuneri de proiecte cu privire la modul de gestionare a oraşului. Aceasta este uşor de utilizat şi vine în sprijinul cetăţenilor care doresc să contribuie prin diverse idei şi sugestii, precum şi pentru sesizarea oricăror probleme ce ţin de buna gospodărire a oraşului. 

Soós Zoltán - Interviu despre Târgu Mureș Smart City

De asemenea, în August 2020, Consiliul Judeţean Mureş a anunţat că a demarat operaţiunile de retrodigitalizare a arhivei instituţiei, care presupune scanarea a 3.500.000 file din arhiva instituţiei în cadrul unui proiectului cu finanţare europeană, în valoare de 3 milioane de lei.

Hunedoara Smart City 

Trei proiecte pentru mobilitate urbană, în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro, urmează să fie implementate în municipiul Hunedoara. Acestea sunt finanțate din fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Vest și urmează să schimbe „fața” mai multor zone din municipiul Hunedoara. Proiectele vor fi implementate în perioada octombrie 2020 – decembrie 2022. Cele trei proiecte sunt împărțite pe coridoare (Est, Vest și Central) și vizează atât construcția unor noi alei pietonale în Centrul vechi și în Centrul civic al orașului, precum și modernizarea transportului public în municipiul Hunedoara prin apel la soluții ecologice. 

primariahunedoara.ro | Siteul oficial al primariei Hunedoara

Prin intermediul fondurilor europene, Primăria Municipiului Hunedoara, până în aprilie 2022, va moderniza sistemul de iluminat public prin înlocuirea aparatelor de iluminat vechi cu unele noi, cu LED și va fi introdus un sistem inteligent de monitorizare și diagnoză. 

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.