Telefon:

031 425 42 63

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

Proiecte de dezvoltare urbană în valoare totală de 2 miliarde de euro, înscrise la Smart City Industry Awards

Proiecte de dezvoltare urbană în valoare totală de 2 miliarde de euro, înscrise la Smart City Industry Awards

 • Un nou record pentru premiile Smart City Industry: proiectele înscrise reprezintă 1% din PIB-ul României 

București, România – 5 aprilie 2024 – Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a premiat cele mai revoluționare inițiative din domeniul dezvoltării urbane, sustenabilității și transformării digitale, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Smart City Industry Awards (SCIA 8). Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali, autorități locale, lideri de afaceri și experți din diverse sectoare.

În total, 60 de proiecte au fost înscrise în competiție, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României, un record pentru Smart City Industry Awards. 

“Sunt onorat să mă aflu la acest eveniment. Mă bucur să văd atâtea proiecte înscrise și dorința autorităților de a construi orașe smart, care să oferă o viață mai bună locuitorilor. Într-adevăr, mi-aș dori ca și București să fie printre acestea, însă sunt încrezător că vom lua exemplu celorlalte orașe precum Suceava, Cluj sau chiar sectorul 2, care accesează fondurile Comisiei Europene, iar în scurt timp ne vom poziționa pe harta orașelor smart”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, invitatul special al evenimentului.  

ARSC a acordat 39 de premii pentru 8 categorii, pe sectoare mult mai variate de la mobilitate, transport urban, dezvoltare și infrastructură, inclusiv securitatea datelor și confidențialitate, ceea ce a demonstrat că există un interes mai ridicat față de activități din zona smart față de anii precedenți.

“Evenimentul SCIA cu numărul 8 a prezentat un număr impresionant de categorii, fiecare dintre acestea evidențiind soluțiile inovatoare care contribuie la progresul mediului urban. Ne-am bucurat să vedem că tot mai multe proiecte sunt înscrise de la an la an, ceea ce ne demonstrează că România devine o țară smart. De la mobilitate și transport urban la sustenabilitate și transformare digitală, premiile demonstrează dorința de a crea e orașe mai eficiente, mai incluzive și mai durabile. Însă în România se fac mult mai multe la acest capitol. Avem peste 1.300 de proiecte şi iniţiative smart city şi smart village ceea ce arată ca presiunea civică este tot mai mare și aduce rezultate pozitive în această direcție”, a declarat Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC.

„Au participat cele mai importante proiecte de Smart City din România, cei mai activi primari de municipii, reședințe de județ și nu numai, cu niște proiecte de mare anvergură. Pe scenă au fost proiecte de peste 2 miliarde de euro. Ne bucură foarte mult că cel puțin jumătate dintre proiectele pe care le-ați văzut pe scenă sunt realizate de către Urban Scope, într-o etapă sau alta. Conceptul Smart City era o formă fără fond în urmă cu vreo 5 ani de zile. Acum oamenii încep să vadă impactul acestor proiecte în comunitate. Cu ajutorul digitalizării, mobilității urbane și a altor soluții tehnice smart, s-a reușit ca aceste proiecte să rezolve anumite probleme la nivelul societății”, a adăugat Radu Dragomir, CEO Urban Scope.

Juriul premiilor Smart City Industry Awards 2024 (SCIA 8) a fost format din personalități notabile din diverse sectoare, fiecare dintre acestea aducând o expertiză și o viziune extinsă în procesul de evaluare. Condus de primarul Ciprian Ciucu, președintele juriului, juriul a inclus personalități distinse precum Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Traian Urban, director al Innovation Hub East la EIT Urban Mobility; Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM); prof. Guido Perboli de la Universitatea Politehnică din Torino; Liviu Băileșteanu, Director de Politici și Strategii în cadrul MDLPA, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Cătălin Frangulea, Director General al Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov; Nicoleta Cîrjan, Șef Birou Relații Externe, Turism și Evenimente din cadrul Primăriei Brașov; și Chris Cooke, Fondator și CEO al SmartCitiesWorld. 

