Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

ARSC, alături de Guvernul României continuă dezbaterile regionale pe tema Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a României continuă și în anul 2018

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat în data de 6 februarie 2018 Seminarul Regional ,,Împreună pentru dezvoltarea durabilă”.

Evenimentul a avut loc în Regiunea Sud – Vest, în orașul Craiova, la Prefectura Dolj, și a fost prezidat de Consilierul de Stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Această dezbatere face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care departamentul și-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni ale României.

La evenimentul din 6 februarie au fost prezenți prefecți, președinți de consilii județene, primari, conducători ai instituțiilor deconcentrate din regiunea Sud-Vest, reprezentanți ai societății civile și mediul academic care au adus în discuție necesitatea revizuirii Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă și modalitățile de implicare și  implementare a acesteia.

De asemenea s-au dezbătut subiecte legate de dezvoltarea durabilă în regiunea Sud – Vest în contextul dezvoltării regionale, rolul autorităților locale în dezvoltare durabilă și conceptul smart city, muncă decentă şi creştere economică prin antreprenoriat social, afaceri locale pentru obiective Globale, dezvoltarea durabilă în România – rolul educației, descreșterea – noua paradigmă a sustenabilității, dar și abordările teritoriale ale dezvoltării durabile.

Despre implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE și revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României a vorbit și Consilierul de Stat László Borbély care și-a început prezentarea prin a expune trei date relevante care sunt în legătură directă cu obiectivele dezvoltării durabile, dar pe care le-a raportat la contextul actual din România.

Deși îngrijorătoare și deloc satisfăcătoare pentru țara noastră, Consilierul a vorbit cu maximă transparență despre problematica migrației  care  arată că România este, după Siria, prima țară din care au plecat cei mai mulți cetățeni și că în momentul actual, circa 17% din populație, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din populația activă, lucrează în străinătate.

Un al obiectiv important la care László Borbély a făcut referire este cel legat de  asigurarea sănătății și promovarea bunăstării la toate vârstele – prezentând că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la rata folosirii antibioticelor după Grecia și arătând cât este de nociv și puțin sustenabil acest obicei.

Agenda 2030 a fost adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

Amploarea Agendei 2030 și natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerență și coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel și afirmă că în timpul președenției României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019 vor fi  întâlniri și discuții în România cu toți actorii la nivel european care au un cuvânt de spus în acest domeniu, deoarece va fi un an crucial din punct de vedere al raportului Uniunii Europene către ONU.

,,Mă simt onorat de interesul pe care l-am găsit aici, în regiunea Sud-Vest, față de segmentul dezvoltării durabile. Prezența celor peste 100 de persoane aflate în sală la eveniment m-a motivat și mi-a confirmat încă o dată că demersul nostru, acela de a oferi un suflu nou dezvoltării durabile, va da roade și va fi unul sustenabil.  Acest lucru ar trebui să-l continuăm și sper  că vom reuși să formăm nuclee regionale și locale de dezvoltare durabilă, cu oameni care să fie devotați acestui domeniu’’. –  declarat László Borbély Consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.