Orașele mici și mari încep să arate din ce în ce mai smart.
Mai precis, ei intenționează să evolueze din orașe mai degrabă pasive în “orașe inteligente”. Când vorbim despre orașe inteligente, ne referim la eforturile coordonate ale guvernelor locale, ale întreprinderilor și ale altor organizații pentru a utiliza tehnologii de rețea care îmbunătățesc confortul, fezabilitatea și sustenabilitatea pentru persoanele care locuiesc și lucrează acolo.
Cum arată un Smart City?
Există milioane de dispozitive deja implementate în orașe, iar miliarde mai vin, care pot face un oraș “mai inteligent” prin colectarea de date despre trafic, vreme, energie, consumul de apă și multe altele, adesea în timp real. Aceste date pot fi analizate, iar rezultatele pot fi folosite pentru a înțelege ce se întâmplă acum și pentru a anticipa ce se va întâmpla în viitor. De exemplu, monitorizarea traficului ar putea avertiza planificatorii orașului cu privire la o viitoare necesitatea a unei noi benzi sau pentru un nou semafor. Cunoașterea acestor informații în avans va permite orașelor să se angajeze cu firme de construcții din timp și să le ofere informații detaliate despre locul unde vor fi cele mai eficiente implementări de trafic.
Tehnologia 5G va conduce orașul inteligent
Orașul inteligent al viitorului apropiat și, în unele cazuri, prezent, este susținut de fluxul neîntrerupt și fiabil de date din rețelele interconectate prin cablu și fără fir. Când datele trebuie să fie în timp real, acestea nu pot fi întrerupte.
Viitorul orașelor smart și al întregii lumi stă sub semnul tehnologiei 5G. Aceasta reprezintă a 5-a generație de rețelele mobile, o evoluție semnificativă a rețelei 4G LTE de astăzi. 5G este gândită special pentru a răspunde creșterii masive de date și sporirii conectivității în societatea modernă.((http://www.emfexplained.info/?ID=25916)) Acesta aduce cu sine o serie de îmbunătățiri preconizate, pe care le putem aștepta în jurul creșterii lățimii de bandă (de până la 1.000 de ori pe unitate), a numărului de dispozitive conectate (de până la 100 de ori mai mult). Tehnologia 5G s-a lansat în multe țări la nivel global, furnizorii oferind tehnologia de conectivitate în SUA, UK sau Australia, ș.a.m.d. Compania Verizon a fost prima care a lansat tehnologia 5G în Aprilie 2019, prima la nivel global care oferă generația următoare de rețea. Disponibilitatea 5G la scară largă va fi realizată până în anul 2025.((https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know))
Viteza rețelei 5G va fi diferită în funcție de locații, țări, utilizatori sau dispozitive. Pentru utilizatorul obișnuit, rețeaua 5G va însemna:
-
Viteză mai mare de descărcare și încărcare
-
Streaming al conținutului online mai fluent
-
O calitatea mai ridicată a apelurilor vocale și video
-
Conexiuni mobile mai sigure
-
Un număr mai mare de dispozitive IoT conectate
-
Expansiunea unor tehnologii avansate (ex: SMART CITIES și mașini care se conduc singure)
Din fericire, viitoarea rețea de telefonie mobilă 5G aduce cu ea o nouă capacitate de a combate perturbațiile și se asigură că diferențele privind latența, lățimea de bandă și fiabilitatea pentru diferite servicii pot fi îndeplinite pe aceeași rețea fizică. Se numește sectionare de rețea.
Tehnologia 5G va conecta comunitățile inteligente
Există trei categorii principale de situații de utilizare a 5G:
-
-
Comunicații masivă de la mașinărie la mașinărie – numit și Internetul Lucrurilor care implică conectarea miliardelor de dispozitive fără intervenția umană, la un nivel la care nu a existat înainte. Acest lucru va revoluționa procesele și aplicațiile industriale moderne, inclusiv agricultură sau manufactură.
-
Comunicații cu latență scăzută ultrasigure – controlul în timp real al dispozitivelor, robotica din industrie, comunicarea de la vehicul la vehicul, sisteme de siguranță, condus auto autonom și rețele de transport mai sigure. Comunicațiile cu latență scăzută duc la posibilitatea mai mare de efectuare a îngrijirii medicale de la distanță.
-
-
Sporirea lățimii de bandă mobile – viteze mai mari de transmiterea datelor și capacitatea mai ridicată de a păstra lumea conectată. Noile aplicații vor include acces fix la internet wireless pentru locuințe și conectivitate mai mare pentru persoanele în mișcare.((http://www.emfexplained.info/?ID=25916))