În 20 decembrie 2020, Asociația Română pentru Smart City a organizat cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al anului în Industria Smart City. Vizionează evenimentul complet aici!
Evenimentul este o recunoaștere a eforturilor și demersurilor, proiectelor, de premiere a oamenilor, instituțiilor și companiilor care au contribuit la dezvoltarea comunităților din România, în acest an plin de provocări.
Deși, pentru prima dată în cei 5 ani de existență, evenimentul s-a desfășurat în mediul online, Gala Smart City Industry Awards a reușit, și de această dată, să reunească liderii industriei de Smart City din România.
Câștigătorii celor 10 premii speciale acordate de ARSC în cadrul Galei Smart City Industry Awards:
- Premiu special pentru contribuția adusă României și pentru viziunea de dezvoltare a mobilității inteligente din Europa
Câștigător: Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi. Printre responsabilitățile acesteia se numără elaborarea unei strategii ample pentru o mobilitate durabilă și inteligentă, care să asigure un sector al transporturilor pe măsura unei economii ecologice, digitale și moderne; contribuirea la atingerea obiectivului zero poluare, cu accent pe atenuarea impactului transporturilor asupra climei și mediului; modernizarea sistemelor de transport, susținând de exemplu mobilitatea conectată și automatizată, cu un accent puternic pe inovarea digitală.
- Best Smart City Project
Câștigător: Primăria Sectorului 4, București, Primar Daniel Băluță. Primăria Sectorului 4 este un promotor, dar și un generator al exemplelor de bune practici în domeniul Smart City, fiind o sursă de inspirație pentru orice comunitate urbană sau rurală de la nivel național. Cu proiecte privind digitalizarea serviciilor publice, inițiative tip Smart Mobility sau Smart Citizen, Primăria Sectorului 4 își afirmă, încă o dată, poziția pe harta comunităților smart din România prin inițiativele recente, ca modernizarea Pieței Agroalimentare Sudului, investiții în infrastructura stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice (22 de stații de încărcare), începerea lucrărilor pentru o nouă stație de metrou la nivel suprateran și numeroase alte proiecte cu impact major în comunitate.
- Mayor of the Year
Câștigător: Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca. Primarul Municipiului Cluj-Napoca este un susținător al conceptului de Smart City și un lider cu idei și tehnologii inovatoare. Sub conducerea acestuia, Cluj-Napoca a devenit un prestigios incubator de afaceri dezvoltate în zona IT, recunoscut atât pe plan național, cât și internațional, a dezvoltat sectorul de Smart City și l-a adaugat la fiecare element cu care cetățeanul se confruntă zilnic: de la transport în comun, la reducerea birocrației. Viziunea complexă a primarului a reușit să transforme Cluj-Napoca în oraș reper în Europa.
- CEO of the Year
Câștigător: Andrei Militaru, CEO Network One Distribution, liderul pieței de distribuție IT&C din România: ”Din 2002, ne dezvoltăm și ne reinventăm pentru a fi prima opțiune a partenerilor noștri de business. Împreună cu ei, integrăm tehnologiile și soluțiile inteligente din portofoliul nostru pentru a dezvolta, digitaliza și eficientiza business-urile și administrațiile publice din România.”
- Most Active Member of the Year
Câștigător: Dell Technologies, Valentina Frângu, Sales Manager. Membru activ al Asociației Române pentru Smart City, Dell Techologies a integrat deja în mai multe centre urbane soluțiile de smart city. Printre acestea, la nivel global, se numără Singapore, Tel Aviv sau Dubai. La nivel național, Dell Technologies se implică activ în proiecte de CCTV, servicii online pentru cetățeni, cât și în proiecte din mediul educațional și de sănătate. Un proiect extraordinar pe care îl derulează în România se referă la Smart Campus.
- Best Smart Village Project
Câștigător: Primăria Municipiului Ciugud, Primar Gheorghe Damian. Comuna Ciugud este atât un puternic promotor al conceptului „smart village“ în România, cât și un exemplu de bune practici la nivel național. Cu numeroase soluții inteligente implementate la nivelul comunei, pe toate verticalele Smart City, a devenit studiu de caz în conturarea noului Program Național „SMART VILLAGE”, ce urmează a fi desfășurat de autoritățile centrale.
- Partner of the year
Câștigător: Institutul pentru Libertate și Democrație, Președinte Cristian David. Instituția este un partener important al Asociației Române pentru Smart City, derulând pe parcursul anului 2020 numeroase proiecte comune, cel mai important fiind ”Academia Primarilor”, primul program academic din România care abordează în mod profesionist administrația publică, sub aspect teoretic, practic și cu numeroase modele de bune practici.