„În această seară avem ocazia să premiem cele mai bune proiecte înscrise, pe care recunosc că a fost dificil să le alegem. Tot în seara aceasta sunt bucuros că voi putea da mai departe onoarea de a fi președintele juriului câștigătorului Premiului Primarul Anului persoanei care s-a remarcat cel mai mult în ultimii ani pentru proiectele implementate în orașul său”, a declarat Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București.

“Este o adevărată onoare să primesc premiul de “Primar al Anului”, o confirmare importantă care vine din partea unor specialiști în domeniu care au analizat cu obiectivitate întregul portofoliu de proiecte smart pe care le-am implementat în Sibiu. Mă bucur pentru recunoașterea primită de orașul care, într-adevăr, merită pe deplin premiul primit astăzi”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, la primirea premiului.

Evenimentul a marcat, de asemenea, colaborări și parteneriate semnificative, inclusiv înființarea Asociației pentru Comunități Inteligente din Republica Moldova. Președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu, a subliniat importanța schimbului de experiență și a promovării cooperării pentru a impulsiona transformarea digitală dincolo de frontiere.

„Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment. Proiectele discutate astăzi reprezintă motorul de dezvoltare pentru localități. Dorim să transferăm experiența și rezultatele ARSC în Republica Moldova și aș dori să le mulțumesc lui Eduard Dumitrașcu și Radu Dragomir pentru decizia de a veni în Moldova”, a declarat Alexandru Baltag de la Asociația pentru Comunități Inteligente din Republica Moldova.

Un alt punct culminant al evenimentului a fost semnarea Protocolului de Colaborare între ARSC și ICI București pentru Platforma Națională pentru Transformarea Digitală a României (PNTDR), care a subliniat și mai mult angajamentul de a avansa inițiativele digitale la nivel național. Adrian Victor Vevera, directorul general al ICI, a evidențiat potențialul platformei de a oferi soluții scalabile aplicabile la diverse proiecte și autorități locale.

Pe măsură ce mișcarea pentru orașe inteligente continuă să ia amploare, evenimente precum SCIA 8 joacă un rol crucial în recunoașterea și amplificarea soluțiilor inovatoare care modelează orașele de mâine.

Pentru mai multe informații despre Smart City Industry Awards și despre inițiativele viitoare, vizitați site-ul ARSC.

Lista completă a câștigătorilor:

