Telefon:

031 425 42 63

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

Raport 2017 Asociația Română pentru Smart City

Prima jumătate a anului 2017 a reprezentat o continuare firească a proiectelor demarate încă din 2016, dar și  o importantă evoluție și extindere în piața internațională pentru Asociația Română pentru Smart City.

Activitatea ARSC s-a concentrat pe participarea la cele mai importante evenimente europene dedicate industriei smart city, schimbul de expertiză cu asociații internaționale similare, menținerea partenerilor strategici, încheierea de parteneriate și protocoale de colaborare cu cele mai reprezentative autorități în materie, formarea de grupuri de lucru cu experții asociației pentru a oferi expertiză instituțiilor publice, participarea cu expertiză și co-organizarea mai multor evenimente pe plan național,  organizarea propriilor evenimente, dezvoltarea rețelei de networking Bucharest Business Breakfast, editarea revistei Smart City Magazine, cooptarea de membrii în cadrul asociației, precum și aderarea ca membru în cadrul asociațiilor profesionale din UE.

Parteneriatul strategic cu Camera de Comerț și Industrie a României,  derulat încă de la începutul anului 2016 reprezintă un succes, evenimentele BBB  ridicându-se la prestigiul de care Camera de Comerț și Industrie se bucură în mediul de afaceri și administrativ autohton. Invitații și participanți la  evenimentele de networking realizate de BBB, miniștri, secretari de stat, ambasadori, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene,  au transmis un semnal de transparență, deschidere  și receptivitate față de nevoile și observațiile celor mai importante companii din mediul de afaceri, în tematicile de actualitate abordate de evenimentele Bucharest Business Breakfast.

Participări la evenimente INTERNAȚIONALE (prezentări, speaker, invitații, organizator)

Luna IANUARIE a debutat la Bruxelles cu participarea ARSC,  prin Președintele Asociației, la invitația International Association of Public Transport (UITP) la Reuniunea Anuală a UITP, dar și la UITP 2017 New Year Reception în data de 19/01/2017 ce a avut loc la Royal Museums of Fine Arts of Belgium. Tot la Bruxelles, în 16/01/2017 Președintele ARSC, domnul Eduard Dumitrașcu a participat la Cyber Security și în 17/01/2017 la Smart Finance – ECIPE &World Bank Seminar: Economic Uncertainty-Feedback Loops Between Advanced and Emerging Economies.

Londra a fost următoarea participare la nivel internațional, de această dată în cadrul IoT Tech Expo Global, în perioada 23-24/01/2017, un eveniment ce a reunit peste 100 de expozanți și peste 200 de speakeri din întreaga lume. Un alt eveniment important pentru domeniul de activitate al asociației la care ARSC a participat a fost Transport Ticketing Global 2017, ce a avut loc la Londra, centrul expozițional Olympia, în aceeași perioadă.

În luna FEBRUARIE, ARSC a participat la Bruxelles la evenimentul organizat de Comitetul European al Regiunilor (CoR): Investing in Europe: building a coalition of smart cities & regions ce a avut loc în 7/02/2017 la CoR.

În luna MARTIE ARSC a participat la SEAF Investor Forum la Milano (8/03/2017), unde a avut loc și testarea SEAF IT Platform.

MARTIE 2017 – ARSC organizează prima ediție a evenimentului cu participare internațională Smart City URBAN Projects (30/03/2017). La eveniment și-au anunțat intrarea pe piață, în exclusivitate prin ARSC companii din Polonia, Finlanda și Marea Britanie. Evenimentul a fost primul târg de soluții și produse dedicate smart city. Evenimentul va fi organizat anual.

În luna MAI ARSC a fost invitată la Budapesta (3/05/2017) la evenimentul SmartPolis Workshop on Smart Cities in Central and Eastern Europe, unde au susținut prezentări despre oportunitățile Industriei Smart City din România Președintele ARSC, domnul Eduard Dumitrașcu, și doamna Sarolta Besenyei, Vicepreședinte ARSC, Expert CE.

