#NuLăsămPeNimeniÎnUrmă
Schimbăm mentalitatea, schimbăm viitorul!
Program de dezvoltare a competențelor digitale realizat de Asociația Română pentru Smart City în parteneriat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Ecologică București. Cursurile, atelierele și programele de educație sunt dezvoltate parțial în parteneriat cu aceștia. Unele din cursurile sau atelierele programului sunt susținute de studenți sau profesori. Studenții implicați în program vor fi „ambasadori de incluziune digitală”, împărtășind expertiza și experiența lor în tehnologiile digitale cu persoanele defavorizate.
Comisia Europeană
Pentru detalii despre Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027)
sau Resetarea educației și formării pentru era digitală puteți accesa informațiile oficiale aici și în limba română aici.
Planul de acțiune pentru educația digitală:
- oferă o viziune strategică pe termen lung pentru o educație digitală europeană de înaltă calitate, incluzivă și accesibilă
- abordează provocările și oportunitățile pandemiei COVID-19, care a condus la utilizarea fără precedent a tehnologiei în scopuri de educație și formare
- caută o cooperare mai puternică la nivelul UE în domeniul educației digitale și subliniază importanța colaborării între sectoare pentru a aduce educația în era digitală
- prezintă oportunități, inclusiv o calitate și o cantitate îmbunătățite a predării referitoare la tehnologiile digitale, sprijin pentru digitalizarea metodelor de predare și a pedagogiilor și furnizarea infrastructurii necesare pentru învățarea la distanță incluzivă și rezistentă
Pentru a atinge aceste obiective, Planul de acțiune pentru educația digitală stabilește două domenii prioritare:
1. Promovarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală performant
Aceasta include:
- infrastructură, conectivitate și echipamente digitale
- planificarea și dezvoltarea eficace a capacității digitale, inclusiv capacități organizaționale actualizate
- profesori competenți și încrezători din punct de vedere digital și personal de educație și formare
- conținut de învățare de înaltă calitate, instrumente ușor de utilizat și platforme sigure care respectă regulile de confidențialitate electronică și standardele etice
2. Îmbunătățirea abilităților și competențelor digitale pentru transformarea digitală
Este nevoie de:
- abilități și competențe digitale de bază de la o vârstă fragedă
- alfabetizare digitală, inclusiv abordarea dezinformării
- educație informatică
- bună cunoaștere și înțelegere a tehnologiilor noi bazate pe date – open data și big data
- abilități digitale avansate, care produc mai mulți experți digitali
- asigurarea faptului că tinerele și femeile cu risc vulnerabil sunt reprezentate în mod egal în carierele bazate pe competențe digitale
Egalitatea Digitală.
Scopul proiectului este acela de a ajuta autoritățile publice locale să integreze toate persoanele care nu au competențe digitale minime prin Incluziune Digitală.
Proiectul se adresează și tinerilor care nu înțeleg ce înseamnă educația digitală dar și persoanelor care au trecut de prima tinerețe și nu au neapărat ceea ce am numi – competențe digitale de bază. Nu toți tinerii sunt „nativi digitali”. Aceste abilități digitale sunt învățate pe tot parcursul vieții.
Conceptul egalității digitale. Ce este în practică?
În cea mai simplă formă de exprimare este vorba despre egalitate în era digitală – care, încă rămâne un lucru intangibil pentru mulți. Așadar, este vorba despre a înțelege problemele din societate, despre a implica decidenții locali, despre a explica cum se va schimba raportul forței de muncă în următorii ani și despre a înțelege împreună ce înseamnă educația digitală pentru toți.
Transformarea Digitală. Este aici!
Suntem în plin proces de trecere de la analogic la digital și în dimensiunea economică, publică, socială, politică, culturală în societatea actuală și, în cele din urmă, va trebui să ne asigurăm că nu creăm inegalități prin intermediul tehnologiilor digitale și că înțelegem conceptul Nu Lăsăm Pe Nimeni În Urmă.
