AERO 360 – soluție de reducere a poluării și de diminuare a agenților patogeni în mediul urban

AERO 360

Produs dezvoltat și prezentat în parteneriat cu CCTI.

Inca de la inceput partenerii nostri ne-au solicitat sa le rezolvam cele mai complexe probleme. Au avut incredere in noi ca putem sa aducem impreuna cele mai luminate minti: pe cei care sunt dedicati muncii lor si sunt  orientati catre rezultate, pe cei care actioneaza cu curaj, pe cei pasionati care stiu ca “etic” nu e doar un cuvant. Au asteptat de la noi solutii originale in teritorii neexplorate. Se bazeaza pe noi pentru ca stiu ca in final, impreuna, vom gasi raspunsuri. Rezolvam cele mai dificile probleme tehnologice si de management prin consultanta, analiza, solutii digitale, inginerie si securitatea informatiei.

Context

Poluarea este una dintre marile probleme ale metropolelor. Conform unei analize publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aproape 90% din populatia urbana din lume respira aer cu niveluri de poluanti mult mai mari decat pragurile recomandate si aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza efectelor poluarii aerului din care peste 500.000 sunt copii sub 5 ani. Cifrele sunt ingrijoratoare, mai ales in contextul in care peste 50% din populatia lumii traieste in orase, iar pana in 2050 va ajunge la 70%.

800 000 de europeni mor din cauza poluarii aerului iar pentru restul viata le  este scurtata in medie cu 2 ani.

Agenția Europeana de Mediu a estimat ca, în Romania, aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului in 2013. Se estimează ca, in total, costurile externe legate de sanatate, rezultate din poluarea aerului in Romania se ridică la peste 10 miliarde EUR/an. Costurile economice directe se referă la 4,5 milioane de zile lucratoare pierdute în fiecare an din cauza unor boli legate de poluarea aerului, cu costuri asociate pentru angajatori în valoare de 257 de milioane EUR/an, pentru asistența medicală de peste 31 de milioane EUR/an și pentru agricultură (pierderi de recolte) in valoare de 106 milioane EUR/an.

Poluarea aerului este principala cauza a:

 • Bolilor sistemului respirator si ale ochilor
 • Cancerului la plamani, bronsitelor acute si cronice si crizelor de astm
 • Boli cardiovasculare
 • Afectiuni ale aparatului reproducator (scaderea fertilitatii masculine, de creşterea numarului de nasteri premature si a cazurilor de mortalitate intrauterina) 

Principalii afectati sunt copii si femeile insarcinate (inclusiv sarcinile).

Un alt pericol major pentru sanatatea publica o reprezinta transmiterea microbilor si virusurilor dar si inmultirea principalilor vectori de transmitere (mustele si tantarii). Raspandirea virusurilor, mai ales in mediul urban, se poate transforma rapid intr-o pandemie. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om.

Cui i se adreseaza?

Conform datelor statistice publicate de ONU, in anul 2019, populatia globului este de 7,6 miliarde din care 4.2 miliarde traiesc in mediul urban iestul de 3.4 miliarde in mediul rural. Potrivit aceluiasi studiu, pana in 2050, populatia va depasi 9,8 miliarde din care 6,7 miliarde vor trai in mediul urban si 3,1 in mediul rural

In acest moment, la nivel mondial, exista 4037 orase cu peste 100.000 de locuitori si peste 10.000 sub 100.000 de locuitori. 

In Romania exista 319 de orase din care 25 cu peste 100.000 de locuitori.

Mic istoric al ideilor

De-a lungul timpului, la nivel modial, au fost prezentate diverse solutii de purificare a aerului pe baza de plante: alge, muschi, palmieri etc.  Studiile recente au concluzionat ca plantele nu purifică aerul. Cel puțin, nu modul în care face un purificator de aer tipic, folosind medii de filtrare (cum ar fi filtrele HEPA ) pentru a îndepărta un procent ridicat de particule (PM) din aer.

Cercetările indica faptul ca plantele au o capacitate limitata de a scadea concentrațiile de gaze și substanțe chimice din aerul. Doar bazandu-ne pe plante pentru a curata aerul de PM si smog este probabil o cauza pierduta.

Aero 360 este un sistem de reducere a poluarii aerului si diminuarea a raspandirii agentilor patogeni in mediul urban necesar unei vieti cotidiene sanatoase. 

