Cum transformă IoT modul în care trăim în orașele inteligente (rolul IoT pentru Smart City)

Cuvântul inteligent este folosit atât de des în zilele noastre, încât aproape că și-a pierdut sensul. Într-adevăr, oriunde te uiți, clădirile sunt etichetate ca fiind „inteligente”, telefoanele și mașinile sunt și ele smart iar orașele sunt redenumite „inteligente”. Explorăm modul în care IoT transformă modul în care trăim în orașele inteligente, identificând câteva exemple de implementare a IoT în aceste proiecte și subliniind beneficiile utilizării dispozitivelor IoT în proiectele de Smart City sau Smart Village.

Ce este un dispozitiv IoT?

Dispozitivele IoT sunt utilizate pentru a trimite și a primi date de la senzori sau alte dispozitive. Acestea pot fi utilizate pentru a colecta și stoca date, pentru a controla alte dispozitive din mediul dumneavoastră sau pentru a activa noi caracteristici sau servicii prin intermediul cloud-ului. Cuvântul „Internet” din IoT se referă la conexiunea dintre dispozitive și cloud, în timp ce cuvântul „t” reprezintă „lucruri”. „Lucrurile” din dispozitivele IoT includ senzori, monitoare, controlere, camere și alte dispozitive.

Iluminatul în orașele inteligente

Unul dintre cele mai bune exemple de implementare a IoT în orașele inteligente este iluminatul. Oamenii tind să uite că iluminatul este o parte a ciclului de viață normal dintr-o comunitate. Iluminatul este adesea văzut ca o investiție unică, dar, de fapt, are un ciclu de viață foarte lung. Senzorii IoT pot fi utilizați în sistemele de iluminat pentru a colecta date despre ”starea de sănătate” a rețelei și pentru a măsura cantitatea de lumină produsă. Monitorizând sistemele de iluminat, senzorii pot fi utilizați pentru a prezice momentul în care o lumină se va strica și pentru a notifica echipa tehnică să arunce o privire asupra sistemului înainte ca acesta să cedeze. Evident, partea de economisire este extrem de importantă senzorii ajutându-ne să optimizăm consumul de energie.

Securitatea în orașele inteligente

Mulți oameni se gândesc la camere de supraveghere atunci când se gândesc la orașe inteligente. Cu toate acestea, dispozitivele IoT transformă modul în care orașele sunt protejate de infracțiuni. Pe lângă camerele de luat vederi (sistemele CCTV), dispozitivele IoT sunt folosite în parcări, semafoare și alte zone ale unui oraș care trebuie monitorizate. În multe orașe, au fost instalați senzori în locații strategice pentru a colecta date despre trafic, incidente sau fluxul de pietoni. Aceste date pot fi folosite pentru a lua decizii inteligente cu privire la fluxul de trafic și pentru a modifica semnalele, semafoarele sau alte sisteme pentru a ajuta traficul să se desfășoare mai ușor. De asemenea, datele senzorilor pot fi utilizate pentru a urmări fluxul de mașini care intră și ies din oraș. Aceste informații pot ajuta autoritățile să dezvolte sisteme de transport mai bune și să lucreze pentru a reduce poluarea aerului din oraș.

Transportul în orașele inteligente

Sistemul de transport dintr-un oraș inteligent include adesea dispozitive IoT care monitorizează traficul și sistemele de transport public. Pentru a spori transportul public într-un oraș, sunt adesea instalate sisteme de monitorizare pentru a urmări fluxul de autobuze, trenuri și alte vehicule. Aceste date pot ajuta la determinarea celor mai bune locuri de amplasare a stațiilor de transport public. Datele senzorilor pot fi, de asemenea, utilizate pentru a urmări fluxul de pasageri în autobuze și trenuri. Aceste date pot ajuta la identificarea stațiilor aglomerate și a zonelor în care este nevoie de transport public. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru a elabora o mai bună sincronizare și programe pentru autobuze și trenuri.

IoT pentru Smart City

Există multe alte moduri de a implementa dispozitive IoT. Una dintre cele mai bune modalități de a utiliza dispozitivele IoT este de a le integra în sistemele existente, mai degrabă decât de a construi sisteme noi de la zero. Acest lucru va ajuta la evitarea problemelor legate de sistemele izolate și de ”insulele de date” și va ajuta la interoperabilitatea sistemelor dar și a datelor. Alegând dispozitivele IoT în locul senzorilor tradiționali, puteți utiliza mai bine datele colectate de dispozitivele dvs. 

Dacă știi un produs sau un sistem bun pe care dorești să îl vezi în comunitățile din România, scrie-ne la info at arsc.ro

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.