Telefon:

031 425 42 63

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

București – Orașul Inovației + 20 de motive PUTERNICE să nu fugi din țară!

București – Orașul Inovației!

Plecând de la o percepție publică negativă despre București (în care nimic nu merge, am înțeles toți asta), m-am gândit la ce oportunități avem pentru perioada următoare, oportunități organice care se nasc, exact din ceea ce nu ne place – de la regenerare urbană, transport, educație, energie, digitalizare până la implicare civică, șamd. Bucureștiul este un oraș cu o istorie bogată și o cultură vibrantă, dar în ultimii ani, a început să-și câștige și o reputație tot mai relevantă ca un centru emergent al inovației și tehnologiei. Această transformare îndrăzneață și vizionară (care nu pare a fi ”vina” sau strategia nimănui) a adus cu sine o mulțime de oportunități și provocări pentru locuitori, investitori, mediul academic și organizații precum asociația noastră – ARSC – Asociația Română pentru Smart City.

Nu degeaba, Bucureștiul găzduiește Centrul European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre (ECCC), fiind prima entitate europeană cu sediul pe teritoriul țării noastre.

Inovația este motorul dezvoltării și progresului în societatea modernă. Orașele inteligente și inovatoare sunt cele care reușesc să integreze tehnologiile digitale și inovatoare în infrastructură, servicii și procese pentru a oferi o experiență urbană îmbunătățită și pentru a face față provocărilor viitoare. În acest context, Bucureștiul își croiește drumul către a deveni un pol de inovație în Europa de Est. Din 2016, de la înființarea ARSC, noi am crezut și am promovat capacitatea clară a României de-a fi un HUB REGIONAL pentru Smart City (nu reiau aici argumentația, dar cred că sunteți de acord că avem tot ce ne trebuie – de la infrastructura telecom, expertiza și tehnologiile necesare, etc.).

Asociația Română pentru Smart City joacă un rol esențial în această transformare, contribuind la dezvoltarea și implementarea soluțiilor inteligente în oraș. Principala noastră misiune este de a conecta mediul academic, sectorul privat și instituțiile publice pentru a promova dezvoltarea sustenabilă și îmbunătățirea calității vieții în București.

Locuitorii orașului sunt principalii beneficiari ai inovației în București. Prin utilizarea tehnologiilor inteligente, orașul poate îmbunătăți eficiența serviciilor publice, mobilitatea urbană și calitatea mediului. De exemplu, implementarea unui sistem avansat de transport public, precum și integrarea infrastructurii de transport electric și biciclete, ar putea contribui la reducerea poluării și la crearea unui oraș mai curat și mai sustenabil. 

În plus, inovația în domeniul sănătății și al serviciilor sociale ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor. De exemplu, soluțiile tehnologice inteligente pot facilita accesul mai rapid și mai ușor la servicii medicale de calitate și pot sprijini eforturile de a îmbunătăți gestionarea datelor medicale și a asistenței medicale personalizate (există numeroase inițiative finanțate direct de către Comisia Europeană care a înțeles nevoia urgentă de prelucrare a datelor din zona medicală).

Pentru investitori, Bucureștiul reprezintă o oportunitate unică de a investi în proiecte inovatoare și în companii tehnologice emergente. Orașul atrage tot mai multe start-up-uri și companii tehnologice care profită de climatul prielnic pentru afaceri și de accesul la tineri super talentați din domeniul tehnologic. De asemenea, investițiile în proiecte de infrastructură inteligentă și soluții tehnologice inovatoare pot aduce un randament considerabil pe termen lung.  Și da, exact aici, unde sunt cele mai mari nemulțumiri, în zona de infrastructură – din această zonă vor porni cele mai mari proiecte și investiții pentru regiunea noastră.

Pentru mediul academic, Bucureștiul oferă o platformă excelentă pentru cercetare și inovare în diverse domenii, de la tehnologie și inginerie la arhitectură și urbanism. Colaborarea dintre universități și companii tehnologice poate duce la dezvoltarea de soluții inovatoare și la transferul de cunoștințe și tehnologii între mediul academic și sectorul privat (exceptând Universitatea Politehnica din București și ASE, nu putem spune că avem mari inițiative sau proiecte comune).

Asociația Română pentru Smart City are un rol vital în facilitarea acestei colaborări și în promovarea schimbului de cunoștințe și expertiză între diversele părți interesate. Prin organizarea de evenimente, conferințe și proiecte comune, asociația încurajează dezvoltarea și implementarea de soluții inteligente în București și contribuie la transformarea orașului într-un hub de inovație și cercetare.

