Luni, 29.10.2018, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene, o delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) formată din peste 30 de reprezentanți ai mediului social, economic, academic și ai administrației publice locale, condusă de președintele Alexandru Cumpănașu, a avut o întâlnire de lucru cu comisarul european pentru politică regională, doamna Corina Crețu. La întâlnire, Asociația Română Pentru Smart City a fost reprezentată de Directorul de Dezvoltare și implementare proiecte.
Principalele teme de discuție au vizat absorbția fondurilor europene, discutarea priorităților de finanțare ale noului cadru financiar multianual 2021-2027 în contextul nevoilor și problemelor identificate de CNMR în calitate de organizație reprezentativă pentru peste 80% dintre beneficiarii de fonduri europene și obiectivele pe aceasta le propune în contextul preluării președinției Consiliului UE de către România.
În deschiderea întâlnirii, comisarul european pentru politica regională a menționat faptul că “salută implicarea CNMR în ceea ce privește implementarea proiectelor cu fonduri europene, dar și interesul arătat pentru simplificarea procedurilor la nivel național. Cu toții ne dorim ca procesul de absorbție a fondurilor europene să se accelereze și mă bucură faptul că vă folosiți expertiza pentru a ajuta în acest sens”.
Reprezentanții CNMR au salutat și apreciat deschiderea și dorința de implicare a doamnei comisar Crețu în cunoașterea disfuncționalităților cu care se confruntă beneficiarii români în procesul de absorbție a fondurilor europene. În cadrul întâlnirii, președintele CNMR și ceilalți vicepreședinți prezenți au identificat și prezentat doamnei comisar Crețu atât progresele, cât și problemele cu care se confruntă beneficiarii în acest domeniu.
Astfel, de comun acord, a fost stabilit un Grup de Lucru între CNMR și cabinetul doamnei comisar Crețu care să faciliteze dialogul beneficiarilor cu Comisia Europeană. Acest Grup de Lucru este unul complementar cu Grupul de Lucru comun CNMR-MFE care funcționează de 3 ani și care a dus la progrese semnificative în ceea ce privește simplificarea legislației în domeniul fondurilor europene.
CNMR a prezentat poziția sa față de actuala conducere a Ministerului Fondurilor Europene (MFE) ca fiind una profesionistă, deschisă către societatea civilă și cu dorința de a absorbi cât mai eficient fondurile europene. În același timp, CNMR a prezentat doamnei comisar Crețu problemele grave constatate atât la nivel de voință, cât și la nivel de profesionalism la nivelul ministerelor de linie beneficiare de fonduri europene, a unităților de implementare a proiectelor din cadrul acestor ministere, precum și birocrația excesivă și lipsa de transparență a unora dintre autoritățile de management în realizarea apelurilor de selecție, a procesului de evaluare, contractare și implementare.
Un aspect important al întâlnirii l-a reprezentat discutarea priorităților viitorului Acord de Parteneriat dintre România și UE. Astfel, doamna comisar Crețu a declarat despre implicarea CNMR în identificarea nevoilor de finanțare următoarele: “Pentru pregătirea viitoarelor programe operaționale timpul este scurt. Eu cred ca trebuie să fie depuse eforturi pentru ca acesta să fie gata de implementare din prima zi în care noul buget al UE intră în execuție. Vă încurajez să începeți deja pregătirea propriilor dumneavoastră poziții despre viitoarele programe operaționale și să vă implicați activ în discuțiile ce urmează pentru viitorul Acord de Parteneriat pe care România îl va negocia cu Comisia Europeană”.
Raportat la cele expuse de doamna comisar Crețu, președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a precizat: “Vă asigurăm atât pe dumneavoastră, cât și pe toate autoritățile publice din România că am inițiat deja consultări în cadrul CNMR cu privire la noul Acord de Parteneriat și vom continua să identificăm problemele ce necesită finanțare europeană în viitorul exercițiu financiar. Suntem convinși că împreună cu dumneavoastră și cu MFE vom găsi, spre deosebire de perioadele precedente, cele mai importante nevoi ale românilor în calitate de organizație reprezentativă a societății civile și care este aproape de cetățeni”.
Sursa: cnmr.ro
Citește mai multe detalii despre Apelurile de proiecte pentru Iluminat public din fonduri europene, aici.