Tot în luna mai, de această dată la București, la Camera de Comerț și Industrie a României, ARSC a organizat evenimentul internațional Administrative Expertise Exchange China – Romania, Business Opportunities (22/05/2017), eveniment ce a reunit o delegație de reprezentanți ai mediului administrativ și de afaceri din China și s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți din partea autorităților române, printre care domnul Secretar de Stat Stelică Fudulea, Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Luna IUNIE a însemnat participarea Președintelui ARSC la IoT Tech Expo Berlin, Europe’s largest Internet of Things (IoT) event, ce a avut loc la Berlin (1-2/06/2017), precum și la Bruxelles, la evenimentul China-EU SMEs Cross-Border Investment and Trade Conference, 2/06/2017, reprezentată prin Directorul Departamentului de Implementare Proiecte.

Evenimente și participări pe plan NAȚIONAL

În luna FEBRUARIE, ARSC a participat prin Președintele asociației, domnul Eduard Dumitrașcu, însoțit de domnul Bogdan Paraschiv, Director Evenimente ARSC la evenimentul aniversar al PARTENERULUI STRATEGIC Immochan, care a aniversat 5 ani pe piața din România (3/02/2017, Brașov). Cu aproape 400 de centre comerciale administrate în 12 țări din Europa și Asia, Immochan este astăzi una dintre cele mai importante companii comerciale imobiliare din Europa pentru centre comerciale.

În luna APRILIE ARSC a organizat dezbaterea Eficiența Energetică –între obligativitate și oportunitate, (28/04/2017), cu participarea secretarului de stat, domnul Iulian Robert Tudorache, a domnului Dan Cristian Popescu, Viceprimarul sectorului 2, a domnului Constantin Tomescu, Viceprimarul sectorului 6, eveniment din seria Bucharest Business Breakfast, evenimente organizate în parteneriat cu CCIR.

Bucharest CITY.AI (27/04/2017) – ARSC a fost co-organizator alături de Comunitatea AI din România al primei ediții a Bucharest Artificial Intelligence.

Luna MAI a deschis seria de evenimente organizate în colaborare cu mediul academic. Astfel, primul din această serie a fost lansarea Programului Smart Start Up România, un program de mentorat organizat de ARSC împreună cu Universitatea Politehnică din București, în care au fost alese mai multe proiecte ce se vor transforma în start-up-uri dezvoltate de tineri. Primul astfel de proiect este în curs de implementare alături de Primăria sectorului 6 și vizează amenajarea urbană a grădinilor verticale. Programul se va desfășura anual.

Tot în luna mai, ARSC a fost partener al evenimentului Orașe Durabile: Expertiza Franceză, organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, și a fost reprezentată la eveniment de către Vicepreședinte ARSCM, Doamna Sarolta Besenyei și Event Manager BBB, Cristina Vîlcov (23/05/2017).

Luna IUNIE – ARSC organizează dezbaterile Strategia Energetică a României (22/06/2017) cu participarea Secretarului de Stat ME, domnul Iulian Robert Tudorache și Stategia și obiectivele de investiții ale Ministerului Transporturilor (29/06/2017) cu participarea Secretarului de Stat MT, doamna Magdalena Grigore. Ambele evenimente fac parte din seria evenimentelor BBB, dedicate diverselor sectoare smart.

21/06/2017 ARSC a participat la lansarea Clusterului Start Inovare. Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este încă de la lansare membră a acestui cluster. (Detalii complete aici)

29/06/2017 ARSC a participat în calitate de partener la Workshop-ul organizat de Universitatea Ecologică cu tema „Sustenabilitate și Eficiență Energetică”.

Luna IULIE Luna iulie a debutat în forță pentru Asociația Română pentru Smart City. Chiar la începutul lunii am semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Energiei, iar primul proiect în care se aplică parteneriatul este Caravana Smart City.

04/07/2017 alături de EasyLumen, unul dintre principalii noștri parteneri, am participat la Bari, Italia la conferința pe teme de eficiență energetică – „Efficienza 4.0 – L’innovazione al centro dello sviluppo economico e industriale”.

05/07/2017 -ARSC lansează proiectul educațional Smart Education. Alături de partenerii noștri tradiționali și de cele mai importante companii din domeniu, ne propunem să formăm specialiști în domeniul Smart City.

