Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București între 16 și 18 aprilie 2024, la Palatul Parlamentului, sub patronajul Președintelui Camerei Deputaților și al Premierului României, a reunit cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) și cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD).
Este foarte clar că lumea se schimbă, noi ne schimbăm şi va trebui să ne adaptăm. Va trebui să ne adaptăm, pentru că viaţa de familie s-a schimbat, viaţa socială s-a schimbat. Dacă nu vom face toate acestea, ţinând cont şi de riscurile care există în spatele utilizării, să spunem necontrolate, peste măsură a tehnologiei, în toate domeniile, fără să ne dăm seama cum putem să păstrăm partea pozitivă, vom fi sufocaţi. Deja sunt foarte multe informaţii pe care nu putem să le mai operăm decât dacă suntem digitalizaţi. Pe de altă parte, şuvoiul acesta de informaţii se revarsă asupra noastră şi în viaţa de zi cu zi
CIP Forum a abordat teme precum utilizarea blockchain-ului pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și implicarea femeilor în inovație și societate. ICCD a examinat legătura dintre tehnologie și relațiile internaționale, acoperind subiecte precum politici digitale globale, alianțe regionale de securitate cibernetică și strategii împotriva dezinformării.
Asociația Română pentru Smart City a fost prezentă ca partener și a avut un stand dedicat
Reprezentanții Asociatia Romana pentru Smart City au fost activi în interacțiunea cu ceilalți participanți, inclusiv parteneri, membri și vizitatori. Acestia au fost implicați în discuții productive, aducând contribuții valoroase în domeniul securității cibernetice și promovând inițiativele pe care le derulează în acest domeniu.
Astfel, ARSC a fost parte integrantă a schimbului de idei și a atmosferei de inovare care a caracterizat evenimentul.
NFT Museum, o platformă online dedicată prezentării artei digitale (NFT-uri)
“Suntem încântați să lansăm Muzeul NFT, la un an după lansarea primelor colecții, împreună cu Agerpres, Romfilatelia, Biblioteca Centrală Universitară Carol I și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Între timp, am dezvoltat proiecte alături de DSF Media, Radio România, Poșta Română și Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenție Socială, însă nu ne oprim aici. Vă prezentăm cele patru galerii virtuale, 4 galerii expozitionale virtuale: ICI Museum, The Globe, Olympic Museum și Garden Museum, pe care mulți dintre dumneavoastră ați avut ocazia să le experimentați astăzi în zona expozițională.” a declarat Adrian-Victor Vevera, directorul general ICI București.
Romfilatelia a lansat panoul filatelic „Inovare, paşi spre viitor” la Digital Innovation Summit Bucharest
În calitate de partener instituţional al ICI Bucureşti, Romfilatelia a fost invitată să facă această lansare în avanpremiera evenimentului. Ceremonia a fost onorată de prezenţa domnului Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Senatului, și a domnului Adrian-Victor Vevera, Directorul general al ICI Bucureşti.
Membri ai Camerei Deputaţilor, Guvernului și reprezentanți ai instituţiilor și departamentelor specializate în inovarea digitală au susținut alocuțiuni, axându-se în mare parte pe subiecte legate de inovare, rolul diplomației în lumea digitală și securitatea cibernetică.
DISB 2024 a oferit o platformă globală pentru discuții și schimb de idei despre inovație, securitate cibernetică și diplomația digitală. Evenimentul a inclus și TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaționale și demonstrații ale unor produse de ultimă generație.