Email

info @ arsc.ro

Belvedere Office Building

Baba Novac 19A, Sector 3

Comisia Europeană și Comitetul European al Regiunilor își unesc forțele pentru deblocarea investițiilor pentru Smart City

Asociația Română pentru Smart City (ARSC), prin Președintele său, domnul Eduard Dumitrașcu a participat la conferința la nivel înalt Investing in Europe: Building A Coalition of Smart Cities & Regions, eveniment ce a avut loc la Bruxelles, marți, 7 februarie 2017.

Dezbaterea a fost organizată de Comisia Europeană (CE) și Comitetul European al Regiunilor și moderată de economistul Jeremy Rifkin. Evenimentul are loc la scurt timp după lansarea celui de-al doilea Raport al Stării Energiei Uniunii, care confirmă faptul că UE este pe drumul cel bun în privința atingerii obiectivelor propuse pentru 2020, privind energia și climatul.

Principalul mesaj transmis marți, 7 februarie, la Bruxelles, de către Președintele Comitetului European al Regiunilor, domnul Markku Markkula, și de către vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu Energia Uniunii, domnul Maroš Šefčovič a fost acela că UE trebuie să își îndeplinească angajamentele privind schimbările climatice, deficitul energetic și să obțină stimularea dezvoltării sustenabile, iar regiunile și orașele trebuie să devină mai inteligente prin consolidarea cooperării și o mai bună exploatare a noilor tehnologii.

Vicepreședintele CE responsabil cu Energia Uniunii, domnul Maroš Šefčovič a afirmat cu această ocazie: „Orașele și regiunile se confruntă cu multe provocări, de la poluarea aerului, la congestia traficului. Dar de fiecare data când stau de vorbă cu un primar, sunt uimit cât de creative și inovatoare pot fi regiunile și orașele în găsirea de soluții pentru a depăși aceste provocări. Este adevărat că soluțiile sunt personalizate, dar, în egală măsură pot inspira alte orașe în întreaga Europa. Cum devin un oraș sau o regiune inteligente? Cum schițezi un proiect bun? Cum atragi investițiile necesare? Foarte practice, dar în același timp sunt întrebări reale cu care se confruntă multe autorități. Sunt încrezător că în cadrul conferinței de astăzi vom găsi răspunsuri suplimentare”.

Președintele CoR, domnul Markku Markkula a argumentat faptul că prin crearea orașelor și regiunilor inteligente cetățenii Uniunii se vor bucura de numeroase beneficii.

Acesta a afirmat: „UE trebuie să determine calea corectă pentru a livra un viitor sustenabil, dar se bazează pe orașe și regiuni pentru atingerea acestor obiective. Progresul în eficiența energetică, reducerea emisiilor de CO2, folosirea energiilor regenerabile sunt încurajatoare, dar sunt încă multe de realizat. Este nevoie de reducerea decalajului de investiții de 250 miliarde de euro prin direcționarea fondurilor europene și investițiilor private către inovație, noi tehnologii și noi industrii. Fiecare regiune UE și fiecare oraș trebuie să își dezvolte propriile strategii inteligente, să coopereze cu sectorul privat, să folosească toate fondurile disponibile pentru a construi un viitor mai bun”.

Mai multe orașe pionier, precum și regiuni au prezentat propriile strategii demonstrând beneficiile din reducerea consumului de energie, investițiile în inovație și digitalizarea economiei, fapt ce a generat atât noi locuri de muncă cât și beneficii pentru mediu, în comunitățile respective. Din partea României, Primarul Municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc, în calitate de membru CoR, a susținut o prezentare privind strategia investițională orientată către tehnologie, precum și pașii făcuți de Cluj Napoca în transformarea sa din oraș fost comunist-industrial în oraș colaborativ, centru tehnologic și inovator.

Președintele ARSC, domnul Eduard Dumitrașcu a declarat pentru Smart City Magazine: Dezbaterea a subliniat interesul celor două instituții europene pentru reducerea decalajelor investiționale, a atras atenția asupra importanței colaborării între regiuni și orașe pentru găsirea unor soluții tehnologice inteligente și a atins numeroase aspecte practice privind investițiile și colaborarea cu mediul privat. A fost un bun prilej pentru a observa atât practicile comune cât și viziunea de ansamblu la nivel administrativ, în ceea ce înseamnă viitoarele orașe inteligente.

Economistul și teoreticianul social Jeremy Rifkin a afirmat: „A treia revoluție industrială Europa Inteligentă și harta economică rutieră sunt în prezent implementate în regiunile Hauts-de-France, prin cele 23 de municipalități care compun Regiunea Metropolitană de la Rotterdam la Haga și Marele Ducat al Luxemburgului. Inițiativele Smart Europe (Europa Inteligentă) marchează următorul pas în crearea unei piețe unice, integrate, continentale.

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.