Luna AUGUST – ARSC realizează primul audit Smart City din România – la cererea Primăriei Municipiului Târnăveni, județul Mureș.  18/08/2017 ARSC a prezentat Raportul de audit cu ocazia Zilelor Orașului Târnăveni, finalizat cu un set de recomandări din partea experților asociației.

Pentru o mai bună monitorizare a stadiului proiectelor în curs de implementare și pentru a avea o situație actualizată a parcursului tehnologizării, ARSC a lansat Harta Proiectelor Smart City. Acestea sunt disponibile online aici și sunt actualizate pe măsură ce apar informații noi de la autorități.  Detalii despre proiect aici.

SEPTEMBRIE –  INTRODUCEREA STANDARDELOR SMART CITY  – ARSC a încheiat un parteneriat cu ASRO – Organismul Național de Standardizare pentru introducerea celor 8 standarde Internationale privind dezvoltarea sustenabila si durabila a comunitatilor si oraselor inteligente.

Luna SEPTEMBRIE a însemnat deasemenea debutul Programului Caravana Smart City, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Lansarea a avut loc în cadrul unei duble ceremonii – Forumul Administratorilor Publici din România și Lansarea Caravanei Smart City. Lansarea a avut loc la Hotel Phoenicia, în perioada 22-24 septembrie și a reunit principalii factori decidenți din România. În acestă perioadă au avut loc atât conferințe tehnice, cât și un eveniment Gală în cadrul căruia au fost decernate diplomele pentru Ambasadorii Smart City. Detalii aici.

Caravana este cel mai complex proiect, derulat pe parcursul unui an calendaristic, dedicat mediului administrativ pentru înțelegerea și adăugarea de noi informații privitor la soluții smart în beneficiul cetățenilor (detalii complete aici). Derulat sub deviza Împreună construim comunități! programul va acoperi principalele județe ale țării, încercând pe de o parte să realizeze o radiografie reală a stadiului actual, precum și de a propune un dialog constructiv pentru identificarea celor mai potrivite soluții de dezvoltare a comunităților creativ-inteligente.

Septembrie este deasemenea luna în care a apărut numărul 4 al Revistei Smart City Magazine, de acestă dată însoțit de suplimentul dedicat administratorilor publici. Revista poate fi citită online aici in varianta online.

27/09/2017 Din dorinta de a oferi pietei sud-est europene posibilitatea de a fi la curent cu cele mai noi tehnologii interactive din sectorul digital signage si cu solutiile inovatoare de afisaj digital, EuroExpo a creat DIGITAL SIGNAGE, prima expozitie din sud-estul Europei dedicata display-urilor digitale si tehnologiilor interactive. ARSCM a fost prezentă cu stand expozițional în cadrul acesteia.

Președintele ARSC, domnul Eduard Dumitrașcu

Eduard Dumitrascua fost speaker la Digital Signage, pe tema “Cat de Smart sunt cladirile și orașele din Romania. Ce înseamnă Smart City și Smart Retail pentru piața din România

OCTOMBRIE ARSC a realizat evenimentul cel mai important al industriei, Smart City Industry Awards, în 19 octombrie la CCIR, aflat la a doua ediție. (detalii complete aici).

11-14/10/2017 Romexpo este principalul organizator de târguri și expoziții din România, iar începând cu luna iulie, Asociația Română pentru Smart City este partenerul Romexpo. În perioada 11-14 octombrie 2017 ARSCM a realizat o serie de evenimente și conferințe la TIB, Romenvirotec, Invetika și Expoenergie.

05/10/2017 Caravana Smart City a continuat la Brașov, în cadrul Cinema One, într-un mediu potrivit pentru prezentarea noilor tehnologii.

Joi, 05 Octombrie 2017, a avut loc la Brașov, în incinta Cinema One, etapa a II-a a programului Caravana Smart City, un Program al Asociației Române Pentru Smart City, organizat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.

Cu această ocazie, au fost prezente importante oficialități din mediul public, care au adresat o serie de mesaje cu privire la dezvoltarea Industriei Smart City în România.