 1. Mobilitate și transport urban – Transport Public București Ilfov (TPBI),  În pas cu tehnologia, mai aproape de călători!
 2. Inovare și sustenabilitate în administrație – Adrian Țuțuianu, Secretar General al Guvernului
 3. Digitalizarea și transformarea digitală (Digitalizarea serviciilor publice) – Primăria Municipiului Călărași, Fundamentarea deciziilor, planificare strategică și măsuri simplificate pentru cetățeni la nivelul administrației publice a Municipiului Călărași
 4. Tehnologie și inovare – ICI București, proiect de integrare a tehnologiei NFT în serviciile publice,  ICI Decentralized Services.
 5. Sustenabilitate și mediu – Glovo & eMobility Rentals, proiect pilot de livrări eco-friendly în București
 6. Sustenabilitate și mediu – BMF România, Premiul pentru „Excelență în Sustenabilitate și Mediu”
 7. Incluziune socială și accesibilitate – Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone – pentru proiectul Locuințe nZeb pentru tineri în Sectorul 5 al municipiului București
 8. Educație și cultură în orașele inteligente – Echipa Națională de Robotică Autovortex România
 9. Inovare civică și transformare digitală – Phoenix Media
 10. Mobilitate și transport urban – Urban Scope & Primăria Constanța, Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardul Mamaia
 11. Parteneriatul anului – Ministerul Transporturilor & Autoritatea pentru Reformă Feroviară
 12. Sustenabilitate și mediu – Primăria Tecuci, Revitalizarea și regenerarea zonei urbane a parcului Carol I, municipiul Tecuci
 13. Mobilitate și transport urban – Primăria Galați & Swarco România, Transport modern în municipiul Galați
 14. Digitalizare și transformare digitală – Software Imagination & Vision (SIMAVI) pentru proiectele Funcționarul electronic ANTONIA și IMM Mentor
 15. Tehnologie și inovare – Primăria Buzău – Sistem inteligent de management al traficului și transportului public
 16. Tehnologie și Inovare – PAID pentru integrarea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale pe ghiseul.ro
 17. Implicare și inovare pentru tineret – Prefectul Capitalei, Rareș Hopinca pentru proiectul de prevenire și combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor
 18. Cel mai bun proiect Smart City – Primăria Sectorului 6, primarul Ciprian Ciucu
 19. Primarul Anului în 2024 – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. Ciprian Ciucu, câștigătorul acestui premiu în 2023, a predat președinția juriului pentru ediția SCIA 2025 lui Astrid Fodor, iar  la categoria Dezvoltare și Infrastructură Urbană Inovatoare cu proiectul Amenajarea malurilor râului Cibin cu piste pentru biciclete și spații pentru relaxare.
 20. Cea mai bună companie pentru un oraș inteligent – Mira Technology
 21. CEO-ul anului – Florin Pisică, CEO Top Metrology
 22. Mobilitate și transport urban – SMS Ticketing, proiectul Micro plăți prin SMS
 23. Inovație în domeniul eficienței energetice și al sustenabilității – ELCEN
 24. Mobilitate și transport urban – Anadolu Automobil Rom, proiectul Înnoirea transportului public în Oraşul Chitila prin achiziționarea a 23 de autobuze electrice şi stațiilor de încărcare aferente 
 25. Premiul special ARSC – Metrorex, proiect Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni
 26. Tehnologie și inovare – Vantage Towers, Customer Portal 
 27. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Iași, Transport public verde și inteligent – Modernizare Depou Dacia
 28. Dezvoltare urbană și infrastructură inovatoare – Aeroportul Internațional Craiova, Extinderea și Modernizarea Aeroportului Internațional Craiova
 29. Digitalizare și transformare digitală – Fast Park & Orange România pentru Romexpo Parking & Ticketing
 30. Tehnologie și inovație – Regista pentru Soluția Regista
 31. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Focșani & TeleLink, Managementul Transportului Public
 32. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Alba Iulia, Sistem integrat de mobilitate
 33. Digitalizare și transformare digitală – Primăria Suceava, Centrul de Inovare și Imaginație Civică
 34. Sustenabilitate și mediu – Primăria Municipiului Piatra Neamț, Proiect regenerare urbana – Zoo
 35. Cel mai bun susținător al mass media – Agenția Confident
 36. Mobilitate și transport urban – Primăria Drobeta Turnu Severin & Scope Systems, Stații inteligente de autobuz
 37. Educație și cultură în orașele inteligente – Primăria Botoșani – Proiectul „Eminescu, o cultură, o rădăcină”
 38. Educație și cultură în orașe inteligente – Primăria Bistrița- Proiect Orașele economice prin eficiență energetică și comunități low-tech
 39. Dezvoltare urbană și infrastructură inovativă – Primăria Câmpina, Extinderea, modernizarea și dotarea spațiului pietonal din zona centrală a municipiului Câmpina

Gala Smart City Industry Awards, ediția 8 a fost organizată Sub Patronajul Ministerului Energiei și în parteneriat cu EIT Urban Mobility un organism al Uniunii Europene.

Partener Principal: Urban Scope

Parteneri Platinum: Magus by Mira Technologies, Glovo, eMobility Rentals

Eveniment susținut de: BAT România, Network One Distribution, Bosch, Swarco, Telelink, Scope Systems, Nexpansion, Anadolu Automobil Rom, Vantage Towers, SMS Ticketing, Scala Assistance, Top Metrology, Bitcom IoT, Parko Mobility, Elbi Energy Projects, SIMAVI, Sysnet, Asse by Asseco, Omega Star Sistems, Integrisoft, Dewatering Silent & Piling, Vodafone Business, Self Pay

Parteneri Instituționali: ICI București, Elcen, Poșta Română, RoGBC, Graphtec Design

Parteneri Media: Phoenix Media, Profit News, Bursa.ro, Agerpres, Radio România Actualități, Aleph News, IQAds, Oameni și Companii, Matek, Ghidul Primăriilor, CaleaEuropeana.ro

Ambasadori ai Experienței: La Fântâna, Kafune

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.