Asociația Română pentru Smart City (ARSC), principala autoritate a Industriei Smart City din România, a participat la festivalul tehnologiei, Bucharest Tech Week 2022, ce a avut loc în perioada 17-19 iunie 2022, în Piața Constituției.
ARSC, Smart City Enabler la Bucharest Tech Week, festivalul tehnologiei
Tech Expo face parte din Bucharest Tech Week, evenimentul care de șase ediții, timp de o săptămână, transformă Bucureștiul în capitala inovației. Evenimentul a găzduit mai multe dezbateri și prezentări ale principalelor autorități implicate în politici și strategii de inovare și digitalizare, precum și de o expoziție de tehnologie desfășurată pe o suprafață de peste 5000 mp.
În deschiderea evenimentului, Eduard Dumitrașcu, președintele ARSC, a adresat un mesaj de bun venit, subliniind nevoia de implicare a comunității în viața orașelor, precum și nevoia de deschidere și receptivitate a administrației locale și centrale în raport cu mediul privat și inițiativele start-up-urilor. Acesta a moderat dezbaterea Digitalizarea orașului – propuneri, obstacole, soluții, la care au participat: Stelian Bujduveanu, Viceprimarul General al Municipiului București, Dragoș Tohănean, Vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României, Anda Badea, Consilier Local Primăria Sectorului 2, Mihai Anghel, Director general la Direcția de Mobilitate Urbană, Bunea Valeriu Florin, Director executiv, Direcţia de Informatizare a Serviciilor Publice, Sector 6.
Dezbaterea a fost un bun prilej de a realiza o radiografie a proiectelor realizate, dar și a planurilor de viitor, precum și de a identifica soluții pentru actualele provocări de la nivel național, la nivel regional și local.
În cadrul expoziției, la standul Asociația Română Pentru Smart City vizitatorii expoziției au putut realiza un test de competențe digitale, în urma căruia cei care promovat au primit diploma de cetățean digital. 61% dintre respondenți au obținut punctaj între 9 și 10, 34% au obținut punctaj între 6 și 8 puncte din 10 maxim posibil, iar 5% dintre respondenți nu au promovat.
Vizitatorii ne-au transmis și ideile lor de proiecte sau sugestiile pentru un oraș deschis. Cele mai multe dintre acestea fac referire la trafic, mijloacele de transport în comun, planificarea călătoriei. Locuitorii își doresc spații verzi mai bine amenajate, aplicații care le pot face interacțiunile mai ușoare, dar și terenuri de sport, sau sisteme de reciclare și colectare selectivă.
Am primit cu bucurie vizita la stand a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Prezent pe scena festivalului acesta a transmis viziunea sa și a vorbit despre principalele proiecte prin care urmărește să digitalizeze serviciile publice din România.
“Fiecare român, când solicită un serviciu de la stat, un certificat de căsătorie, de naștere sau plata unei alocații, trebuie să facă dovada că el este persoana care solicită acele lucruri, și nu altcineva în locul lui. Și atunci, statul trebuie să îl autentifice. România încă nu are un singur instrument de validare a identității noastre digitale. Și acesta este un proiect care ar trebui să se închidă până în vara anului viitor, în care, așa cum ne autentificăm astăzi, în raport cu alte bănci, prin aplicații, inclusiv prin recunoaștere facială, așa ne vom putea autentifica și în raport cu statul român pentru a putea beneficia de aceste servicii digitale.”
Webinar smart city va surprinde cele mai bune momente ale expoziției și interviuri în premieră
Webinar Smart City va găzdui interviurile realizate cu liderii tehnologiei, prezenți la Tech Week, și dezbaterea Digitalizarea orașului.
Măsurăm calitatea aerului. Știm ce respirăm?
Vizitatorii au putut afla în timp real calitatea aerului din zona în care va fi organizat evenimentul, deoarece la standul ARSC sunt montate stațiile de măsurare a calității aerului utilizate în cadrul programului City Air – primul program național de monitorizare a calității aerului din școli. Am măsurat în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea atmosferică și temperatura. City Air aduce primele rapoarte de monitorizare a calității aerului în școli. Programul City Air este o inițiativă ARSC, lansat în 2021, și este un proiect selectat de UNESCO și finalist al competiției Orange 5G Challenge. City Air este implementat cu succes în școlile din București, Ilfov și Constanța.