Bani europeni pentru proiectele Smart City din România

Comisia Europeană a lansat „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC)

În 2017, Comisia Europeană a lansat Digital Cities Challenge pentru a ajuta 41 de orașe din UE să-și transforme politica digitală pentru a face spațiul urban mai plăcut cetățeni. În acest an, Comisia duce provocarea mai departe, propunându-și să ajute 100 de orașe să devină mai ecologice, mai durabile și mai inteligente prin programul „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC). Orașele din România cu peste 50.000 de locuitori sunt încurajate să participe!

Orașele modelează viitorul UE 

72% dintre cetățenii UE trăiesc orașe, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, iar ecosistemele orașului sunt puternici generatori ai schimbării. Tehnologiile potrivite orientate către problemele potrivite pot oferi o creștere ecologică, inteligentă și durabilă a orașelor, cu îmbunătățirea calității vieții tuturor celor care le consideră ”acasă”.

Fiecare oraș va primi sfaturi de specialitate din partea experților regionali, adaptate celor mai mari probleme din comunitate – fie că este vorba despre mobilitate, producție ecologică, energie sau alte priorități locale. 

ICC va uni orașele UE pentru a profita de toate oportunitățile puse la dispoziție, în vederea obținerii unei creșteri ecologice, inteligente și durabile, pentru îmbunătățirea calității vieții și promovarea de noi oportunități pentru cetățeni. Aplicațiile sunt acum deschise, iar criteriile de eligibilitate și modul de înscriere pot fi consultate aici.

Programul „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC) are o durată totală de 25 de luni, din iunie 2020, până în iulie 2022. Se preconizează că orașele selectate vor rămâne angajate în program și obiectivele acestuia pe toată această perioadă.

Bani europeni pentru proiectele Smart City din România

Acțiuni în contextul pandemiei de COVID-19

Având în vedere situația dificilă cu care se confruntă în prezent țările europene odată cu răspândirea virusului COVID-19, termenul de depunere al aplicațiilor pentru programul „100 Intelligent Cities Challenge” a fost prelungit până la data de 29 mai 2020.

Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW) a Comisiei Europene organizează o serie de activități în contextul crizei generate de COVID-19, ca parte a 100 Intelligent Cities Challenge”, și anume:

O serie de webinarii care ajută orașele să răspundă la criză în mod eficient:

  • Joi, 30 aprilie, ora 17:00 (ora României), cu accent pe tehnologiile ce pot fi folosite pentru ridicarea măsurilor de izolare și pe instrumentele financiare necesare pentru depășirea crizei economice.
  • Joi, 14 mai, la ora 12:00 (ora României), cu accent pe planurile de recuperare post-pandemică.

Alte două webinarii au avut deja loc pe parcursul lunii aprilie, iar prezentările și rapoartele aferente acestora pot fi descărcate de aici.

Portalul Covid-19 conține studii de caz și exemple de bune practici, cu acțiuni bazate pe tehnologie și întreprinse de orașe pentru a sprijini cetățenii și comunitățile în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Câteva link-uri utile cu cele mai eficiente măsuri de răspuns ale UE, relevante pentru orașe, pot fi găsite aici.

 

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.