Noi Proiecte Smart pentru Sate și Comune Centrate pe Conceptul de Smart City sau, adaptarea unui proiect de la Smart City la Smart Village
În 2013, Countryside Living Index a realizat o cercetare asupra oamenilor care trăiesc în zonele urbane și rurale ale UK. Aceasta a arătat că rezidenții din zona rurală sunt mai optimiști cu privire la viitor. Ei sunt mai fericiți în privința calității vieții lor decât rezidenții care trăiesc în orașe. De asemenea, a fost descoperit că persoanele care locuiesc în zona urbană sunt mai îngrijorate de lucruri precum costurile de întreținere a propriei vieți și rata ridicată de criminalitate din orașe.
Similar, ultimul studiu din 2019 a arătat că 57% din locuitorii urbani ai Dhaka, Bangladesh, ar prefera să trăiască la sat, însă doar în condițiile ar primi oportunități de angajare și facilități publice de bază, precum acces la sănătate și educație. Statisticile prezentate sunt extrase dintr-un studiu făcut de Bangladesh Institute of Development Studies (BIDS). Un număr de 12.000 mii de persoane din 3.100 de gospodării au fost aleși la întâmplare drept participanți. Studiul a arătat că, congestionarea traficului, poluarea aerului, apa potabilă de calitate îndoielnică și saturația solului cu apă (inundații) au fost printre cele mai importante probleme cu care se confruntă oamenii, iar peste 44% dintre aceștia au suferit probleme de sănătate din cauza acestora.
Mulți experți din întreaga lume au acceptat acest fapt. Îmbunătățirea condițiilor de viață în sate poate fi una dintre cele mai durabile soluții pentru problemele din spațiul urban. Există o nevoie presantă de a crea un echilibru între zona urbană și cea rurală.
Mai jos sunt câteva exemple de proiecte smart pentru sate care te vor face să te gândești de două ori asupra vieții din orașul tau inteligent.
1. Un Sat Complet în Innisfil
La 80 de km la Nord de Toronto, Canada există un oraș numit Innisfil. Localitatea este anexată unor păduri verzi luxuriante, lacuri și faună bogată. Istoric a fost o zonă rurală, dar creșterile din zona Barrie și în zona Greater Toronto a însemnat o dezvoltare rezidențială mai mare în Innisfil.
Recent, Consiliul orașului a aprobat un plan al „comunității complete” propus de Architecture Firm Partisans. Numită „The Orbit”, noua inițiativă de dezvoltare va apela la tehnologiile avansate. Proiectul va acorda o atenție sporită conservării peisajului natural bogat al orașului. Comunitatea are nevoie să își regândească abordarea cu privire la strategia de dezvoltare. Dacă nu, este posibil să își piardă pământul agricol la fel ca alte comunități rurale din jurul regiunii Toronto. Toate acestea, conform unui raport al Consiliului Innisfil.
În ceea ce privește firma, proiectul va fi „un nou început de regândire a modului în care comunitatea de mâine este construită astăzi”. Proiectul se va întinde pe o suprafață de 40 de milioane de metri pătrați. În centrul său, va fi construit un hub regional de tranzit numit GO station. Rețeaua feroviară va face parte din transportul public al Greater Toronto și Hamilton. Partea de sus a stației va fi folosită pentru instalarea de porturi pentru drone, pentru livrări la periferie.
Designul Stației GO va fi terminat până în Martie 2020, iar construcția va fi programată în următorii ani. De asemenea, va sprijini o rețea de viteză de fibră optică care va oferi conectivitate de-a lungul orașului – inclusiv trotuare, străzi și clădiri. Pe lângă acestea, va oferi un impuls pentru start-up-uri și inovare.
Localitatea inteligentă va avea străzi construite circular, iar stația GO va fi poziționată în centru. Adepții explică forma drept „squircles” – o combinație de cercuri și pătrate. De asemenea, partea „verde” a proiectului va oferi adăpost pentru peste 150,000 de oameni. Ținând cont că regiunea din jurul orașului Toronto trece printr-o criză a locuințelor, The Orbit va fi o soluție la această problemă. Va îndeplini dorința oamenilor de a locui într-o zonă liniștită rurală cu acces la oportunități economice majore.
Localitatea inteligentă va avea un peisaj accesibil familiilor din toate categoriile socio-economice. Va avea o varietate de case pentru oameni aparținând tuturor categoriilor sociale. Programe de echitate vor deschide uși către oportunități de proprietate pentru cei care altfel nu și-ar permite acest lucru.