 

Am avut plăcerea de a-l avea invitat pe Dl. Laszlo Borbely, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) care a subliniat importanța integrării diferitelor concepte de specializare inteligentă precum și importanța ca aceste concepte să fie înțelese de către autoritățile locale și implementate, în ciuda impedimentelor din legislație și a adus în discuție și obligativitatea revizuirii strategiei din 2008 care, conform Agendei 2030 trebuie revizuită până în martie 2018. Dl. Laszlo Borbely a ținut să felicite Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate pentru organizarea acestui program și, și-a manifestat deschiderea de a sprijini inițiativele de acest tip.

NOIEMBRIE  – 15-16/11/2017Programul național Caravana Smart City a continuat la Iași și Piatra Neamț. În cadrul Caravanei prefectul Municipiului Iași, domnul Marian Șerbescu a declarat: „Admi­nis­traţia publică este chemată să integreze iniţiativele mediului privat şi societăţii civile într-un concept global, într-o strategie integrată şi să le menţină funcţionalitatea“.

 

22/11/2017 are loc la Timișoara primul eveniment la care ARSC participă cu prezentare „Împreună pentru dezvoltarea durabilă, ce face parte din seria de evenimente organizate pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României organizate de Departamentul de Dezvoltare Durabilă.

23/11/2017 – ARSC este partener la SMART ALLIANCE Innovation Sumit. Evenimentul  ce a avut loc la Hotel Intercontinental a reunit 25 de speakeri locali și internaționali, lideri în domeniul lor, care au dezbătut o parte dintre cele mai apăsătoare probleme emergente pentru sectorul de business din România, în cadrul celor patru paneluri: SMART Education Debate, SMART City Debate, SMART Innovation și SMART GDPR Debate.

Panelul SMART City Debate a fost moderat excepțional de către Eduard Dumitrașcu, președinte al Asociației pentru Smart City România, care, de altfel a fost și cel mai mare (șapte speakeri). În cadrul acestui panel, Marian PANAIT s-a impus prin aportul de creativitate și ingeniozitate pe care le-a aplicat cu succes în Sinaia și explicate în cadrul evenimentului. Conceptul de oraș inteligent nu poate fi aplicat fără un dezvoltator, de aceea, Florian SIMIONESCU, managing partner Integrisoft, cea mai mare companie de dezvoltare de software pentru administrația publică din România, a prezentat soluțiile pe care statul trebuie să le facă pentru ca orașele să devină, cu adevărat, inteligente.

23/11/2017 – ARSC este partener la ROCS (Romanian Computer Show), ediția cu numărul 23, RoCS 2.0 – Reinventing IT – Technology Without Borders and Beyond Age. Eduard Dumitrașcu, Președinte, Asociația Română pentru Smart City susține prezentarea cu tema Smart city – concept, tendințe, potențial. 

27/11/2017 are loc la Miercurea Ciuc seminarul regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă, ce face parte din seria de evenimente organizate pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României organizate de Departamentul de Dezvoltare Durabilă. ARSC a fost reprezentată de Dra Andra Orloschi, Director Programe Internaționale.

DECEMBRIE 07/12/2017 – a însemnat o concluzie a primei părți a Caravanei Smart City. Cea mai importantă oprire a acesteia a fost Expertiza Alba Iulia.

7-8/12/2017 – Partener strategic al evenimentului Smart Cities Conferences – ediția a-Va, organizată de SNSPA. Comitetul director – Associate Professor PhD. Dragoș DINCĂ -SNSPA, Lecturer PhD. Cătălin VRABIE – National University of Political Studies and Public Administration, Bucharest , Lecturer PhD. Cătălin DUMITRICĂ– National University of Political Studies and Public Administration. Evenimentul se bucură de participare masivă a mediului academic.

8/12/2017 – Vineri, 8 decembrie 2017 la Palatul Cotroceni Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City a primit Diploma de Excelență ”Integritate, Bună Guvernanță și Responsabilitate Socială în sectorul public, mediul de afaceri, academic și în cadrul societății civile”.