- Best Smart City Company
Câștigător: UiPath. Primul unicorn românesc, UiPath s-a mobilizat în anul 2020 într-o manieră fără precedent peste tot în lume, ajutând spitale și personalul medical, companii din industrii vitale și organizații din sectorul public confruntate cu efectele pandemiei. ”În România, în intervalul 1-11 mai 2020, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) s-a confruntat cu un volum fără precedent de solicitări din partea beneficiarilor OUG 30 privind șomajul tehnic. Robotul implementat de UiPath a procesat 100 de cereri pe oră, lucrând zi și noapte, 7 zile pe săptămână, cu un nivel excelent de acuratețe. La nivel național, roboții software au procesat, în medie, 10.000 de solicitări pe zi.”, Margareta Chesaru, Manager Relații Guvernamentale, UiPath.
- City Manager of the Year
Câștigător: Dorin Apahidean, administratorul public al Municipiului Turda, județul Cluj. Administrator public al Municipiului Turda încă din anul 2017, Dorin Apahidean este un puternic susținător al conceptului de Smart City, dezvoltând proiecte pentru dezvoltarea comunității din Turda și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În 2018, Turda a câștigat locul 1 în competiția organizată de Comisia Europeană pentru planurile de mobilitate urbană, învingând Manchester și Milano, la categoria SUMP Awards (Sustainable Urban Mobility Planning). PMUD Turda are un portofoliu de proiecte în valoare de 127 milioane euro până în 2030.
- Best Mass Media Supporter
Câștigători: Ziarul Bursa și Business Review
De-a lungul celor 30 de ani de apariţie neîntreruptă, ziarul BURSA şi-a informat cititorii asupra proceselor importante de transformare şi dezvoltare a economiei societăţii româneşti şi din străinătate. Deși anul 2020 a reprezentat un an plin de provocări pentru Bursa, grupul a fost alături de Industria Smart City din România și în anul 2020, promovând inițiativele de dezvoltare a comunităților la nivel național.
Business Review este cea mai importantă revistă de afaceri în limba engleză din România. Susținător al companiilor de pe piața de Smart City la nivel național și internațional, revista s-a dezvoltat pentru a deveni o prezență integrată, incluzând o platformă online pentru știri despre afacerile locale și viața din România și o divizie de evenimente care vizează sectorul business-to-business.
Smart City Ambassador
Câștigător: Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, pentru promovarea conceptului de Smart City și pentru susținerea acordată, pentru inițierea și găzduirea numeroaselor inițiative în domeniu. Un promotor al conceptului Smart City, primarul Municipiului Iași asigură dezvoltarea municipiului prin proiecte complexe, pentru fiecare verticală.
Câștigătorii celor 6 categorii premiate de juriul Smart City Industry Awards 5:
Best Smart Mobility Project
Câștigător: Primăria Municipiului Turda, Primar Cristian Octavian Matei, pentru proiectul ”Transport în comun 100% electric în Municipiul Turda”. Municipiul Turda a introdus în circulație 20 de autobuze electrice achiziționate cu fonduri europene și a devenit astfel primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric.
Best Smart Governance Project
Câștigător: Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru proiectul ”Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID”. Urmând a fi finalizat în anul 2023, platforma va asigura poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare la nivel național.
Best Smart Economy Project
Câștigător: Oracle, pentru proiectul ”Oracle for Startups”. Oracle oferă un program unic de accelerare a startup-urilor, care începe cu soluții gratuite de cloud și se extinde la o colaborare bogată, care oferă oportunități de interacțiune cu o vastă rețea de mentori, experți în produse și clienți Oracle, cu scopul de a crea un mediu propice inovației.
Best Smart Environment Project
Câștigător: Continental România, pentru proiectul ”Sistem Inovativ de Generare a Energiei la sediul automotive din Timișoara”. Noua tehnologie funcționează exclusiv pe bază de gaz și datorită conceptelor inovatoare și a integrării inteligente a acestui sistem la nivelul locației, peste 90% din energia generată prin arderea gazului este folosită în mod activ (electric, apă caldă și apă rece). Acest lucru asigură o eficiență dublă față de soluțiile clasice de producere a energiei electrice.
Best Smart Living Project
Câștigător: Primăria Câmpia Turzii, SecurifAI și Orange România pentru proiectul ”Sistem de securitate pe bază de inteligență artificială în Municipiul Câmpia Turzii”. SecurifAI și Orange România au implementat un sistem de camere de supraveghere în municipiul Câmpia Turzii care alertează autorităţile în timp real dacă au loc infracţiuni în oraş. Sistemul foloseşte tehnologia inteligenţei artificiale, algoritmii învăţând zilnic pe baza fluxurilor video primite de la camerele de supraveghere.
Best Smart Citizen Project
Câștigător: Auchan România și Leroy Merlin pentru proiectul “Unități de Suport Medical – Bucureștii Noi și Cluj Sala Polivalentă”. În contextul pandemic, o clădire aparținând Leroy Merlin, situată pe centura Capitalei – zona Mogoșoaia, de 7500 mp și BT Arena, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, au fost transformate temporar în centre de spitalizare, cu câte 350 de paturi fiecare, pentru pacienții infectați cu Covid-19 ce prezintă forme ușoare și medii.
