5 milioane de euro din fonduri europene pentru Iaşi Velo City

Iași Velo City

În ședința extraordinară organizată online marți, 14 aprilie, Consiliul Local a aprobat modificarea proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași Velocity”.

Finanțare

Finanțarea proiectului se va face prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, valoarea totală a acestuia fiind de 22.226.523,64 lei, inclusiv TVA.

Când vor beneficia ieşenii de sistemul automat de închiriat biciclete?

Concret, conform clarificărilor trimise de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, municipalitatea ieșeană trebuie să acopere cheltuielile pentru achiziția autoutilitarei pentru transport biciclete, achiziția a 5.000 de smartcarduri și alte cheltuieli care țin de activitatea de operare și funcționare. Toate tipurile de cheltuieli menționate anterior urmează a fi trecute în categoria de cheltuieli neeligibile, adică trebuie suportate de Municipiul Iași. Valoarea totală a cererii de finanțare rămâne neschimbată.

Detalii despre proiect

Prin intermediul proiectului, a cărui durată de implementare este de 24 de luni, vor fi amenajate 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete (62 de amplasamente) și vor fi cumpărate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice, precum și pe baza cardului de acces.

“Iaşi Velo City este un proiect care se subordonează conceptului mai larg de Smart City şi priveşte construirea unui număr de staţii pentru biciclete de diferite tipuri, utile pentru transportul de agrement, dar şi în alte scopuri. «Iaşi Velo City» se doreşte a fi, împreună cu sistemul public de transport, o alternativă la utilizarea maşinilor personale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Centre de educație online și avizarea proiectului Iași VeloCity ...

Obiectivele specifice ale proiectului sunt creșterea cu 3,8% a utilizării deplasărilor cu bicicleta și pietonale, respectiv reducerea emisiei gazelor cu efect de seră cu 1,4%, ambele în anul 2023 (primul an după finalizarea implementării proiectului), față de scenariul „fără proiect”.

Sursa: Curierul de Iași

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.