Uite 20 de motive pentru care nu ar trebui să pleci din România și industriile în care Bucureștiul poate investi în perioada următoare:

 1. Sistem de transport inteligent și ecologic: Implementarea unui sistem extins de metrou, linii de tramvai și autobuze electrice pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană și a reduce poluarea.
 2. Dezvoltarea cartierelor inteligente: Construirea de cartiere inteligente care integrează tehnologii avansate pentru gestionarea eficientă a resurselor, energiei și deșeurilor.
 3. Infrastructură de comunicații 5G: Implementarea rețelelor 5G în întregul oraș pentru a oferi o conectivitate rapidă și fiabilă pentru toți locuitorii, mediul academic și de business.
 4. Parcuri și spații verzi inteligente: Crearea de parcuri și spații verzi echipate cu tehnologii inteligente pentru gestionarea eficientă a apei, monitorizarea calității aerului sau a iluminatului public.
 5. Energie regenerabilă și sustenabilă: Investiții în parcuri eoliene și solare, precum și în sisteme de stocare a energiei pentru a asigura o sursă durabilă de electricitate pentru oraș.
 6. Centru de inovație și tehnologie: Construirea unui centru de inovație care să atragă start-up-uri, cercetători și companii tehnologice de top din întreaga lume dedicat conceptului Smart City.
 7. Centru de conferințe și expoziții: Construirea unui centru modern de conferințe și expoziții pentru a găzdui evenimente internaționale și a atrage turismul de business – Romexpo nu poate oferi facilități de organizare similare celor din Barcelona sau Berlin.
 8. Spital regional de înaltă performanță: Construirea unui spital modern cu echipamente de ultimă generație și specialiști de top pentru a asigura servicii medicale de calitate. Integrarea noilor tehnologii, a centrelor de cercetare medicală care folosesc AI, Big Data, Augmented Reality, etc. Și nu, nu mă refer la clădiri sau facilități de acum un secol care urmează să fie ”modernizate”.
 9. Hub de cercetare în inteligența artificială: Crearea unui centru de cercetare în domeniul inteligenței artificiale pentru a dezvolta soluții inovatoare în diverse domenii, de la energie, sănătate și transport la economie și urbanism.
 10. Reabilitarea clădirilor istorice: Restaurarea și modernizarea clădirilor istorice pentru a le transforma în centre culturale și turistice moderne. A se înțelege ce înseamnă turismul ca experiență vs turismul ”muzeal”, de care nu mai este aproape nimeni interesat.
 11. Parcuri industriale și tehnologice: Dezvoltarea de parcuri industriale și tehnologice pentru a atrage investiții și a sprijini dezvoltarea de noi afaceri în diverse domenii. Recomand să vă uitați la proiectul @Barcelona22
 12. Rețea de stații de încărcare pentru vehicule electrice: Extinderea infrastructurii de încărcare pentru vehiculele electrice pentru a promova utilizarea transportului electric.
 13. Proiecte de eficiență energetică în clădiri: Modernizarea clădirilor existente pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic și pentru a reduce consumul de resurse.
 14. Sistem de monitorizare a poluării și calității aerului: Implementarea unui sistem avansat de monitorizare a poluării pentru a gestiona mai eficient calitatea aerului și a lua măsuri de protecție a mediului.
 15. Dezvoltarea turismului medical: Promovarea Bucureștiului ca destinație de turism medical, atrăgând turiști din străinătate pentru servicii medicale de înaltă calitate.
 16. Centru de formare și dezvoltare a competențelor digitale: Crearea unui centru de formare și dezvoltare a competențelor digitale pentru a pregăti forța de muncă pentru locurile de muncă ale viitorului.
 17. Smart grid și gestionarea eficientă a energiei: Implementarea unui smart grid pentru a optimiza distribuția energiei și a reduce pierderile în rețea.
 18. Hub de industrie creativă și tehnologie de divertisment: Dezvoltarea unui hub pentru industria creativă și tehnologia de divertisment pentru a sprijini dezvoltarea de conținut digital și produse inovatoare.
 19. Centru de cercetare în sănătate și medicină personalizată: Crearea unui centru de cercetare în domeniul sănătății și medicinii personalizate pentru a dezvolta tratamente și terapii avansate.
 20. Soluții inovatoare pentru gestionarea traficului urban: Implementarea unor tehnologii avansate pentru gestionarea traficului și reducerea congestiei rutiere în oraș.

Aceste proiecte mari și inovatoare pot aduce transformări semnificative în București și pot contribui la consolidarea statutului orașului ca un centru de inovație și dezvoltare în Europa de Est. Sunt proiecte care acoperă multe din domeniile și industriile viitorului.

Viitorul României, evident și al Bucureștiului, va fi unul al inovației bazat pe noile tehnologii – să uităm de poveștile reindustrializării, sau alte dorințe colective plimbate în spațiul public în ultimii 30 de ani. Fie ne întâlnim în anii următori cu marile economii în același punct când ne referim la tehnologie și inovație fie, chiar și peste 20 de ani, vom trăi din amintirile României Industriale și despre ce potențial fabulos aveam dacă ne reindustrializam. 

În concluzie, Bucureștiul – Orașul Inovației – cu siguranță poate reprezenta un viitor pentru locuitori, investitori, mediul academic și organizații precum Asociația Română pentru Smart City. Prin colaborarea și eforturile noastre comune, putem face ca Bucureștiul să devină un exemplu de inovație urbană pentru întreaga regiune și, de ce nu, chiar regional.

 

Eduard Dumitrașcu

Președinte ARSC

21 Iulie 2023

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.