Un mix de modalități de transport care include vehicule fără șofer, pasarele pietonale și piste de biciclete va veni în sprijinul unui model de transport durabil. O școală primară, o piață destinată fermierilor locali, o bibliotecă, săli de sport, centre recreaționale sau clădiri culturale vor contribui la sporirea standardului de viață.
2. Scotland Pilot pentru Sate Inteligente
Afacerilor din zona rurală a Scoției le sunt oferite un ajutor de 100,000 de lire pentru a crea „comunități digitale”. Acest beneficiu este parte a unei scheme pilot care le va ajuta să crească și să își sporească conexiunea cu clienții.
Finanțarea va ajuta Smart Villages Scotland pilot în coordonarea evenimentelor de networking și mentorat online. De asemenea, va atrage antreprenori tineri și proprietari de companii cu vechime să facă schimb de aptitudini și experiență prin colaborare.
Termenul de „sat” folosit de inițiativă include așezări care variază în mărime, de la un mic cătun, la un oraș de dimensiuni reduse. Toate acestea se vor transforma în comunități digitale care sporesc sprijinul întreprinderilor și conectivitatea pentru companiile rurale. Proiectul colaborativ a primit finanțare de la Scottish Enterprise, Kinross Leader Programme and Perth, the Rural Perth and Kinross Council. Prima etapă a proiectului este susținută de Guvernul Scoțian cu 60,000 de lire sterline.
Anul următor, Scoția va conecta potențialele Sate Inteligente cu cele deja existente. Scopul programului este de a răspândi progresul la nivelul întregii țări. După această transformare, fiecare sat inteligent va beneficia de pe urma conectării la această rețea dinamică în diferite forme. Acestea vor fi putea să primească update-uri regulate de la toate celelalte sate conectate. Ca rezultat, acest fapt le va ajuta să aibă acces la ultimele noutăți în timp real și să împărtășească exemple de bune practici.
Mai mult decât atât, acestea vor avea o platformă media care va permite comunităților să se facă auzite la nivel național. Inițiativa va reprezenta o oportunitate de a se conecta cu alte comunități și instituții smart la nivel global.
Modelul Satului Inteligent este un proiect care va încuraja folosirea aplicațiilor digitale care contribuie la o economie rurală cuprinzătoare și inteligentă.
3. Inițiativă Climatică-activă la nivelul unui Sat Inteligent în Rwanda
O altă inițiativă de Smart Village prinde contur pe cealaltă parte a globului. Recent, Rwanda Green Fund semnat un acord cu Alianța Globală pentru Smart Cities și Smart Villages din Africa (GASCA). Acest acord vine în continuarea viziunii de a crea „sate verzi inteligente” care susțin o calitate înaltă a vieții și care luptă împotriva schimbărilor climatice. 20 de Regiuni ale Acțiunii Climatice (R20), un consorțiu de organizații private și organizații internaționale non-profit vor sprijini inițiativa. Ele vor ajuta la construirea și asigurarea finanțării pentru proiecte verzi de infrastructură.
Conform experților de mediu, un sat activ din punct de vedere climatic este cheia către combaterea schimbării climatice pe termen lung. Este o oportunitate de promovare a securității alimentare și de adaptare și de construcție a rezistenței la presiunile climatice. Acordul presupune că experții de mediu vor lucra la două scenarii fezabile. Unul va fi cel de renovare și de actualizare a unui sat existent. Celălalt va avea în vedere crearea unui sat inteligent prin unificarea mai multor așezări în jurul unei infrastructuri de pioneriat smart.
Hubert Ruzibiza, CEO al FONERWA, a menționat că proiectul va începe prin identificarea zonelor în care un sat pilot verde și smart poate fi dezvoltat. Expansiunea proiectului la nivelul întregii țări va începe după această etapă. Conform oficialităților, satele inteligente vor avea dotări prietenoase cu mediul înconjurător și infrastructură inteligentă ICT, care vor asigura conectivitatea. Emisii scăzute de carbon, eficiență energetică și case accesibile tuturor sunt doar câteva dintre trăsăturile esențiale ale fiecărui sat inteligent. Totodată, proiectul se va concentra și pe materii prime durabile care ajută la manufactura locală.
Actualmente, un singur sat verde pilot este creat într-o zonă rurală cu activități existente/potențiale în sfera agricolă. Proiectul pilot va testa impactul folosirii energiei verzi, soluțiilor de mobilitate inteligentă și conectivitate. Inițiatorii speră ca zona rurală să preia din aspectul orgașelor inteligente fără a avea efecte dăunătoare asupra ecosistemului natural. Poate, datorită tuturor aceste aspecte, locuitorii urbani își vor dori să se stabilească la sat.