Egalitatea digitală se referă la contextul local (chiar istoric), cât și la a înțelege prezentul în ideea de a putea planifica viitorul. Istoric, regiunile sunt dezvoltate inegal, este un fapt. Geografic, regiunile și localitățile noastre au acces inegal la tehnologie și infrastructură. Economic, mai mult ca niciodată se văd diferențele de dezvoltare din aproape orice punct de vedere.
Incluziune Digitală în 4 pași
Accesul complet la internet și tehnologiile pe care le putem folosi (incluziunea digitală) se referă la un proces continuu în 4 pași: atitudinea și motivația individului, accesul la echipamente și conectivitate, abilitățile digitale și capacitatea de utilizare.
Beneficiile implementării Centrului pentru Incluziune Digitală
Economic: Venituri, Angajare, Educație
Personal: Sănătate, Dezvoltare personală, Agrement
Cultural: Apartenență, Identitate, Valori
Social: Bine colectiv, Implicare civică, Interes politic
Idei de programe de pregătire în cadrul Centrului pentru Incluziune Digitală
Pentru toate categoriile
Program de dezvoltare a competențelor digitale de bază
Program de pregătire cu privire la serviciile publice digitale oferite de municipalitate
Resursele centrului vor putea fi puse gratuit la dispoziția tinerilor antreprenori sub forma unui HUB co-working. Aceștia vor putea veni și vor putea folosi toate resursele centrului ca și cum ar avea propriul birou.
Pentru tineri
Programul este axat pe pregătirea tehnică a abilităților pentru angajarea tinerilor cu venituri mici sau șomeri în locuri de muncă bazate pe tehnologii dintre cele mai noi folosind mediul online și telemunca.
Ateliere pentru tineret tip after school și programe pentru perioada verii sau a vacanțelor. Tinerii lucrează cu instrumente creative online inclusiv ilustrație digitală, muzică, animație, video și multe altele.
Pentru adulți
ABC-ul competențelor digitale – inclusiv MS Office, elemente de bază pentru tehnoredactare (inclusiv crearea cv-ului), siguranță în mediul online, efectuarea unor plăți online, depunerea și solicitarea unor documente, social media, etc.
Preambul
Etapa actuală post COVID19 pune în dificultate multe autorități locale care nu au avut pe agenda instituțională digitalizarea, sau ritmul acestui proces nu era unul accelerat.
Etapa restricțiilor fizice a ridicat multe probleme în funcționarea instituțiilor dar mai ales în furnizarea unor servicii publice, măcar la standarde minimale de calitate, pentru oameni.
Digitalizarea autorităților publice locale trebuie de fapt privită ca un proces de digitalizare al comunității în sine. Sistemele ”SMART”, moderne, digitale, on-line sau prin aplicații pentru dispozitive mobile inteligente sunt extraordinare, utile, eficientizează munca, reduc corupția, aduc satisfacții și beneficii, dar ca să funcționeze este nevoie de utilizatori care să știe de existența lor și să aibă abilitatea practică de a le folosi.
Astfel, prin conceptul de CID – Centrul pentru Incluziune Digitală, se abordează una din cele mai mari probleme ale procesului de digitalizare la nivelul comunităților locale și anume crearea premiselor pentru adopția soluțiilor digitale respectiv pentru succesul implementării acestui tip de servicii publice.
Centrul pentru Incluziune Digitală
este un KIT oferit autorităților locale ”la cheie” și se referă la toate etapele necesare deschiderii centrului.
Acesta cuprinde:
- pentru etapa de înființare CID: model organigramă, model ROF, model ștat de funcții,
- pentru etapa de achiziție: model notă justificativă, model referat de necesitate, model caiet de sarcini
- pentru etapa de implementare: asistență pe tot parcursul înființării centrului și consultanță privind realizarea programei și a programului centrului
- pentru etapa de exploatare: cursuri și programe, inițiative de implicare civică, activități de mentorat și pregătire
Pentru informații despre cum puteți implementa un Centrul pentru Incluziune Digitală la nivelul instituției Dvs., pașii de urmat, costurile necesare, tehnologiile și soluțiile folosite, vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail info (@) romaniansmartcity.ro