Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

Eduard Dumitrașcu în cadrul conferinţei “România – Strategia dezvoltării” ediţia a VIII-a

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City a vorbit în cadrul conferinţei “România – Strategia dezvoltării” ediţia a VIII-a, organizată de către Ziarul BURSA, despre inovare și modul în care ar putea România să abordeze fondurile care vin din PNRR pentru a reuși să își maximizeze investițiile.

România nu duce lipsă de finanțări pentru proiecte

S-a vorbit un pic despre infrastructură, s-au arătat foarte multe fonduri disponibile, este absolut perfect, absolut minunat. Într-adevăr, ultima noastră problemă este partea de finanțare. Avem foarte mulți bani la dispoziție, noi am spus tot timpul asta, banii nu sunt o problemă, oricât de amuzant ar suna. Problema cred ca o reprezintă capacitatea noastră de a genera proiecte. Avem foarte multe idei și foarte puține proiecte. Noi în Asociația Română pentru Smart City în ultimii aproape 7 ani am dezvoltat un ecosistem de parteneri, de prieteni, de instituții publice, instituții private, sunt peste 160 de consilii județene, primării, ministere, cei mai mari parteneri de tehnologie. Împreună încercăm să dezvoltăm aceste proiecte. Proiecte care se bazează pe inovație și acesta este cuvântul cheie pe care vreau să îl pun în discuție.

Inovarea este cheia care duce spre dezvoltare

Eu aș mai pune un indicator pe masa discuției noastre și aș vorbi despre indicele inovării. Pentru că ne place PIB-ul, ne plac GDP-urile și așa mai departe, dar cred că ar trebui să ne uităm puțin la nivel global și la acest indicator al inovării. Din 123 de țări măsurate anul trecut, România este pe locul 48. Nu știu dacă este bine, nu știu dacă este rău asta urmează să stabiliți și dumneavoastră.

La nivel de patente de invenție avem 23 anul trecut, un număr dublu față de anul precedent care este un număr dublu față de un an înainte. Sunt țări, și nu ar trebui să vă raportați doar la populație, care sunt în top la inovație. Uitați-vă la Elveția, uitați-vă la Suedia, uitați-vă la țări cu populație mai mică decât noi, dar care sunt în top atunci când vorbim de invenții, când vorbim de inovare. Ne place și infrastructura, da, conștientizăm că avem nevoie, dar nu putem să rămânem într-un ev mediu digital sau într-un ev mediu privind educația în noile tehnologii și a ceea ce va trebui să fie economia bazată pe inovație.

PNRR. Perioada romantică și perioada pragmatică

O strategie de dezvoltare a României nu poate fi funcțională decât pe plusvaloarea, bunăstarea comunităților noastre, care nu se pot dezvolta din 2022 în viitor, decât înțelegând tehnologiile, oportunitățile de dezvoltare, economia bazată pe inovație. Și să înțelegem de asemenea, că tehnologia este o unealtă pe care o punem în slujba comunităților noastre și nu este scopul acestor proiecte creativ-inteligente.  Este foarte important să înțelegem momentul istoric, România nu a avut niciodată la dispoziție asemenea sume pentru a investi. Am spus-o în spațiul public de câteva ori și o voi repeta, suntem în perioada romantică a PNRR-ului, curg miliardele, vin foarte mulți bani în țară, ceea ce este foarte drăguț, toți avem o latură romantică mai mult sau mai puțin prezentă în viețile noastre, dar foarte curând vom intra în perioada pragmatică a PNRR-ului care înseamnă ceea ce se întâmplă după semnarea acestor contracte de finanțare despre care s-a vorbit inclusiv astăzi. Această etapă pragmatică înseamnă demararea citațiilor care vor fi contracronometru pentru că avem un timeline extrem de scurt privind PNRR-ul, el este așa într-un soi de german frame, în nici un caz balkanic frame și va trebui să ne adaptăm, să învățăm să lucrăm nemțește dacă vrem să avem o rată de absorbție cât mai mare pe acest PNRR și după aceste licitații sunt convins că vom depăși etapa cu bine, vom intra în partea de implementare.

Ce face diferența dintre achiziție și investiție?

Noi, la nivelul ARSC cunoaștem destul de bine ceea ce se întâmplă în comunitățile noastre, acolo vom avea o problemă reală. Avem foarte mulți oameni de bună credință în administrațiile locale. Din nefericire aceștia nu au competențele necesare de cele mai multe ori să înțeleagă aceste proiecte. Spunem asta cu toata bunăvoința, îi ajutăm acolo unde ni se cere ajutorul noi avem capacitatea dezvoltată în 7 ani de zile de a oferi această consultanță privind realizarea strategiilor și mai ales partea de implementare, dar de aici va devia involuntar și problema a cât de mult va reuși România să rețină și să creeze investiții. Asta va duce la diferența dintre achiziție și investiție. Și știți foarte bine că în administrațiile locale noi facem de foarte multe ori achiziții și nu facem investiții.

Nu poate exista o strategie de dezvoltare dacă nu înțelegem partea de cercetare, dezvoltare, inovare, economia bazată pe inovație și nu economia așa cum o știm noi astăzi. Lucrurile sunt într-o dinamică, lucrurile se schimbă într-un mod accelerat global, dar și în UE.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.