În România există antreprenori de succes, foarte buni, care au nevoie de sprijin pentru a-și internaționaliza afacerile, a afirmat, ieri, în cadrul conferinței de lansare a Romanian Business Chamber and Network, Paula Pîrvănescu, președintele noii organizații.
Paula Pîrvănescu a precizat că rolul acestei entități este de a oferi, în primul rând, consultanță în ceea ce privește scalarea companiilor românești și creșterea competitivității lor, precum și stabilirea de parteneriate, iar principalii parteneri vor fi Camerele de Comerț din Asia, Africa, America, asociații, patronate și Camere de Comerț din România.
În prezentarea sa, președintele Romanian Business Chamber and Network a precizat că își dorește ca în primele 5 companii din fiecare țară să se regăsească și câte o companie cu capital românesc, adăugând că această nouă platformă de networking va sprijini afacerile din România care vor să își extindă activitatea și pe piețele externe și prin conturarea unei strategii de export, branding și rebranding.
Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City (ARSC) a onorat invitația de a ține un scurt discurs în cadrul evenimentului subliniind importanța parteneriatului dintre ARSC și RBCN.
Președintele ARSC a precizat: „Din perspectiva noastră, când vorbim de smart city, de comunitățile creativ-inteligente, internaționalizarea este o autostrada cu două sensuri. Pentru noi, înseamnă capabilitățile companiilor din România de a trece granițele țării pe foarte multe verticale ale industriei smart city, dar înseamnă și potențialul pe care noi îl explorăm, din păcate, mai mult cu ambasadele prezente la București și mai puțin cu reprezentanți ai Guvernului României. Prin urmare, cred că Romanian Business Chamber ar trebui să vină și să pună umărul puțin și în zona aceasta. Ne place să fim un factor de sprijin pentru stat și susținem acest concept de business diplomacy”.
Eduard Dumitrașcu a precizat că „România digitală” începe să prindă sens, subliniind faptul că, în următorul exercițiu financiar (2021-2027) aproximativ 75% din fondurile europene de care România poate beneficia, vor fi alocate pentru digitalizare și proiecte Smart City, în 5 zone strategice: economie circulară, dezvoltare durabilă, smart city, cercetare și inovare.
Unii dintre antreprenorii români care au reușit să își externalizeze afacerile susțin că cele mai mari provocări, din acest punct de vedere, sunt: găsirea partenerilor relevanți; stabilirea aspectelor care țin de partea operațională și care pot genera costuri de câteva ori mai mari în cazul exporturilor decât în țară; conturarea unei strategii de marketing agresive și foarte bine pusă la punct, care să promoveze un produs foarte bun și competitiv.
Pe piețele externe, competiția este extrem de acerbă, astfel că antreprenorii străini trebuie să aloce mai multe resurse și să și muncească mai mult pentru a reuși, iar la toate acestea se adaugă și alte aspecte care le majorează costurile și le știrbesc, așadar, competitivitatea, au mai transmis aceștia.
Ramona Radu – ramona.radu@romaniansmartcity.ro
Coordonator Smart City Magazine