Ceremonia a avut loc cu prilejul Reuniunii de bilanț asupra rezultatelor Forumului Anual SUERD, Conferinței Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării și EUNET (Budapesta, octombrie 2017). În cadrul reuniunii a avut loc dezbaterea pe tema: ”Relația între bună guvernanță și Smart City din perspectiva transpunerii Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”. Participanții la dezbatere au fost domnul Cristian WINZER – Ministerul Afacerilor Externe, domnul Eduard Dumitrașcu- Președintele ARSCM, domnul Pietro Elisei- Expert European în planificare urbană, domnișoara Sabina LEOPA – Urbanist, iar dezbaterea a fost moderată de domnul Sever Avram, Președinte CLDR. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat oficial și numărul aniversar al Revistei Smart City Magazine, prima revistă dedicată sectorului smart city, editată de ARSC, ce aniversează în această lună un an de la apariția sa.

Parteneriate 

Anul 2017 este dedicat deschiderii internaționale și mediului academic, în privința parteneriatelor asociației. În acest sens au fost semnate parteneriate cu Univ. Johns Hopkins by Urban Fellows Washington, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Ecologică, Universitatea Spiru Haret, alături de care ARSC începe programe de mentorat, cursuri dedicate smart city și mediului privat.

Partener Strategic – Începând de anul acesta Immochan devine partener strategic al ARSC, acesta sprijinind acțiunile ARSC, în toate demersurile sale.

În luna noiembrie 2017 inițiativa Dlui Consilier de Stat, Laszlo Borbely, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) s-a concretizat printr-un parteneriat prin care ARSC a fost invitată să participe cu prezentări în cadrul Seminariilor regionale „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, evenimente organizate pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României. Evenimentele au avut loc Timișoara – 22 Noiembrie, Miercurea Ciuc – 27 Noiembrie 2017, Iași – 5 Dec 2017.

Parteneriatul cu AAPRO – Asociația Administratorilor Publici din România este un parteneriat important, menit să sprijine demersurile ARSC de a asigura informarea și profesionalizarea administratorilor publici, prin programe ce li se adresează.

Revista Smart City Magazine – ARSC publică singura revistă dedicată smart city. Apariția revistei se face trimestrial. Numărul din luna martie a fost lansat în cadrul Smart City URBAN projects (30/03/2017), numărul din luna iunie în cadrul evenimentului Strategia Energetică a României (22/06/2017), ediția din septembrie a fost dedicată programului Caravana Smart City, (22/09/2017) iar cel aniversar, din luna decembrie 2017 (05/12/2017) primului oraș inteligent din România, Alba Iulia.

Membri ARSC

O foarte importantă parte a activității ARSC o constituie mărirea numărului de membri și derularea de acțiuni de promovare a conceptelor inteligente alături de aceștia.

S-au alăturat ARSC: Immochan România, BMF Group, EasyLumen, Quickmobile, Schreder România, Primăria Prundeni, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Primăria Bacău, Primăria Horezu, Iridex Grup, Direct ONE, iar începând cu luna septembrie TELEKOM România a devenit membru strategic al ARSC.

Echipa de experți 

Președinte: Eduard Dumitrașcu

Secretar General: Dr. Sorin Negrea

Vicepresedinte:  Expert Comisia Europeană – Sarolta Besenyei

Director Evenimente ARSC: Bogdan Paraschiv

Director Implementare Programe: Alexandra Dumitrașcu

Expertiză/Management de Proiect

Ex-Ministrul Fondurilor Europene- Aura Răducu

Expert Comisia Europeană –Sarolta Besenyei

Prorector Universitatea Ecologică- Conf. Univ. Dr. Ciprian Caragea

Expert Fiscalitate -Prof. Univ. Spiru Haret – Aurelian Băluță

Academia de Poliție A.I. Cuza – Lect. Univ. Dr. Mihai Marcoci

The International Urban Alliance by Johns Hopkins University, Washington – Ph.D. Mircea Enache

Lector SNSPA – Dr. Cătălin Vrabie

Program Manager External Relation of Nuclear Safty and Security at European Commission   – Dr. Olivia Comșa

Expert Fiscalitate – Dr. Sorin Robu

Expert Internațional de Mediu –Dr. Serena Adler

Expert în Energie –Drd. Ing. Ec. Ionuț Ciobanu

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.