Marți, 6 aprilie 2021 a avut loc evenimentul Dezvoltarea Regională în România. Rolul și importanța ADR, conferința online dedicată sprijinirii eforturilor Agențiilor de Dezvoltare Regională în crearea unor proiecte regionale de impact.
Pentru ca toți cetățenii să știe cum urmează să se dezvolte în continuare zonele în care locuiesc și muncesc, dar și pentru a înțelege prioritățile exercițiului financiar 2021-2027, Asociația Română pentru Smart City i-a invitat la dialog pe reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională din România. Aceștia au prezentat prioritățile pentru perioada 2021-2017, strategia de dezvoltare, proiecte de succes și profilul specific fiecărei regiuni.
Conferința online ”Dezvoltarea Regională în România. Rolul și importanța ADR” a fost moderată de Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City.
Competiția nu este între orașele din România, ci la nivel european – Dragoș C.L. Preda
În deschiderea evenimentului, Secretarul de stat pentru Telecomunicații la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Dragoș C.L. Preda, a precizat că România poate beneficia de fonduri foarte mari, cheia fiind o colaborare eficientă între actorii implicați în implementarea proiectelor.
Sumele pe care România le poate accesa sunt foarte mari, dar nu conștientizăm acest lucru. Avem nevoie de oameni foarte bine pregătiți, astfel încât să atragem toate aceste fonduri.
„Am solicitat două lucruri: să se urmărească aceste standarde pentru că fiecare comunitate îşi va dezvolta propriile proiecte, adaptate nevoilor locale, dar trebuie ca acestea să fie îndeplinite pentru că la nivel de autorităţi centrale vorbim despre proiecte majore. Despre conectivitate şi autorităţile europene au subliniat că dacă vrem să trăim această transformare digitală avem nevoie de conectivitate. (…) Nu trebuie să reinventăm roata. Redresarea economică se face prin investiţii în infrastructură şi nu mă refer doar la cele clasice, dar în momentul de faţă infrastructura de date este imperativă pentru că vorbim de teleşcoală, telemuncă şi aşa mai departe.”
Dragoș Preda le-a mai transmis Agențiilor de Dezvoltare Regională faptul că soluțiile pentru proiecte eficiente se află chiar la noi acasă, trebuie doar să le punem în practică. ”Trebuie să ne punem la aceeași masă, companii, autorități locale, startup-uri, pentru a face un plan”.
Implementarea conceptelor de digitalizare și smart city, obligatorie la nivelul regiunilor – Marcel Ioan Boloș
În continuare, Marcel Boloș, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, fost ministru al fondurilor europene, a subliniat importanța unei legături strânse între componentele tehnice, care țin de partea de IT și interesele imediate ale cetățenilor.
Una din provocările majore este realizarea pachetelor integrate de proiecte în care să se îmbine atât componentele ce țin de tehnologia informației, de bazele de date sau de interoperabilitatea bazelor de date cu ceea ce înseamnă finalitatea unui serviciu public, inclus sub umbrela smart public services, și cu rezultatele finale ale unui astfel de demers a mai adăugat acesta în cadrul conferinței.
Succesul implementării conceptelor moderne de digitalizare și smart city, obligatorii la nivelul regiunilor, depinde în mare măsură de felul în care vom ști să ne adaptăm.
”Provocarea pentru perioada 2021-2017 în ceea ce privește Smart City: există o competiție între componentele conceptului care țin de zona IT: baze de date, performanță în zona de cloud și, pe cealaltă parte, beneficiarii de servicii publice, populația, care se uită mai puțin la partea tehnică, ci mai degrabă la finalitatea serviciului public. Îi interesează cât de simplu pot plăti o taxă, cât de simplu pot primi un certificat de urbanism, cât de inteligent este serviciul public de iluminat sau colectarea selectivă a deșeurilor”. – Marcel Ioan Boloș, Director General, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest
40% din alocarea POR merge spre transportul public electric – Dan Nicula, DG ADRBI
Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov a trecut în revistă principalele provocări ale regiunii, dar și planurile pentru viitor.
”Provocarea specifică acestei regiuni este că avem 7 administrații locale în București, Primăria Generală și cele 6 primării de sector. Credem că soluția este finalizarea a unei strategii integrate de dezvoltare urbană”. – Dan Nicula, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucuresti-Ilfov
Printre priorități este achiziția unor mijloace de transport în comun prietenoase cu mediul și cu cetățenii, electrice.
”40% din alocarea din perioada 2021-2017 merge spre transportul public electric: vom finanța tramvaie, troleibuze și autobuze electrice, stații de încărcare, iar suma alocată este de peste 230 de milioane de euro.
Acesta a mai amintit intențiile privind digitalizarea, un aspect extrem de important pentru dezvoltarea comunităților.
În zona de digitalizare, am propus două tipuri de acțiuni specifice, intervenții de tip smart city, smart village, dar și digitalizarea serviciilor publice la nivel local, regional, rămâne să discutăm cu autoritățile locale”. — Dan Nicula, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucuresti-Ilfov
Acesta a mai adăugat „Autorităţile locale trebuie să se adapteze şi la comentariile pe care le-a făcut deja Comisia Europeană şi anume că investiţiile, sub prioritatea de digitalizare, trebuie să fie subsumate şi să contribuie la transformarea economică inteligentă, la inovare. Deci tot ce ţine de digitalizarea serviciilor publice să nu vizeze doar cetăţeanul cât mai ales dezvoltarea mediului de afaceri şi sprijinirea domeniilor de specializare inteligentă. (…) Am început un proces de consultare cu firmele (din regiune) şi vă invit să participaţi la chestionarul pentru companii. Avem deja câteva sute de răspunsuri care ne oferă o imagine dar ne dorim un număr cât mai mare de input-uri ca datele extrase şi interpretate să aibă cât mai mare relevanţă. (…) Este un chestionar privind nevoile de digitalizare ale companiilor, în special nevoile de digitalizare a serviciilor publice locale.