Rezultatul muncii de 2 ani a unei echipe de experti in arhitectura ubana, chimie, fizica si IT, Aero 360, este proiectat sa purifice 1220 litri/secunda (1.22m3) respectiv 30 mil. m3 pe luna. 

Sistemele laser si cele cu microunde, dublate de filtre hepa cu carbon activ si dioxid de titan reduc cu pana la 99.95% din particulele fine din atmosfera si elimina particule pana la dimensiunea de 0.03 microni. Diminueaza PM10, PM2.5, CO, NOX cu 99.97%.

De asemenea Aero 360 este dotat cu 4 lampi  UV-C.  Lampile bactericide de 55W  folosesc o lungime de unda de 253,7 nm la care efectul germicid este maxim. Sistemul sterilizeaza si dezinfecteaza aerul si are o eficacitate foarte mare (capacitatea de a distruge 99,9% din microorganismele din mediu), spectru larg de actiune, consum mic de energie. 

Functionarea lampilor se face prin intermediul senzorilor de detectie persoane si al softului de automatizare. Radiatiile UV distrug: bacterii, virusi, fungi, mucegaiuri, alge, protozoare.

Dotat cu generator eolian si cu un generator termoelectric, Aero 360 genereaza curent electric verde.

 

Obiectivul principal

reducerea poluarii aerului exterior din mediul urban si reducerea si preventia raspandirii agentilor patogeni (microbi, virusuri).

Obiectiv secundar

monitorizarea poluarii aerului, furnizarea de date corecte si in timp real pentru a preveni poluarea aerului

Rezultate

 • Retine pana la 99.95% din particulele fine din atmosfera si elimina particule pana la dimensiunea de 0.03 microni
 • Dimiuarea PM10, PM2.5, CO, NOX cu 99.97%. 
 • Reduce agentii patogeni
 • Elimina polenul, principala sursa a alergiilor
 • Elimina mirosurile neplacute si ionizeaza aerul
 • Poate purifica 1.7 m3 aer pe secunda, 21 mil m3 de aer intr-o luna , adica aprox. volumul a 10 stadioane nationale
 • Dotat cu un sistem eolian si unul termodinamic bazat pe efect Peltier, sistemul genereaza curent electric verde
 • Radiația UV poate ucide sau stopa reproducerea unor microorganisme cum sunt virusurile sau bacteriile. Razele UV penetrează membrana celulară, distruge ADN-ul și ucide sau anulează capacitatea virusurilor și a bacteriilor de a se multiplica. Dotat cu lampi UV-C, Aero 360 are efecte pozitive si în domeniul dezinfecției și al sterilizării. 
 • Reduce activ poluarea si imbunatateste operatiunile de dezinfectie 
 • Sigur pentru oameni si pasari
 • Eficient energetic
 • Autonom
 • Mentenenta facila
 • Aplicabil oricarui mediu urban
 • Scalabil la scara globala
 • Impact imediat in viata cotidiană

Mentenanta

Praful fin reţinut în interiorul sistemului de purificare este colectat în containere sigilate care sunt preluate periodic, in functie de gradul de poluare al zonei  si depuse in  spatii autorizate.  Acest lucru duce la evitarea riscului revenirii poluantilor (chimici, biologici) in atmosfera orasului. Eficienta purificarii este asigurata de procesul de curatare a filtrelor si de mentenanta preventiva. Instalare rapida, usor de curatat, simplu de controlat.

 

Aplicabilitate

Designul deosebit, dimensiunile reduse, izolarea fonică completă a componentelor sale si posibilitatea controlului de la distanta permit sistemului sa fie potrivit pentru toate zonele urbane: in fata spitalelor sau a zonelor de carantina, unitatilor de invatamant, piete si strazi cu trafic aglomerat, gradini publice, locuri de joaca pentru copii, şcoli, zone industriale şi comerciale, aeroporturi, cladiri administrative sau de birouri.

 

Pentru comenzi și informații suplimentare:

Centrul pentru Cercetare și Educație Urbană – Asociația Română pentru Smart City

Str. D. I. Mendeleev nr. 36-38, Sector 1, București.

Email: info@romaniansmartcity.ro

Telefon: +4031 425 4263

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.