Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

Anunţ privind finalizarea proiectului – Solutie inteligenta de controller pentru microgriduri, într-un proiect cu fonduri norvegiene

Anunţ privind finalizarea proiectului
Solutie inteligenta de controller pentru microgriduri, într-un proiect cu fonduri norvegiene

Societatea de Inginerie Sisteme SIS SA cu sediul in Bucuresti, Sos. Electroncii, nr 22, telefon: 021/2525577, email: sis@sis.ro, a finalizat la data de 31.01.2022 implementarea proiectului „Smart Micro Grid Controller <Smart-µGC>” proiect co-finantat in cadrul programului „SME’s Growth Romania”, domeniul de interes „Green Industry Inovation, Blue Growth and ICT” conform contractului de finantare nr. 2020/505837, încheiat cu Innovation Norway în calitate de operator al programului.
In cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o metodologie de proiectare si calcul al indicatorilor de impact pentru soluțiile de tip microgrid și s-a implementat la sediul companiei Monsson ALMA din Constanta, o solutie inteligenta de control al microgridului propriu. Soluția înglobează panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 120 kW, două sisteme de stocare de diferite capacități (40 kWh si 56.3 kWh) și un generator pe gaz de 120 kVA. Microgrid-ul deservește clădirea de birouri a firmei Monsson. Controller dezvoltat de SIS pe o platformă Siemens redundantă S7-1500 asigura monitorizarea și controlul elementelor astfel încât să se utilizeze eficient resursele de generare si stocare disponibile și să se optimizeze în funcție de cost cantitatea de energie preluată din rețeaua națională.
Utilizarea controller-ului implementat de SIS SA pentru gestionarea resurselor de energie simplifică modul de integrare al acestora în rețeaua consumatorului. Acesta distribuie și controlează fluxul de energie între rețeaua publică de energie electrică, sursele de energie, sarcini și elementele de stocare ale energiei. Microgrid-ul balanseaza între aceste resurse astfel încât să se obțină o reducere a costurilor și chiar venituri suplimentare în cazul în care energia generată este în exces. Utilizatorul devine astfel prosumer, actor activ pe piața de energie, având posibilitatea de a decide cât, când și la ce cost produce, consumă sau stochează această resursă. În funcție de curba de consum a utilizatorului, importanța consumatorilor, prețul energiei electrice, prețul gazului și prognoza meteorologică se poate optimiza utilizarea surselor de energie pentru a lua deciziile optime.


În urma implementarii acestei solutii, s-au înregistrat reduceri semnificative ale costurilor ca urmare a economiilor realizate prin reducerea consumului de energie și prin reducerea emisiilor de CO2 astfel:
– energie electrică produsă din alte surse regenerabile: 120 MWh / an
– reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2: 475 kg CO2 / an
– capacitate instalată de producere a energiei din alte surse regenerabile de energie: 127 kWp
– venit suplimentar din vânzarea surplusului de energie
Cheltuielile totale eligibile ale proiectului sunt de 263.225 euro, din care grantul de la Innovation Norway este de 115.000 euro iar valoarea cofinanțăta de SIS SA este de 148.225 euro.
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Detalii suplimentare puteţi obţine de la: dr. ing. Gheorghe FLOREA, Manager Proiect; e-mail: gelu.florea@sis.ro; https://smartmicrogridcontroller.com/.

Fig. 1 Arhitectura de comunicatie a procesului

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.