Chestionarul este disponibil online aici.
Soluții și exemple de proiecte internaționale, sisteme de plată online de la piețe din Kenya, la digital city în Singapore și TelAviv – Valentina Frângu, Dell Technologies
Un rol important l-a avut de asemenea intervenția Valentinei Frângu, Public Sector Lead, Dell Technologies, care a amintit despre soluțiile internaționale care pot fi luate ca reper în dezvoltarea viitoarelor proiecte, precum și despre soluții și exemple concrete de bune practici.
„Câteva tipuri de proiecte implementate în zona de sector public în ultimii ani: sistemul de plată online de la toate tarabele şi pieţele din Kenya implementat cu Vodafone şi Intesa care a diminuat drastic vandalismul şi criminalitatea, centrele de cybersecurity din întreaga lume – cel mai aproape de noi cel din Tel Aviv, soluţii de monitorizare a stării de sănătate la domiciliu pentru bătrâni, implementat la nivelul întregului Regat Unit al Marii Britanii, soluţii de monitorizare şi ajustare în timp real al consumului de energie, atât pentru consumatori casnici cât şi pentru cei mari, implementat tot în UK. La soluţii de digital city vorbim de sute dacă nu mii, iar ca nume sonore menţionez Singapore şi Tel Aviv şi aici nu vorbim doar de zona de securitate video şi video analiză unde deja suntem deja activi pe plan local, ci şi zona de colectare a gunoiului menajer şi plată online a taxelor, huburi regionale în sistem hibrid pentru interacţiunea cu cetăţenii şi multe-multe altele„, a mai arătat Valentina Frângu.
Vasile Asandei: „Este momentul să trecem către descentralizare„
Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, a afirmat de asemenea că este momentul să trecem către descentralizare pentru că autorităţile locale cunosc mai bine realităţile din regiune.
În cadrul conferinței online ”Dezvoltarea Regională în România”, Domnul Vasile Asandei, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a subliniat cât de important este ca o regiune să aibă antreprenori pregătiți, care să implementeze proiecte benefice pentru întreaga comunitate.
”Scopul nostru este ca oamenii să trăiască, să învețe și să investească în regiunea noastră. Am pus bazele Rubik Hub, este un spațiu foarte frumos și o comunitate de 100 de antreprenori, mentori, coach, cu care dezvoltăm activități pentru tineri și antreprenori .
Vrem să dezvoltăm antreprenori, pentru că fără oameni și echipe care să știe cum să implementeze proiecte, nu vom reuși”. — Vasile Asandei, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Cel mai important e să clarificăm pentru beneficiari ce putem finanța și ce nu – Luminița Mihailov – DG ADRSE
Reprezentanții Agențiilor pentru Dezvoltare Regionale au vorbit în cadrul conferinței și despre provocările pe care le întâmpină când vine vorba de selectarea proiectelor care pot fi finanțare prin POR 2021-2017
”Am identificat la nivelul administrației locale mai multe nevoi primare, care țin de servicii de arhivare electronică, management al proceselor din administrație, dar aceste zone nu pot fi finanțate prin POR. Provocarea cea mai mare în acest moment este să clarificăm ce putem finanța și ce nu”. – Luminița Mihailov – Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est
Dezvoltăm o economie competitivă, în care să primeze grija pentru mediu și reutilizarea resurselor – Ovidia Caba, ADR Centru
Mediul înconjurător se înscrie în lista priorităților pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru le are în perioada 2021-2017. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței online ”Dezvoltarea Regională în România” de doamna Ovidia Caba, director Departament Politici Regionale
”Viziunea noastră este ca regiunea să devină mai curată, atractivă pentru locuitorii ei dar și pentru turiști. Dorim să dezvoltăm o economie competitivă, în care să primeze grija pentru mediu și reutilizarea resurselor”. – Ovidia Caba director Departament Politici Regionale, Direcția Regională, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru
1,2 miliarde de euro pentru proiectele din Sud-Vestul României, Marinela Alecu, ADR SV
Suma estimată în acest moment pentru proiectele din Sud-Vestul României este de 1,2 miliarde de euro, a anunțat Marinela Alecu, Director Direcția Politici Regionale și Comunicare, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia
”Vrem să finanțăm nevoile pe care comunitățile și administrațiile publice locale le au. Am elaborat deja prima versiune a programului pentru 2021-2017, suntem acum în procesul de actualizare, pe baza recomandărilor primite de la Comisie. Suma indicativă este de 1,2 miliarde euro, dublă față de suma pe care am avut-o până acum. Este o mare responsabilitate pentru noi și beneficiari, trebuie să aducem proiecte care să contribuie la dezvoltarea regională.” — Marinela Alecu, Director Direcția Politici Regionale și Comunicare, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
Au participat la eveniment Secretarul de stat pentru Telecomunicații la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Dragoș C.L. Preda, Marcel Ioan Boloș, Director General Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Vasile Asandei, Director General Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Luminița Mihailov – Director General Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Domnul Dan Nicula, Director General Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, iar în cel de-al doilea panel au intervenit Marinela Alecu, Director Direcția Politici Regionale și Comunicare, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Ovidia Caba director Departament Politici Regionale, Direcția Regională, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, Ioan Levitchi, Șef Serviciu Specializare Inteligentă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.