Primarul, echipa și comunitatea, elementele cheie ale unei comunități de succes – Banii în Mișcare Digi24

Asociația Română pentru Smart City digi 24

Primarul, echipa și comunitatea, elementele cheie ale unei comunități de succes – emisiunea Banii în Mișcare, Digi24

Președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu, a fost invitatul analistului economic Iancu Guda, la emisiunea Banii în mișcare, difuzată de Digi24. Temele abordate în cadrul ediției din 23 iunie au vizat modul în care România poate aborda oportunitățile oferite de PNRR, bune practici în eficiența energetică, modele de succes de orașe sustenabile, precum și proiectele Asociației Române pentru Smart City.

Proiecte și inițiative pentru comunități inteligente

Prezentând pe scurt agenda asociației și proiectele acesteia acesta a precizat: Avem foarte multe proiecte și inițiative pe care le-am dezvoltat de-a lungul celor șase ani de activitate. În primul rând, Academia Smart City, învățăm împreună cu cei din autoritățile locale, învățăm cu cei din zona academică, foarte mulți oameni din zona academică vin să vadă ce înseamnă interconectarea acestor domenii, dar învățăm și cu partenerii noștri de tehnologie. Avem revista Smart City Magazine. Când toată lumea închide presa scrisă, noi am deschis o revistă și de patru ani de zile suntem prezenți în comunitățile noastre. Dar, sunt trei proiecte care mie îmi plac foarte, foarte mult: Orașul inteligent 2030, mergem în licee, stăm de vorbă cu tinerii, cu cei care vor folosi infrastructura inteligentă a comunităților noastre în 2030 și aflăm cum își imaginează aceste comunități ale viitorului. City Air, prima rețea de monitorizare a calității aerului din școli. […] Noi punem toate datele în mod gratuit la dispoziția comunităților, la dispoziția companiilor, institutelor de cercetare, a diverselor primării și altor instituții care au interes să prelucreze aceste date. Centrul pentru incluziune digitală. […] Încă de anul trecut, la Snagov, acolo unde am lansat și inițiativa Snagov Green and Clean, am deschis primul centru pentru incluziune digitală din România. 

Viziunea primarului, echipa și comunitatea

Întrebat ce crede că face diferența dintre primăriile model și celelalte primării și care sunt factorii ce le influențează, președintele ARSC a răspuns: Totul pleacă de la educație, dar sigur că pleacă și de la aceste trei elemente extraordinar de importante: primarul, echipa și comunitatea. Primarul, cel care în cele din urmă, vine și cu o promisiune electorală, dar acea promisiune electorală, de cele mai multe ori, sau așa ne-am dori noi, trebuie să aibă și un plan. Degeaba promitem dacă nu reușim să și îndeplinim, să avem și o viziune.  Viziunea a fost în urma votului acel plan, acea promisiune electorală, dar ne trebuie și o strategie și aici, de cele mai multe ori, suntem deficitari. Prin urmare, eu cred că și primarul și echipa, dar și comunitatea sunt extraordinar de importante. 

O discrepanță enormă între mediul privat și stat

În continuare, Eduard Dumitrașcu a explicat faptul că la nivel de proiecte ce pot fi dezvoltate prin intermediul PNRR, există o discrepanță enormă între mediul privat și stat. Sectorul privat s-a adaptat rapid, a înțeles oportunitatea pe care PNRR-ul o oferă României și comunităților noastre. Acesta mai menționat și faptul că tehnologiile cumpărate de către administrațiile locale ridică de multe ori anumite probleme:  Există o problemă foarte mare în România cu studiile de fezabilitate, caietele de sarcini și tehnologiile pe care foarte multe administrații locale le cumpără. Nu din răutate, nu că nu ar vrea, pur și simplu nu știu ce pot achiziționa, pur și simplu, nu înțeleg vremurile și ce înseamnă o administrație modernă. Și cred că vom avea o problemă foarte mare undeva într-un an, un an și ceva, când vom intra într-o etapă accelerată de implementare, și acolo vom vedea foarte multe dintre rateurile pe care multe dintre administrațiile locale, eu sper să mă înșel, dar la cum văd lucrurile, cred că le vor da. 

    În final, Eduard Dumitrașcu a ridicat o temă foarte importantă: Noi ce ne dorim din acest PNRR? Să facem achiziții sau investiții? Dacă vrem să facem achiziții, nu cred că este bine. Dacă înțelegem că PNRR-ul este un suport masiv pe care România îl are pentru zona de investiții, atunci vom face investiții cu cap, în comunitățile noastre, și așa cum spuneam un pic mai devreme, care vor aduce plusvaloare.

Emisiunea Banii în Mișcare poate fi urmărită integral aici.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.