Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

conferinta focus bucuresti 2019 - Infrastructura de transport din București - soluții inteligente | ARSC

Focus București: Soluții inteligente pentru infrastructura de transport din București

În data de 22 mai 2019 s-a desfășurat a doua ediție a Conferinței anuale FOCUS BUCUREȘTI – „Infrastructura de transport: provocări și soluții inteligente”, eveniment care are ca principal obiectiv facilitarea dialogului dintre mediul privat și autoritățile publice pe teme de actualitate ale capitalei. Ca și la ediția precedentă, Asociația Română Pentru Smart City (ARSC) a fost partener al evenimentului ce a avut loc la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București. 

Tema acestei ediții Infrastructura de transport: provocări și soluții inteligente a fost aleasă în contextul în care  infrastructura de transport se află printre factorii principali ai competitivităţii economice naționale sau regionale, alături de regimul fiscal, de infrastructura tehnologică şi de cercetare sau de nivelul de pregătire al forţei de muncă.

De asemenea, creșterea economică determină o creștere a nevoilor de transport chiar mai accentuată, creând o presiune suplimentară asupra infrastructurii existente. Mai mult decât atât, în București, congestia traficului devine tot mai problematică și impune o nouă planificare a modelului de transport urban.

Referitor la însemnătatea evenimentului – Conferința Focus București – pentru comunitatea de afaceri din București, dl Prof. Univ. dr. Sorin Dimitriu, președintele CCIB, a declarat pentru revista Smart City Magazine:

Camera de Comerț Bucureșteană a început acest proiect în 2015. De atunci, propunem dezbateri cu partenerii competenți despre problematica cu care se confruntă mediul de afaceri bucureștean. Rețeta este prezența mediului de afaceri prin reprezentați avizați și reprezentanții autorităților, ca să poată nota problemele cu care aceștia se confruntă. Problema infrastructurii condiționează eficiența oricărui demers într-un proiect sau afacere.  Evenimentul de astăzi se va finaliza cu un document care va conține principalele subiecte și propuneri de soluționare a unor proiecte care vor fi transmise primăriilor celor 6 sectoare și Primăriei Capitalei, dar și Ministerului Transporturilor pentru a informa ceea ce s-a dezbătut în cadrul conferinței și ce probleme pot fi soluționate la un nivel mai înalt. Focus București s-a finalizat cu un document de poziție al Camerei în numele mediului de afaceri”. 

Dl Cristian Dragu, vicepreședinte ARSC, a amintit o serie de soluții pornind de la noile tehnologii în construcții pentru pasaje subterane și parcări subterane, care reduc costurile cu 30% și timpul de execuție cu peste 50%, esențiale pentru un oraș sustenabil cu o gestiune eficientă a traficului. Legat de rețelele edilitare, dl Dragu a vorbit despre tehnologiile Trenchless (fără săpătura deschisă), despre proiectarea și monitorizarea acestora prin sistem GIS (geographic information system). Sistemul GIS ar evita suprapunerea intervenției mai multor operatori pe același tronson la scurtă distanță de timp unul față de celălalt, așa cum se întâmplă des actualmente. În domeniul proiectării a amintit sistemul BIM (building informațional modelling), sistem 3D de colaborare în proiecte mari, general acceptat la nivel mondial și standardizat la nivel european. La final a adus în discuție conceptul de Internet of Things legat de infrastructură, argumentele pro și contra și tehnologiile existente și funcționale.

Dna Aura Răducu, Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov a detaliat în cadrul conferinței Focus București situația infrastructurii și realizările la nivelul București-Ilfov.

Asociația s-a constituit la finalul anul 2017 și acum este în stadiul la care poate să producă realizări importante. S-a realizat un program integrat de transport prin care s-a transformat RATB-ul  într-o societate comercială, lucru care trebuia realizat cu 20 de ani în urmă. La nivelul țării s-a făcut masterplanul de transport, apoi la nivelul fiecărui oraș s-a realizat planul de mobilitate urbană integrat în acest masterplan de transport. Acest plan de dezvoltare urbană este ghidul nostru. Fiecare proiect prevăzut în planul de mobilitate are componente de smart. Este foarte important să aducem tehnologiile cele mai noi și cele mai moderne pentru că am stat foarte mulți ani fără să investim în soluții moderne și soluții informatizate, pentru a reduce poluarea și eficientizarea dezvoltarea economică. Modernizarea flotei este prima urgență și achiziționarea de noi echipamente. 

Totodată, aceasta a mai amintit că prin Programul Regional Operațional este în lucru și licitația pentru 100 de tramvaie moderne dotate cu toate mijloacele moderne de transport. S-a lansat, de asemenea, și achiziția a 100 de autobuze electrice. Cu fondul de la bugetul de stat prin programul de mediu s-a realizat în decembrie și achiziția a 130 de autobuze hibrid. În acest an sunt în licitație pentru zona Ilfov 180 de autobuze electrice în care intră și stații de încărcare. În câteva parcări s-au instalat deja câteva astfel de stații. S-a mai realizat un parteneriat și pentru trotinete electrice.”

Președintele CCIB, dl Prof. Univ. dr. Sorin Dimitriu a mai amintit că în cadrul ediției precedente având ca temă Protecția Mediului, a fost redactat un document cu 15 puncte, ce reprezentau atenționări și propuneri inteligente, din care 7 au fost preluate de către autoritățile responsabile.

Evenimentul –  Conferința Focus București – a reunit importanţi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din Bucureşti, precum şi reprezentanți ai administrației, cu scopul de a identifica împreună cu mediul de afaceri şi specialişti în diverse domenii economice, cele mai bune soluţii şi practici ce pot consolida imaginea Bucureştiului de metropolă modernă a business-ului european.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.