Social Innovators Awards – o categorie creată special în contextul pandemiei Covid-19
Câștigători:
- Asseco SEE pentru implementarea proiectului ”Semnătura Digitală” în cadrul Primăriei Sectorului 4 al Capitalei. Proiectul face parte din strategia de digitalizare a instituției. Grupul polonez de IT Asseco South Eastern Europe (SEE) este unul dintre cei mai mari integratori de sisteme, soluţii şi servicii de IT de pe piaţa locală și o prezență importantă pe piața Smart City din România.
- Act For Tomorrow pentru programul „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”. Campania constă în 11 materiale vizuale, primele 10 ilustrând o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, privite în oglindă. Ultimul afiș are în centrul său omul, oglindit în suma deșeurilor prezentate în primele 10 materiale.
- Social Innovators – Smart Infrastructures – Sixense pentru proiectul ”Servicii de proiectare, execuție lucrări si servicii de monitorizare pentru urmarirea comportarii in timp a construcției pentru obiectivul de investiții Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. În monitorizarea construcției, Sixense a folosit Geoscope, este o platformă de dezvoltare bazată pe un Sistem de Informații Geografice Web (WebSIG) capabil să proceseze orice tip de date de la diferite sisteme, senzori, date și fișiere cu colectare și analiză în timp real, echipate cu funcții avansate de alarmă. Sistemul de instrumentare implementat pentru acest proiect asigura monitorizarea structurala in timp real a stadionului de rugby.
- Hospice Casa Speranței pentru campania ”#Facemloc și pentru ei”, un nou apel în numele bolnavilor de cancer. În contextul pandemiei de COVID-19 care a supraaglomerat spitalele, mulți pacienți cronici au fost trimiși acasă. În același timp, mediul ONG, este în pericol, pentru că economia este grav afectată de pandemie, Au existat luni, la HOSPICE, în care sponsorizările au scăzut cu până la 90%. Hospice Casa Speranței a lansat un apel către reprezentanții companiilor să facă loc și pentru ei, pentru pacienții oncologici prin direcționarea a până la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului către fundația HOSPICE Casa Speranței.
- EGovernment Solutions – pentru sprijinul acordat administrațiilor publice din România pe perioada pandemiei de COVID-19. EGovernment Solutions este o companie software din București, care oferă soluții personalizate de comerț electronic, aplicații business-to-business, aplicații business-to-client și aplicații e-guvernamentale.
- Asociația Descoperă Constanța – Campania ”SOS Constanta – Helpline”. Proiectul presupune lansarea unor linii telefonice de ajutor voluntar cu program non-stop pentru cetățenii și cadrele medicale din Constanța, în contextul pandemiei de COVID-19.
- Up România pentru introducerea soluției de plată cu telefonul pentru posesorii de carduri Up Vacanță direct din aplicația Up Mobil. Cardurile Up România sunt carduri de de beneficii extrasalariale, iar utilizatorii pot face plăți în magazine prin simpla scanare a feței pe un iPad instalat la punctul de vânzare.
- Vegacomp Consulting – ”Radiografia proiectelor Smart City din România”. Radiografia a identificat în luna martie a anului 2020, 594 de proiecte Smart City implementate sau în diverse stadii de implementare, în 87 de orașe din România, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Zeci de prieteni și parteneri au fost alături de ARSC la această ediție aniversară a Smart City Industry Awards, exprimându-și aprecierea și urând un călduros ”La mulți ani!” evenimentului.
Invitații speciali ai Smart City Industry Awards 5 au fost: Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra Neamț City, Ivan Vuković, Primarul Orașului Podgorița, Capitala Muntenegrului, Radu Puchiu, Co-Fondator, H.appy Cities; Maria Țoghină, jurnalist, Radio România; Francesco D’Ambrosio, Managing Partner Daco Energy, Constantin Tomescu, expert Smart Governance, Cornel Bertea Hanganu, Fondator `Școala fără Șomeri`; Zorina Plesca, CEO Enjoy Marketing; Alexandru Coita, CEO Ganes, Raul Apostoiu, Consiliul Local al Municipiului Sibiu și David Coyne, CEO EasyDo Digital Technologies.
Partenerii evenimentului: Dell Technologies, Orange România, Network One Distribution, Asseco SEE, Up România, ArcelorMittal, Sixense, BMF Group, Dewatering & Silent Piling.
Parteneri suport: Asociația Comunelor din România (ACOR), Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Asociația de Fibră Optică din România (AFOR), Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Asociația pentru Educație Antreprenorială, Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC), Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), Asociația Națională a Antreprenorilor.
Click aici pentru a descoperi cum a fost ediția Smart City Industry Awards 2019.